Miért rivalizálnak egymással a nők?

HáziPatika

Míg a férfiak kapcsolatát legtöbbször a szolidaritással vagy betyárbecsülettel jellemzik, a nők között rivalizálás és a férfiakért vagy pozíciókért folyó harc zajlik a társadalom vélekedése szerint.

"A szomszédasszonyom lefogyott, rengeteg ruhája nagy lett rá, és nekem adta őket, hogy kezdjek velük valamit. Ne hozzak be neked belőlük?" - kérdi az asszisztenslány a kolléganőjétől, természetesen jóképű csoportvezetőjük füle hallatára. "Nincs egy rongyod se, és kövér is vagy" - valójában ez a kedvesnek álcázott ajánlatban rejlő üzenet, és résen kell lenni ahhoz, hogy egyszerre két fronton is helytálljon a nő a helyes válasszal. Szvetelszky Zsuzsa szociálpszichológus írását a HVG közölte.
A férfiak közötti nemes és szolidáris kapcsolat már számos nagy szerzőt megihletett, míg a nagy művekben a nők inkább rivalizáltak és intrikákkal játszották ki egymást. Igaz, sokáig ezeket a műveket is elsősorban férfiak írták, így a nőkről alkotott kép is az ő szűrőjükön keresztül köszön vissza a történetben. Jelentős eltérés tapasztalható a férfibarátság és a nőbarátság társadalmi értékelése és megbecsültsége között, és ugyan ez a nézet már évtizedek óta átalakulóban van, még mindig az átmenet korszakát éljük - írja a szociálpszichológus.

Evolúciós okai vannak a nők rivalizálásának

A nők rivalizálásáról, egymás fúrásáról és szekálásáról lenyűgöző mennyiségű sztereotípia él és terjed a köztudatban, a médiában, és a művészet is előszeretettel ábrázolja ezt a jelenséget. A beállítások többnyire nevetségesnek vagy akár veszélyesnek is mutatják a "cicaharc" szereplőit. Több tízezer évre visszanyúló gyökerei vannak annak, hogy miért ítéljük meg máshogy a nők és a férfiak versengését. A nők kapcsolatokban szocializálódnak, míg a férfiak csapatban: a gyűjtögető, a mindennapok feladataihoz kapcsolódó, a gyermekeket felügyelő tevékenység más társas jártasságokat kíván, mint amikor a nagyvadat húsz résztvevő összehangolt munkájával kell elejteni.
A nők rivalizálásáról, egymás fúrásáról rengeteg sztereotípia él a köztudatban

A nők rivalizálásáról, egymás fúrásáról rengeteg sztereotípia él a köztudatban

Ezekben a versenyekben ráadásul a férfiak olyan jól mérhető, és a társadalom számára hasznosítható tulajdonságok alapján lettek összemérve, mint például az erő, az ügyesség vagy a gyorsaság. Ezzel szemben a nők kettős versenyre szocializálódtak. Egyfelől a biológiai evolúció során azok a tulajdonságok bizonyultak kifizetődőnek, melyekkel a legjobb tulajdonságokkal bíró férfit meghódíthatták - ez a vonzerő. Ez a tulajdonság azonban szubjektív, ami miatt a nőknek az összehasonlító kritika harcterén is meg kell mérkőzniük, vagyis a vonzóbb egyedeket más tulajdonságaik becsmérlésével kell rosszabb színben feltüntetni. A valódi verseny tétje pedig még mindig a férfiak tetszésének elnyeréséért zajlik, miközben a férfi státusát is emeli, ha minél több nő harcol érte. Így hívja életre a nők rivalizálását a férfihierarchia, küzdelmük pedig az erősebb nem kontrollja alatt zajlik.

A menopauza által okozott hormonális változások enyhítik a nők közötti, biológiailag kódolt, az egészséges és nemzőképes hímért történő rivalizálást. Hogy miért okoz fegyverszünetet a változó kor, az alábbi cikkünkben elolvashatja!

Mivel a valódi versenyeken nem vehettek részt, a nők között a biológiai igény szülte, sajátos verseny alakult ki. Az effajta rivalizálás felerősödik, és új színezetet nyer a modern munkahelyeken. A nők közötti verseny tétje itt már nem csupán a párválasztás sikere - bár a munkahelyeken ez a szempont is jelen van -, hanem az előléptetés, a fizetésemelés és az elismerés. Ennek a meccsnek nem a győzelem az eredménye, hanem a függés. Függés az elképzelésektől, amelyeket a férfiaknak tulajdonítunk: így érthető, hogy az alacsony önértékelésű nők rivalizálnak a legkártékonyabban. Ez abból a téves elképzelésből fakad, hogy mások lehúzásával ők maguk feljebb kerülhetnek - holott az irigység egyetlen értelmes feldolgozása a fejlődés, a való tanulás a vetélytárstól.
Forrás: HVG
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag