+18° - +38°
Nincs front

Így teheti tönkre gyereke párkapcsolatát

Egy, a hetvenes években elvégzett kutatás szerint a szülők minél inkább beleavatkoztak gyerekeik szerelmi ügyeikbe, az adott kapcsolat annál erősebb, összetartóbb lett. Mint most kiderült, ez mégsem így van, sőt.

A Medical Xpress értesülései szerint az 1972-ben elvégzett vizsgálat az úgynevezett "Rómeó és Júlia" hatást szerette volna alátámasztani. Vagyis, minél többször ütik bele a szülők az orrukat gyermekeik dolgába, annál erősebb lesz a romantikus kapocs a fiatal és választottja között.
A kutatásban felhasznált nevek és Shakespeare halhatatlan klasszikusa lehet az oka, hogy a fenti eredményt akár több százszor is idézték tudományos szaklapok, sőt tankönyvek is. Az elmúlt években azonban egyre több kutató vált szkeptikussá ezzel kapcsolatban, ugyanis az 1972-es kutatás eredményei ellentmondani látszanak az egyéb területek szakirodalmában megjelent, hasonló vizsgálatokénak.

Justin Lehmiller három olyan tanulmányt is publikált az elmúlt évtizedben, amely kimutatta, hogy ha a szülők, illetve a barátok nem néznek jó szemmel egy párkapcsolatot, azt előbb-utóbb az érintett felek is meg fogják sínyleni. Ez együtt járhat romló fizikai és pszichológiai állapottal, a kapcsolati szálak elgyengülhetnek, sőt, onnantól, hogy az egyik fél úgy érzi, környezete marginalizálja, kiközösíti új kapcsolatát, egy éven belül akár szakításra is sor kerülhet.

Ezek fényében elképzelhetővé vált, hogy a "Rómeó és Júlia" hatásnak éppen az ellenkezője igaz: ha a szülők beleavatkoznak egy kapcsolatba, nagyobb a valószínűsége, hogy annak előbb-utóbb vége szakad. Felmerül viszont a kérdés, hogy a hetvenes években elvégzett kutatás miért hozott homlokegyenest ellenkező eredményt.

Ha tiltakozik, rosszat tesz gyereke párkapcsolatának (Fotó: Europress)

Ha tiltakozik, rosszat tesz gyereke párkapcsolatának (Fotó: Europress)


Lehmiller szerint arról lehet szó, hogy az eredeti vizsgálat óta nem ismételték meg a kísérletet, annak eredeti mérőszámaival. Most a Social Psychology című szaklap közölt egy új kutatást, amely megkísérelte pontosan reprodukálni az eredeti tanulmányt, hogy kiderítsék, az akkori eredmények továbbra is helytállóak-e.

Ehhez egy 396 felnőttből álló mintát alkalmaztak, akik közül mindenki valamilyen romantikus kapcsolatban él (a csoport fele házas, a másik fele aktívan randevúzik). Mindenkinek két kérdőívet kellett eltöltenie négy hónap eltéréssel. Első alkalommal az volt a kérdés, hogy szüleik mennyire értenek egyet választásukkal, illetve mennyire avatkoznak bele a kapcsolatba. Négy hónappal később pedig kapcsolatuk minőségéről, az összetartozás érzéséről és az érzelmeikről kellett számot adniuk.

Az eredmények szerint ahol a szülők támogatták a kapcsolatot, ott valószínűbb volt, hogy négy hónappal később is szoros kapocs és harmónia legyen a felek között, függetlenül attól, hogy házasságról, vagy randevúzásról volt szó. Ahol nagyobb volt a szülői kontroll az első kérdőív idején, ott jellemzően kevésbé szoros, "gyengébb minőségű" kapcsolattal lehetett számolni bő negyed év elteltével.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy bár ez volt az eredeti kísérlet elérhető legtökéletesebb reprodukciója, az azóta eltelt több mint 40 évben bekövetkező társadalmi változások befolyásolhatták a végeredményt. Ettől függetlenül a szakértők egyetérteni látszanak abban a kérdésben, hogy az 1972 Rómeó és Júlia-kísérlet hibás volt.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag