A tökéletes lánykérés titka

HáziPatika

Lehet bármikor - csak négyszemközt, romantikus módon, térden állva történjen, illetve legyen meglepetés. Ilyen a tökéletes lánykérés a magyarok többsége szemében egy új felmérés szerint.

"Évek óta azt tapasztaljuk, hogy változnak a lánykérési szokások, úgy érezzük, hogy kopnak a hagyományok. Ezt szerettük volna megvizsgálni, jobban megérteni" - mondta el Blaner Attila, a 7800 fős online felmérést végző Ékszerpalota vezetője.

Az ideális körülmények

Mi történik egy férfi szívével lánykérés közben? Részletek itt.

A válaszadók 46 százaléka szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie, míg 36 százalékuk szerint nincs erre szabály, azaz mindenki úgy csinálja, ahogyan szeretné. Meglepő, hogy a megkérdezettek mindössze 8 százaléka szerint kell hagyományos módon, a szülőktől megkérni a lány kezét, 3 százalék szerint pedig a család és a barátok jelenlétében, majd utána együtt ünnepelve, bulizva lesz jó egy lánykérés. Ugyancsak 3 százalék válaszolta, hogy valamilyen extrém helyzetben kell elhangzania az eldöntendő kérdésnek.

Érdekesség, hogy a válaszokban nem mutatkozik számottevő különbség sem a nemek, sem az életkor szerint, egyetlen kivétellel. Míg a férfiak 6 százaléka szerint a lánykérésnek valamilyen nyilvános helyen - koncerten, étteremben vagy utcán - kell zajlania, addig a nők csupán 3 százaléka választotta ezt a lehetőséget.

Le kell-e térdelni?

A felmérés résztvevőinek túlnyomó többsége, egészen pontosan 73 százaléka szerint a kérőnek térden állva kell megkérnie a választottja kezét. A legnagyobb arányban a fiatalok gondolják így, majd az életkor növekedésével egyre magasabb azoknak az aránya, akiknek szerint ez a gesztus nem olyan fontos. A válaszadók 19 százaléka szerint mindegy, hogy a férfi térdre ereszkedik-e vagy sem, és mindössze 7 százalék vélekedett úgy, hogy nem kell letérdelni.

A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie
A legtöbb ember szerint a lánykérésnek négyszemközt, romantikus módon kell történnie

Hol és mikor?

Meglepő, de a Valentin-nap mindössze a válaszadók egyetlen százalékának szemében tökéletes időpont a lánykérésre, ezzel szemben 69 százalékuk válaszolta, hogy bármilyen nap tökéletes rá. Nem egészen harmaduk valamilyen jeles napot tart ideálisnak: legtöbben (14 százalék) a kapcsolat évfordulóját említették, míg 12 százalék a nyaralás, 2 százalék a lány születésnapja és 2 százalék a karácsony mellett tette le a voksát.

"A lánykérés helyszíne nagyon változatos, de alapvetően háromféle típus jöhet szóba: a nyaralóhely, a lakóhely és az otthon. Utazás során kedvelt helyszínnek számítanak a wellness hotelek, a Balaton, a tengerpart, valamint a kirándulások és a romantikus városi séták. Szintén nagyon kedveltek a lakóhelyen vagy annak közelében lévő éttermek, parkok, tó- és folyópartok. Otthon a spájzon és a garázson kívül szinte mindenhol történik lánykérés, néha még az illemhelyen is. A leggyakoribbnak ugyanakkor a konyha, az ágy a hálószobában és a fürdőszoba bizonyult" - mutatott rá Blaner Attila.

A nagy többség (38 százalék) 2-4 évet vár az esküvővel a lánykérés után. Elég jelentős azonban azok aránya (24 százalék) is akik 1-2 évet, illetve akik 4-7 évet (22 százalék) vártak vagy várnának a menyegzővel. A lánykérés időpontját több tényező befolyásolja, az egyik ilyen a továbbtanulás. Akik továbbfolytatják tanulmányaikat, jó eséllyel később jutnak el a lánykérésig. A diplomások mindössze 15 százalékának volt lánykérése 22 évesen vagy korábban, míg az érettségizetteknél ez az arány 34 százalék, az érettségivel nem rendelkezőknél pedig 37 százalék. Érdemes hozzátenni persze, hogy a diplomások sem feltétlenül várnak sokat az iskola befejezését követően: 23-25 évesen már 30 százalékuk megejtette a lánykérést, míg a 26-29 éves korosztály tagjainak 36 százalék mondhatta el ugyanezt magáról.


Nem minden lánykérés tökéletes

Az örök kérdés: létezik-e életre szólóan boldog házasság? Részletek itt.

A válaszadók 62 százaléka ítélte tökéletesnek saját lánykérését. Ezzel szemben a férfiak 2,14 százaléka nem éppen úgy képzelte az élményt, ahogy történt, valamint a nők 7,5 százaléka is csalódottságának adott hangot. Olyanok viszont szerencsére csak kevesen vannak, akik egyenesen borzasztónak titulálták a lánykérésüket: a férfiak 0,58 százaléka és a nők 1,33 százaléka tartozik e körbe.

A felmérés résztvevőinek egy része megosztotta a saját történetét is. Lássunk ezek közül néhány különösen érdekes vagy tanulságos esetet!

  • A legromantikusabb

"Tengerparton hullócsillagot néztünk. Leesett egy csillag, és párom azt mondta, hogy ez a zsebébe esett, majd kivette a gyűrűt."

  • A legmeglepőbb

"Éppen veszekedtünk párommal az autóban, aztán egyszer csak megállt, kiszállt, kinyitotta az ajtómat és letérdelt (megkérte a kezem). Hát, a meglepetés, az nagy volt, nem számítottam rá. Egyszerűen tökéletes volt."

  • A legcikibb

"Számomra negatív volt a leánykérés. Egy disznótor nem megfelelő esemény erre."

  • A leglazább

"Elővette a zsebéből a gyűrűt, és megkérdezte, hogy igényt tartok-e rá?"

  • A legkockább

"A párom által készített applikáció adta az utasításokat, hogy mikor, hová menjek, mit keressek. Végül az utolsó helyszínen ő várt letérdelve, gyűrűvel a kezében."

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +23 °C
Minimum:
+2, +7 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt alig lesz felhő az égen, sok napsütés melegíti a levegőt.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag