Egyre többen házasodnak össze

Dacára annak, hogy egyre inkább felértékelődik az élettársi kapcsolatok megítélése a társadalomban, a tavalyi évben több mint 48 ezer házasságot kötöttek Magyarországon, amire utoljára az ezredfordulón volt példa.

A Központi Statisztikai Hivatal a Házasság hetéhez kapcsolódóan adott ki összesítést a házasságkötések számának alakulásáról. A Házasság hetét idén február 12-19. között immár tizedik alkalommal rendezik meg Magyarországon. A kezdeményezés két évtizede Nagy-Britanniából indult el azért, hogy a család értékeit és fontosságát a figyelem középpontjába állítsa.

Szakértők bevonásával kerestük a választ arra, fontos-e még a házasság - részletek itt.

Lemaradva a litvánoktól

A legfrissebb, előzetes adatok szerint 2016 első 11 hónapjában 48920 házasságot kötöttek. Ez a decemberi adatok nélkül is több, mint ahányan 2015-ben házasságra léptek, sőt, utoljára az 1995-ös év hozott ennél érdemben magasabb számot (53463). A kétezres évekre szinte végig a csökkenés volt jellemző, a mélypontot pedig az jelentette, amikor 2010-ben csupán 35520 pár járult az anyakönyvvezető elé. Érdekesség, hogy az 1970-es években átlagosan még 97 ezer házasságot kötöttek évente, a 80-as években viszont már csak 73 ezret.

Tavaly rég nem látott magasságokba emelkedett a házasságkötések száma
Tavaly rég nem látott magasságokba emelkedett a házasságkötések száma

Az elmúlt év adatai valóban kiemelkedőek, amit az ezer lakosra jutó házasságkötések arányával is jól lehet érzékeltetni. Így például 2009-ben ez a mutató még 4 százalék alatt volt, tavaly viszont egészen 5,4 százalékig kúszott fel. Az összehasonlítás kedvéért: az unió országainak 2014-es adatai szerint e tekintetben - egyaránt 3 százalékkal - Luxemburg és Portugália állt a legrosszabbul, míg a legmagasabb arányszámmal, 7,6 százalékkal Litvánia büszkélkedhetett.

Jelentősen emelkedett a nők és férfiak átlagos életkora az első házasságkötés idején. Míg 2000-ben a nők 24,7, a férfiak 27,2 évesen mondták ki a boldogító igent, addig 2015-ben az előbbiek 29,6, az utóbbiak pedig 32,4 éves korukban szánták rá magukat a házasságra.

A házasságkötések száma Magyarországon (1960-2015)
A házasságkötések száma Magyarországon (1960-2015)

Házasság helyett

Az élettársi kapcsolat megítélése, elfogadottsága sokat változott az elmúlt években. Az élettársi kapcsolatokról nincs rendszeres évenkénti statisztika, mivel jogi értelemben nem tekinthető hivatalos családi állapotnak, és részletes elemzésükre is csak a népszámlálások alapján nyílik lehetőség.

Az elmúlt évtizedekben a hagyományos családtípus veszített súlyából, ugyanakkor egyre elterjedtebbé váltak a házasságon kívüli együttélések, az élettársi kapcsolatok. A legutóbbi, 2011-es népszámlálási adatok szerint a párkapcsolaton alapuló 2,2 millió családból 19 százaléknál élettársi kapcsolatban éltek a válaszadók, holott ez az érték két évtizeddel korábban még alig múlta felül az 5 százalékot.


Figyelemre méltó, hogy míg évtizedekkel ezelőtt a válást vagy a megözvegyülést követően választották az élettársi kapcsolatot az emberek, addig ma inkább a házasságot megelőző vagy azt helyettesítő megoldásként döntenek e mellett.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag