A romló párkapcsolat öt jele

HáziPatika

Bár sok esetben úgy tűnik, hogy két ember hirtelen, minden előzmény nélkül szakít egymással, az elválást jellemzően a párkapcsolat fokozatos romlása előzi meg. Ennek pedig számtalan jele van. A Psychology Today szakértője szerint ráadásul nem a verbális, hanem a nonverbális jelek azok, amelyek figyelmeztethetik a szerelmeseket, hogy rossz irányba tartanak.

A párkapcsolatok általában lassan, csendesen bomlanak fel; az egészséges kapcsolatokra jellemző egymásra utaltság fenntartása helyett, az egyik fél elfordul a másiktól, esetleg mindketten távolodni kezdenek egymástól - írja cikkében Theresa E. DiDonato szociálpszichológus, pszichológiaprofesszor, aki szerint a párkapcsolatok vége a mentális függetlenedéssel kezdődik.

Jelek, hogy mérgező kapcsolatban élünk.

Mint azt a szakember kiemeli, az egészséges kapcsolatokat az életek összefonódása jellemzi. Idővel a felek elkezdenek úgy gondolni a partnerükre, mint önmaguk egy részére: közös céljaik lesznek, érzelmeik tükrözik a másik érzéseit. Lehet, hogy továbbra is vannak "saját" hobbijaik, elfoglaltságaik, de azoknak az élete, akik szerelmesek egymásba, a másik körül forog. DiDonato éppen ezért azt mondja, a romló párkapcsolat legbiztosabb jelei azok a viselkedésformák, amelyek egyik vagy mindkét fél függetlenedésére utalnak. Lássuk, pontosan melyek ezek!

Érzelmi távolságtartás

Az érzelmi távolságtartás az egyik legbiztosabb jele annak, hogy közel a kapcsolat vége. Normális esetben a felek figyelnek arra, hogy a másik jól legyen, emellett kimutatják, hogy szeretik a partnerüket, és hogy törődnek az érzéseivel. Amennyiben ez már nincsen meg, akár egyik, akár mindkét fél részéről, sejthető, hogy már nem minden úgy működik, ahogy kellene, figyelmeztet a szakértő.

A romló párkapcsolatnak számtalan jele van.
A romló párkapcsolatnak számtalan jele van. Fotó: Getty Images

Negatív spontán reakciók

DiDonato hangsúlyozza: nemcsak tudatos, hanem tudattalan elképzeléseink is vannak a partnerünkről. Ezek a mélyen őrzött vélemények, gondolatok különösen lényegesek a kapcsolat jövője szempontjából. Tegyük fel, hogy nincs időnk töprengeni azon, hogy ilyen vagy olyan tekintetben milyennek látjuk a partnerünket. Melyek azok a zsigeri benyomások, amelyek azonnal és kérlelhetetlenül feltörnek bennünk a másikkal kapcsolatban? Amennyiben a spontán reakcióink negatívak, valószínű, hogy közel a szakítás.

Jó hír - rossz visszajelzés

Sokat elárul a kapcsolat milyenségéről az, hogy mit tesz a partner akkor, ha valamilyen jó hírt oszt meg vele a másik. DiDonato azt mondja, azok, akik kevésbé konstruktívan reagálnak ilyenkor (pl. kevésbé lelkesek, passzívan, esetleg agresszívan viselkedik), nagyobb valószínűséggel szakítanak a következő néhány hónapon belül, mint azok, akik őszinte örömmel ünnepelnek. A szakember azt is nyomatékosítja, hogy ha valaki folyamatosan azt tapasztalja, hogy a partnere rosszul reagál a jó hírekre, előbb-utóbb nem fogja vele megosztani élete boldog történéseit. Ami természetesen tovább növeli a kettejük közti távolságot.

Bezárkózás

Egy egészséges párkapcsolatban a felek megosztják egymással az érzéseiket - ez kritikus fontosságú ahhoz, hogy az együttélés minél boldogabb és zökkenőmentesebb legyen. Amikor ez már nem jellemző, és vagy az egyik, vagy mindkét fél bezárkózik, elvész a kapcsolat táplálásának, életben tartásának a lehetősége, szögezi le a szociálpszichológus.


Szertefoszló illúziók

A kapcsolatok részben azért maradhatnak fenn, mert kissé irreális elképzeléseket táplálunk a partnerünkről, jobbnak látjuk őt, mint amilyen valójában, magyarázza DiDonato. A pozitív illúziók tehát a párkapcsolati stabilitás kulcsfontosságú előrejelzői, hiányuk így értelemszerűen annak a jele lehet, hogy az egykor meghitt és szeretetteljes viszony negatív irányba változik.  

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+17, +22 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag