+8° - +19°
Kettős front

Férfi önérzet: így sérül nagyon könnyen

A férfiak önérzetét sérti, ha feleségük vagy barátnőjük valamiben nagyon kitűnik, jelentős sikert ér el - derül ki egy a Journal of Personality and Social Psychology című lapban közzétett tanulmányból.

Míg a nők önbecsülését, önérzetét nem befolyásolja párjuk sikere vagy kudarca, addig a férfiakét az előbbi úgy tűnik, megviseli.

Korábbi kutatások

Korábban a Facebook segítségével végeztek egy hasonló kutatást, melyből a női sikerekről szintén kiderült, hogy rombolóan hatottak, de hatására legalábbis a féltékenység fokozódott a férfiakban. Erről szóló beszámolónkat ide kattintva olvashatja.

A partner sikere a férfi kudarca

Amint azt a kutatást vezető Kate Ratliff, a Florida Egyetem munkatársa kifejtette, az még érthető, ha egy férfi kudarcként éli meg, hogy egy adott területen - legyen az például az együtt elkezdett fogyókúra - a párja nagyobb sikert ér el, mint ő maga, a mostani kutatás azonban arra világított rá, hogy a férfiak partnerük minden sikerét automatikusan saját kudarcukként élik meg, függetlenül attól, hogy riválisok-e azon a területen vagy sem.

A szakemberek összesen 896 embert kísértek figyelemmel öt különböző kísérlet során, valamennyien amerikai, illetve holland heteroszexuális személyek voltak. Az egyik kísérletben 32, a Virginia Egyetemen tanuló párral töltettek ki egy tesztet, majd párjaiknak elmondták, hogy az illető az összesítés során az eredménye alapján az alsó vagy a felső 12 százalékba került-e. Ezután megvizsgálták mindez, hogyan hat az alanyok explicit önbecsülésére, vagyis arra, amit ők vallanak magukról, hogy hogy is érzik magukat. Az eredmények azt mutatták, hogy erre nem különösebben volt hatással a párok eredménye, ám az implicit önbecsülésre, amit abból lehet leszűrni, hogy bizonyos kedvező vagy kedvezőtlen jelentéstartalmakat hogyan kapcsolunk össze magunkkal, már annál nagyobb befolyással volt.

A nők sikere ront a férfiak önérzetén

A nők sikere ront a férfiak önérzetén

A résztvevők kaptak egy másik tesztet is, melyben arra kellet válaszolniuk, tudat alatt milyennek érezték párjuk teljesítményét. Itt, azok a férfiak, akik látatlanban partnerüket a felső 12 százalékba helyezték, jóval alacsonyabb implicit önértékelést mutattak, mint azok, akik úgy hitték, hogy párjuk az alsó 12 százalékba került. Mindeközben saját teljesítményéről egyikük sem kapott semmilyen információt.

Két online kísérletet is elvégeztek a szakemberek, melyben az alanyokat arra kérték, idézzenek fel egy olyan helyzetet, amikor párjuk sikert ért el, vagy kudarcot vallott. Az eredmények azt mutatták, hogy függetlenül attól, milyen fajta sikerről volt szó, illetve attól, hogy a párjukkal párhuzamosan ők maguk is értek-e el sikert, a férfi válaszadók egyértelműen rosszabbul értékelték saját magukat akkor, amikor a párjuk sikert ért el, mint amikor valamiben kudarcot vallott. Ugyanakkor a legnagyobb ütést akkor érezték önbecsülésükön a férfiak, ha párjuk olyan területen ért el sikert, ahol ők maguk sikertelennek bizonyultak.

A kutatók arra is kíváncsiak voltak, a kapcsolatokkal való megelégedettség mértéke miként hat az önbecsülésre. Nők esetében az derült ki, hogy jóval elégedettebbek voltak a kapcsolatukkal akkor, amikor a párjuk sikeres volt, mint amikor nem, férfiak esetében azonban ez nem volt elmondható.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+12, +19 °C
Minimum:
+8, +13 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt sok lesz felettünk a felhő, csak kevés helyen bukkanhat elő a nap.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag