A boldog házasság titka

HáziPatika

Szinte semmibe nem kerülnek, mégis sokat javíthatnak házasságunk minőségén. A következő egyszerű tanácsokat betartva tovább erősíthetjük a partnerünk és köztünk lévő köteléket.

Szemrehányás helyett megértés

Párunk óhatatlanul is hibázik néha: rajunk áll, hogy miként birkózunk meg az ilyen helyzetekkel. Tegyük fel, hogy megfeledkezett egy régóta várt közös vacsoráról. Egy ilyen esetben könnyen eluralkodhat rajtunk a sértettség és ahelyett, hogy racionálisan végiggondolnák a dolgot, egyszerűbb megoldásnak tűnhet szemrehányások garmadáját zúdítani a "bűnös" félre.  De bármennyire is sértve érezzük ilyenkor magunkat, be kell látnunk, hogy párunk valószínűleg nem szánt szándékkal bántotta meg érzéseinket. Egy teljesen érthető magyarázata is lehet a hibának: lehet, hogy egyszerűen a felgyülemlett rengeteg munka miatt ment ki a fejéből, vagy az édesapja betegsége okozta stressz miatt.

Mindaddig, amíg meg vagyunk győződve arról, hogy párunk jó ember, próbáljuk meg félretenni a dühünket és szemrehányás helyett vizsgáljuk meg az ő szemszögéből is az általa elkövetett hiábát.

párunk valószínűleg nem szánt szándékkal bántotta meg érzéseinket.
Párunk valószínűleg nem szánt szándékkal bántotta meg érzéseinket

A hála kifejezése

Kutatások szerint a hála érzése még egészségünkre is jó hatással van: pihentetőbb lehet például tőle az alvásunk. De a hálánk kifejezése a párkapcsolatunkkal is csodákat tehet. Egy 2011-es tanulmányban arra jutottak, hogy minél többször fejezik ki egymás iránt a házastársak a hálájukat, a megbecsülésüket, annál elégedettebbek a házasságukkal. A feladat tehát egyszerű: mutassuk ki bártan hálánkat, köszönetünket a másik kedves gesztusai iránt.

A dícséret elfogadása

Az alacsony önbecsüléssel küzdő emberek hajlamosak kételkedni abban, hogy a párjuk valóban szereti-e őket - ennek a biztonytalanságnak a hatására pedig a szerelmüktől kapott bókokat, dícséreteket sem tudják értékelni.  

Négy tévhit a házasságról

Minden ember és minden kapcsolat más és más, éppen ezért nehéz megmondani, mi is kell valójában egy jó házassághoz. Az általános nagy igazságok sokszor többet ártanak, mint használnak. Korábbi cikkünket itt olvashatja el!

Egy 2008-as tanulmányban alacsony önbecsülésű embereknek kellett mesélniük egy, a partnerüktől kapott bókról. A résztvevőket három csoportba osztották. Az első csoportot arra kérték, hogy szimplán írják le az ominózus esetet. A második csoportnak pontosan el kellett ismételniük, amit a partnerük mondott és arról is be kellett számolniuk, hogy mindez hol, milyen körülmények között történt. A harmadik csoportnak el kellett mondania, hogy mit dícsért rajtuk a párjuk,  hogy a bók bennük milyne érzéseket váltott ki és hogy mindez mennyit adott hozzá a kapcoslatukhoz. Két héttel az interjúk után az első két csoportba tartozók úgy nyilatkoztak, hogy kevésbé biztosak a párkapcsolatukban, míg a harmadik csoport részvevői arról számoltka be, hogy erősebben kötődnek párjukhoz.

Ahelyett tehát, hogy megszokásból rögötn figyelmen kívül hagynánk partnerünk dícséretét, álljunk meg egy pillanatra és próbáljuk meg értkelni szavait, valamint gondoljuk végig azt, mit tesz hozzá ez a megjegyzés a kapcsolatunkhoz. 


A konfliktusok is szolgálhatják a házasság javát

Egyik kapcoslat sem tökéletes, minden házasságban meg kell küzdeni a hullámvölgyekkel. Ahelyett azonban, hogy minden felmerülő konfliktus alkalmával a házasságunk végét vizionálnánk, használjuk ezeket a helyzeteket arra, hogy megjavítsuk, tovább fejlesszük párkapcsolatunkat.

Szakértők szerint egyébként azok az emberek, akik erősen hisznek a sorsban, nagyobb eséllyel lépnek ki egy kapcoslatból ahelyett, hogy megpróbálnál megoldani a problémákat. Úgy gondolják ugyanis, hogy ha nem működik tökéletesen a párkapcsolat, akkor valójában nem is a partnerük volt a lelki társuk, és inkább várnak tovább az igazira.

A közös öröm

Kutatások szerint, ha a bennünket ért pozitív élményeket partnerünkkel is megosztjuk, az nem csak a kettünk közötti biztalmat erősítheti, de növeli az intimitást és az elégedettség érzését. 

Forrás:  health.com

Tisztelt Doktornő! 8 éve vagyok párkapcsolatban a barátnőmmel, mind a kettőnknek első szerelem/párkapcsolat. Sajnos a barátnőmnél elmúlt a szerelem, és a szex nála nem működik szerelem nélkül. Nálam minden rendesen működik 8 év után is, ugyanúgy kívánom és szeretem. Ő mondta is, hogy lehet élete hibáját követi el azzal, ha külön válunk, de szeretne mással is tapasztalatot szerezni. Szerinte, ha kicsit külön mennénk egymástól, akkor lehet, hogy évek múlva jobban működne minden közösen. Én nem szeretnék mással lenni, és azon vagyok, hogy valami kiutat találjak belőle. Valahogy újra belém kellene, hogy szeressen és akkor megoldódna a problémám. Van remény, hogy újra fellángoljon a szerelem?

Kedves Kérdező! Ezt nagyon nehéz megmondani, erre valószínű, hogy még a barátnője sem tudja a választ. Azt kell mondjam, hogy természetes az, ha a barátnője másokkal is szeretne tapasztalatokat szerezni. Ha most meggátolja ebben és val...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag