Utálunk magunkban maradni egy üres szobában

A legtöbb ember nem érzi jól magát, ha magára marad saját gondolataival - mutat rá egy friss pszichológiai kutatás.

A Medical Xpress értesülései szerint a University of Virginia kutatói arra a felfedezésre jutottak, hogy a legtöbb ember szívesebben csinál valami aktívat - akár olyasmit is, amivel fizikai kárt okoz saját magának - ahelyett, hogy otthon ülne egyedül, a gondolataival.
A Science című tudományos folyóiratban a múlt héten megjelent eredmények egy 11 vizsgálatból álló kutatási sorozatra hivatkoznak, amelyet Timothy Wilson pszichológus és csapata végzett el a University of Virgina és a Harvard egyetemek közös programjában. A vizsgálati eredmények szerint a különböző életkorú kísérleti alanyok még csak rövid ideig sem érezték magukat komfortosan, ha magukra hagyták őket egy üres szobában azzal, hogy csak töprengjenek vagy épp álmodozzanak. A válaszadók többsége sokkal szívesebben választott aktívabb időtöltési formát: zenehallgatást, vagy az okostelefonjukon való játékot. De volt olyan is, aki akár kisebb áramütésekre is elcserélte volna a gondolkodás terhét.

"Bizonyára vannak jó páran, akik meglepőnek érzik ezeket az eredményeket, ők jellemzően azok, akik néha szeretik picit kizárni a külvilágot és csak magukra koncentrálni" - magyarázta Wilson. "Én magam ilyen ember vagyok, azonban a kutatásunk hitelt érdemlően bizonyította, hogy a többség inkább aktívabban töltené az idejét, még akkor is, ha rövid időtartamról van szó."

Ez az idő egyébként 6-15 perc közti időt jelentett a kísérlet során. Az első kísérletben egyetemi hallgatókat figyeltek meg, majd az egybehangzó válaszok miatt megismételték a kísérletet szélesebb korcsoporttal is (18-77 évesig), ennek ellenére azonos eredményeket kaptak.

"Meglepő volt, hogy még az idősebb embereket sem vonzotta annyira a lehetőség, hogy maguk legyenek, csendben, nyugalomban" - tette hozzá a kutatás vezetője. Wilson egyébként úgy fogalmazott, nem a modern világ vívmányainak - pl. okostelefon - tulajdonítja ezt az eredményt, sőt, a szakember szerint az okostelefonok csak az eredményét jelentik ennek a vágynak, vagyis, hogy mindig elfoglaljuk magunkat valamivel.

A vizsgálat során egyébként egy teljesen üres szobában kellett a részvevőknek eltölteni 6-15 perc közötti időt, amely előtt arra kérték őket, hogy fejben szórakoztassák el magukat. Ezután olyan kérdésekre kellett válaszolniuk, mint például, hogy mennyire élvezték az élményt, nehezükre esett-e koncentrálni és hasonlók. Egy további kísérlet során véletlenszerűen kiválasztott alanyokat kértek meg, hogy foglalkozzanak azonos mennyiségű időt a gondolataikkal, de közben egyéb, "külső" aktivitásra is sor kerülhetett, például hallgathattak zenét, de nem kommunikálhattak másokkal. Ez a csoport jóval kellemesebben érezte magát, mint az üres szobába zárt társaik és az sem esett a nehezükre, hogy a gondolataikra koncentráljanak.

Nem szeretünk magunkban maradni egy üres szobában (Fotó: Europress)

Nem szeretünk magunkban maradni egy üres szobában (Fotó: Europress)


Mivel ez egy viszonylag egyértelmű eredmény, a kutatók tovább mentek. Feltették a kérdést, vajon akkor is az aktívabb lehetőség mellett döntenének az emberek, ha az kellemetlenséggel járna? Az eredmények szerint igen: a következő kísérletben ugyanúgy üres szobában kellett várakoznia a résztvevőknek, azonban enyhe áramütéseket adhattak magunknak egy gomb megnyomásával. A vizsgálatban részt vevő 18 férfiből 12-en éltek a lehetőséggel legalább egyszer, míg 24 női résztvevőből hatan nyomták meg a gombot. Mindannyian azonos mértékű áramütést kaptak, amellyel kapcsolatban utólag azt mondták: ha arra lenne szükség, akár fizetnének is érte, hogy ez ne történjen meg újra.

"Ami egészen megdöbbentő a kísérletet illetően, hogy az emberek annyira idegenkednek attól, hogy 15 percre bezárják a saját gondolataival egy üres szobába, hogy még akár saját maguknak is képesek voltak áramütést adni, amelyet egyébként elkerülnének" - írják a tanulmány szerzői.

Wilson és csapata rámutatott, hogy az eredmények szerint a férfiak jobban keresik a fizikai érzületeket, mint ahogy ez a magukat áramütésnek alávető alanyok nemi eloszlásából is kitűnik. A kutatók egyelőre tovább dolgoznak az eredmények értékelésén, hogy feltárják annak okait, miért érzik magukat az emberek kényelmetlenül a saját gondolataikkal. A szakember szerint bár sokan szoktak álmodozni, révedezni, azonban a legtöbbször ez csak akkor élvezetes, ha spontán történik, nem utasításra.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag