+13° - +31°
Nincs front

Milyen a nő, ha szingli?

HáziPatika

Milyen a szingli élet, mik az okai, és milyen hatásai vannak a társadalmi változásokra? Bár minderről a New York Magazine közölt hosszú elemzést, a megállapítások nagy része az európai szingli nőkre is érvényes.

14 évig élt szingliként a házasság előtt

Rebecca Traister, a cikk szerzője 2010-ben, 35 évesen házasodott meg; szingli élettapasztalata tipikusnak mondható. Mire eljutott a házasságig, 14 éven át élt függetlenül, egyedül, felnőttként - ezt az időszakot az édesanyja már házasságban töltötte el, mert akkor az volt a tipikus életút egy nő számára.
Nem meglepő, ha egy nő önálló és független, szingli nőnap nők független nő gender studies
Nem meglepő, ha egy nő önálló és független
Mire házasságot kötött már rengeteg élettapasztalatot gyűjtött: kötött barátságokat, és veszített is el jó barátokat; többször költözködött, voltak lakótársai, de egyedül is élt. Ahogy volt alkalmazott, kirúgták, máshova felvették, ott ő mondott fel, majd kipróbált többféle védekezési módszert, és túl van néhány súlyosabb egészségügyi problémán is. Van tapasztalata arról, hogy milyen, ha az ember magának fizeti a számláit, és arról is, hogy milyen az, amikor az ember nem tudja magának fizetni a számláit. Volt már szerelmes, és ki is szeretett már férfiakból.

Sokféle helyzetet és érzelmet élt már át

Összetörték a szívét, félt, máskor a fellegekben járt, vagy éppen unatkozott. Megtanult kijönni a szomszédaival, lakott olyan helyen, ahol rettegett, és olyan helyen is, ahol teljesen otthon érezte magát.

Röviden összefoglalva: az ember ilyen tapasztalatok után mondhatja azt, hogy teljes mértékben felnőtté vált. Azzá az emberré lett, aki - barátoktól, családtól körülvéve, a városától, a munkájától inspirálva, és nem azzá, akivé egy férfi oldalán vált volna. Soha nem volt egyedül, nem érezte magát magányosnak. És nem a cikk szerzője az egyetlen ilyen, hanem nagyon sok, egyre több hasonló életutat bejáró nő van mind a tengerentúlon, mind pedig Európában.

Egyre kevesebb házasság köttetik

A KSH adatai szerint a 15 éves és idősebb népesség körében 2004-ben szűnt meg először a házasságban élők dominanciája, azóta a nem házas népesség túlsúlya egyre nyilvánvalóbb. Amíg 1990-ben a házasságkötések száma 66 ezer felett volt, addig 2014-ben ez a szám 38 700-ra csökkent. A nőtlenek és hajadonok száma ezzel egybehangzóan emelkedett: 20,3-ról 34,3 százalékra.

2009-ben a házasságban élő nők aránya 50 százalék alá csökkent az Egyesült Államokban. Ez azt is jelenti, hogy az önálló nők - tehát azok, akik sosem éltek házasságban: nem özvegyek, nem elváltak, nem férjüktől külön élők - a történelem során most először vannak többen, mint a házasságban élők.
Talán meglepő, hogy a 34 év alatti felnőttek aránya mára 46 százalékra emelkedett, ami 12 százalékpontos emelkedést jelent szűk egy évtized alatt. A 30 év alatti nők esetében a házasodás valószínűsége meglepően alacsony: jelenleg a 18 és 29 év közötti amerikai lányok körülbelül 20 százaléka él házasságban - összehasonlításul: 1960-ban ugyanennek a korosztálynak a 60 százaléka volt házas.

Komoly társadalmi következmények

Ez a radikális változás komoly társadalmi következményekkel is jár. A nőszerep, a női élet ideája teljes revízióra szorul - társadalmi osztálytól és származástól függetlenül. Azt látjuk, hogy napjainkban a független, felnőtt női életforma már egyáltalán nem egyfajta deviancia, hanem ez kezd normává válni. Teljesen új, jelentős létszámú társadalmi csoport van kialakulóban: a felnőtt önálló nőké, akik sem gazdaságilag, sem társadalmilag, sem szexuálisan, sem reprodukciósan nincsenek rászorulva egy férjre.

Ennek a folyamatnak a kezdetei a 19. század végi - 20. század eleji munkásmozgalmakhoz köthetők, illetve a 20. század közepétől induló nő- és a melegjogi aktivizmusnak köszönhetők. Manapság a nők már nem azért utasítják vissza vagy késleltetik a házasságot, hogy bebizonyítsák, hogy egyenlő jogaik vannak, hanem azért, mert belső meggyőződésükké vált, hogy teljesen normális dolog nem házasságban élni, hogy teljes életet élhetnek - szakmai, gazdasági, szexuális szempontból, sőt szülőként is - anélkül, hogy férjhez mennének. Ez a gondolat akár még a 20. század elején is radikálisnak hathatott volna.

Ezért jó szinglinek lenni - mutatjuk!

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a szingli életforma jobb és kívánatosabb volna, mint a párkapcsolat. Nagyon sok egyedülálló nő (függetlenül társadalmi csoporttól és származástól) tervez házasságot, vagy legalábbis hosszú távú, kölcsönösen szerető párkapcsolatot - valós házassági szerződés nélkül. Mégis a szingli nők növekvő száma azt jelenti, hogy újra kell gondolni mindazt, amit eddig a női szerepről, a családról és benne a felek dominanciájáról mindmáig gondoltunk.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag