+13° - +25°
Nincs front

Hogyan éljük túl a karácsonyt szingliként?

Karácsony ideje alatt a magány még fájóbb tud lenni, ráadásul az ünnepre épített marketing a meghittség és a dekorációk tökéletességét sulykolja. Hogyan vészeljük át egyedülállóként ezt az időszakot?

A karácsonyi ünnepek időszaka nagyban kötődik a társas kapcsolatokhoz, közös élményekhez, és sok egyedülálló ember számára igazi megpróbáltatást jelent e napokat társ nélkül átvészelni . Ráerősíthet erre a karácsonnyal kapcsolatos marketing, információ-áradat is, mely szerint egy ilyen nagy volumenű eseménynek tökéletesen kivitelezettnek és meghittnek kell lennie, természetesen a meghatározott "kellékek": étel, ital, dekoráció jelenlétében. Ezekben a napokban még jobban fájhat a párkapcsolat hiánya, és a személy azt élheti meg, hogy a partner is ilyen elengedhetetlen "kellék" lenne ahhoz, hogy az ünnep a maga teljes valójában megélhető legyen.

Ne csak szeretteivel, önmagával is élje meg az ünnepet!

A sikertelen kapcsolat(ok) miatti gyászfolyamat vagy az ünnepek okozta stressz felerősítheti a "mindenki a családban, azzal foglalkozik, hogy szingli vagyok" vagy a "mindenki más párkapcsolatban él és sokkal boldogabb" - típusú észlelési torzításokat is. Mit lehet ilyenkor tenni? Hogyan lehet a helyzethez úgy viszonyulni, hogy megmutatkozzon az ünnepek valódi arca?  

A válásokkal foglalkozó szakemberek beszámolói szerint a válóperek jelentős hányadát közvetlenül a karácsonyi ünnepek után kezdeményezik - avat be a statisztikába Bene Zsuzsa pszichológus. Cikkünkből az okokat is megtudhatják!

Nagyon lényeges, hogy a személy ne áldozatként tekintsen magára, hanem próbálja azt meglátni, hogy mennyiféle lehetőséget hordoz ez az időszak magában. Ehhez elengedhetetlen a befelé figyelés, ráhangolódás, feltárni azt, kinek milyen személyes jelentést hordoz ez az időszak: mik azok a rituálék, hagyományok, amit szívesen folytatna a múltból? Milyen szép emlékei vannak, amik inspirációt adnak a jelenhez? Milyen megtartó, támogató kapcsolatok azok, amelyek széppé teszik ezt az időszakot? Az ünnep teret ad rá, hogy más dolgokat éljen meg a személy, és máshogy, mint eddig. Nemcsak szeretteivel, hanem az önmagával töltött minőségi időt is jelent.

Segítenek a tradíciók

Az egyéni életút tartalmai, jelentésrétegei mellett segíthetik az elmélyülést a kollektív, régi tradíciók is. Minden ünnepnek megvan a maga szimbolikája, szokásrendszere, ami évszázadokon, évezredeken keresztül üzent a régi idők embere számára. Attól függően, hogy hol helyezkedik el az ünnep az évkörben (így a természet változásaival összehangolva), a hozzá kapcsolódó rituálék mindig nagyban kapcsolódtak az emberi élet fontos kérdéseihez, kapcsolódást, felismeréseket hordoztak és teszik azt ma is.

szingli karácsony
A tradíciók a segítségünkre lehetnek

A rituálék mélyebben megélhetővé teszik az ünnepet, és segítik az egyéni értelemadást. A karácsonyi időszak igen sok szempontból késztethet elgondolkodásra: hogyan van jelen a személy életében a spiritualitás, a viszonyulás az átmenetiséghez, a környezettel való összhang: az adás és kapás, a várakozás valami új létrejöttére (ez a téli napfordulóhoz kötődik - december 22-től kezdve hosszabbak a nappalok). Megengedett a gyermeki állapotba való regresszió, azt jelképezve, hogy a kezdetekhez, a differenciálatlanságba való visszatérés alapvető feltétele a megújulásnak.

Fontos a visszatekintés

Nemcsak örömforrást, hanem önismereti utat is jelent mindennek megélése, és egy jövőbeli új kapcsolat előkészítésében is szerepe lehet: megmutatkozik benne a személy önállósága, felelősségvállalása, saját belső világához való viszonya .  


Az év vége mindig visszatekintéssel is jár: mi az amit szeretnék továbbvinni a következő évre, és mi az amit magunk mögött szeretnénk hagyni? Egy új kapcsolat kialakításához ezek szintén tisztázandó kérdések. Lehet, hogy pillanatnyilag elkeserítőnek tűnik a helyzet, ugyanakkor a személyes átélés által a karácsonyi ünnepek segíthetnek előkészíteni, hogy a jövőben máshogy alakuljanak a dolgok. Ehhez fontos félretenni a tökéletességre vonatkozó elvárásokat, és megtalálni azt a személyességet,  ami az időszakot felemelővé teszi.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag