+11° - +30°
Nincs front

Menthető-e a házasság egy megcsalás után?

HáziPatika

Óriási fájdalom, ha megtudjuk, hogy házastársunk, aki örök hűséget fogadott nekünk, megcsalt minket. A legfontosabb kérdés ilyenkor, hogy menthető-e a kapcsolat.

A hűtlenség a lehető legsúlyosabb árulás, amit valaki elkövethet a házastársával szemben. Ez még akkor is igaz, ha a félrelépés "csak" érzelmi jellegű (vagyis, amikor a házastársunk helyettünk valaki mással alakít ki mély személyes kapcsolatot). Egy megcsalás után a házaspárok fejében egy kérdés biztosan megfogalmazódik: helyrejöhet-e még a kapcsolatuk?

Dr. Leslie Becker-Phelps pszichológus a témával foglalkozó cikkében leszögezi: nincs egy kizárólagos forgatókönyv arra, hogy mi történik a megcsalás után a házasságokkal. Minden kapcsolat egyedi, így az is változhat, ki hogy dönt ilyen helyzetben, és hogyan gyógyul. Tény azonban, hogy vannak olyan párok, akik nemcsak túlélik a történteket, hanem gyarapodnak is általuk. A szakember úgy gondolja, azért, mert az alábbiak szerint viselkednek.

A megcsalás megrengetheti a házasságot.
A megcsalás megrengetheti a házasságot. Fotó: Getty Images

Megbánás

A kapcsolat jövője érdekében fontos, hogy a megcsalt házastárs őszintén megbánja, amit elkövetett. Ha ugyanis elismeri a tetteit, és vállalja is értük a felelősséget, nagyban elősegíti a lelki gyógyulást.  "Az illetőnek nemcsak éreznie kell a bűntudatot az általa okozott károk miatt, hanem ki is kell azt mutatnia, de anélkül, hogy fedezné vagy igazolná a hűtlenséget. Be kell látnia, hogy a félrelépés helytelen volt" - mondja dr. Becker-Phelps, hozzátéve, hogy sokat segíthet, ha a hűtlen fél valami olyasmit mond, hogy: "nagyon rossz, amit tettem, és őszintén sajnálom, hogy fájdalmat okoztam neked."

Türelem és empátia

A megcsalt fél a félrelépés miatt bizonyára fájdalmas érzések egész sorát tapasztalja meg: szomorúság, düh, idegesség kínozza, hogy csak néhányat említsünk. Ez teljesen normális. Ha azt akarjuk, hogy a házasság ne válással végződjön, a hűtlen házastársnak meg kell hallgatnia, min megy keresztül a másik, és ki kell fejeznie megértését, elfogadását, igazolnia kell az érzelmek helyénvalóságát. Dr. Becker-Phelps figyelmeztet: ez sok beszélgetést igényel, hiszen a megcsalt félnek idő kell, hogy képes legyen kezelni az érzéseit.

Flörtök, kalandok, megcsalás: hol a határ? Részletek itt.

"Nem könnyű újra és újra meghallgatni, mit érez a házastárs a hűtlenséget illetően, de muszáj, hogy aki félrelépett, türelmes legyen. Empatikusnak és együttérzőnek kell maradni még akkor is, ha a megcsalt fél sokszor felemlegeti azokat az eseményeket, amelyeken már nem lehet változtatni" - magyarázza a pszichológus.

Dr. Becker-Phelps ugyanakkor hangsúlyozta: a megcsalt félnek afájdalomenyhítésére és az újrakapcsolódásra kell módszereket keresnie, ne az legyen a célja, hogy megtorolja a hűtlenséget. Hiába kínozza ugyanis a másikat, attól neki nem lesz jobb, csak a fájdalmat mélyíti el, és tovább rombolja a kapcsolatot. Remélhetőleg, ha a hűtlen házastárs megértően viselkedik, előbb-utóbb megvigasztalódik a megbántott fél. A fájdalma enyhül, bár nem felejtődik el, ezen a ponton azonban talán el lehet indulni a megbékélés felé vezető úton.

Közös "munka"

Végül, de nem utolsósorban az együttmaradáshoz elengedhetetlen, hogy mindkét fél közösen dolgozzon a kapcsolat helyreállításán - húzta alá a szakember. Az első lépés, hogy felmérik, milyen állapotban volt a házasságuk a viszony előtt: bár a félrelépés nem elfogadható, azokat a házasságon belüli problémákat, amelyek a megcsaláshoz vezettek, meg kell oldani. Azáltal, hogy nyíltan beszélnek arról, melyikük mennyiben felelős a gondokért, dolgozhatnak a házasságuk javításán és megerősítésén. Fontos, hogy nyíltan, őszintén kommunikáljanak, és arra kell törekedniük, hogy újraépüljön a bizalom, a törődés és a kettejük közötti egység.


Összességében elmondható, hogy a fenti tanácsok segíthetnek a felek közti kommunikáció javításában, és abban is, hogy a házastársak közötti viszony újra szoros legyen. Mindehhez természetesen kitartásra és szeretetteljes kapcsolatra van szükség, illetve arra, hogy mindketten elkötelezettek legyenek a házasság megmentésében. Bár a múltat semmi sem változtathatja meg, és teljesen soha nem szűnik meg az árulás miatti fájdalom, a felek felhasználhatják az átélteket arra, hogy házasságuk erősebb, egészségesebb legyen. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+24, +30 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a változó felhőzet mellett egyre hosszabb napos időszakokra készülhetünk.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag