+7° - +22°
Kettős front

Újévi furcsa szokások a világ körül

HáziPatika

Tizenkét szem szőlőt megenni látszólag még nem is annyira különleges szokás, de például bútorokat kidobálni az ablakon, hét hullámot átugrani, vagy medvebőrbe bújva táncolni már nem épp hétköznapi módjai annak, hogy az új esztendőt köszöntsük. Mutatjuk, melyek a legkülönlegesebb vagy éppen bizarrabb ünneplési szokások.

Magyarországon tilos szárnyast vagy halat enni szilveszterkor és az új év első napján, mert elkaparja a szerencsét, vagy épp elúszik tőlünk - ez számunkra evidens. Sőt, teljesen normálisnak tartjuk azt, hogy ha valaki be akarja biztosítani újévi szerencséjét, akkor lencsét és malacfarkat eszik. Ezek a szokásaink azonban rendre felkerülnek a különböző listákra, melyek azt taglalják, melyek a világ legfurcsább újévi hagyományai. Most azonban nézzük meg ezekről a listákról melyek azok, amelyek számunkra a legfurcsábbak.

12 szem szőlő nem sok, hacsak...

...nem kell mindet egyszerre a szánkba tömni. A spanyolok úgy tartják, ha éjfélkor 12 szem szőlő elfér a szánkban, akkor óriási szerencsénk lesz az új esztendőben.

Megenni könnyű lenne 12 szem szőlőt, no de egyszerre a szánkba tömni igazi kihívás. Ha azonban sikerül, a spanyolok szerint nagy szerencse ér. Fotó: Getty Images
Megenni könnyű lenne 12 szem szőlőt, no de egyszerre a szánkba tömni igazi kihívás. Fotó: Getty Images

Fényképek és egyéb tárgyak elégetése

Ecuadorban igen különös szokás dívik szilveszter éjszakáján. Éjfélkor, amikor a dél-amerikai nemzet tagjai belépnek az újévbe, az óévet jelképező képeket és egyéb tárgyakat égetnek. Gyakori motívum ezeken a fotókon a madárijesztő (néhol el is készítik magát az alakot és azt égetik), de híres popkulturális szereplők, politikusok, események részletgazdag ábrázolása is szerepelhet a képeken, a lényeg, hogy az elmúlt évet jelképezze. Ez a rituálé egyfajta megtisztulást szimbolizál, mely előtt a férfiak özvegynek öltözve járnak körbe, elgyászolva az elmúlt évet.

Medvebőrbe bújva lejtik a táncot

Romániában van egy régi, de az elmúlt években egyre népszerűbbé váló vidéki újévköszöntő hagyomány. E szerint az emberek medvebőrbe bújnak, házról házra járnak, és táncolnak, hogy így űzzék el a gonosz szellemeket.

Nem mindegy milyen színű az alsóneműnk

Dél-Amerika több országában, például Mexikóban, Argentínában és Peruban is elengedhetetlen kelléke az újév köszöntésének az új alsónemű viselése. Nem mindegy azonban, hogy milyen színűt választunk. Ha valaki az új évtől szerelmet remél, az pirosat vegyen fel, de ha például pénzügyi sikerekre vágyik, akkor zöldet.

Ónöntésből jósolnak a finnek

Az európai különleges szokások közül is kimagasló a finnek újévi ónöntése. A tradíció részeként patkó alakú ónt olvasztanak fel szilveszter éjjel, amit utána azonnal hideg vízbe öntenek, majd a különböző formákba szilárdult óndarabokból próbálják megjósolni, mit várhatnak a következő évtől. Ha szív alakúnak tűnik, közeli esküvő várható, ha hajó, akkor pedig kétség kívül utazás. Óvatosan öntsük azonban, ha ugyanis több darabban szilárdul meg az ón, úgy az a balszerencse jele.

A finneknél szilveszterkor kedvelt szokás az ónöntés. Fotó: Getty Images
A finneknél szilveszterkor kedvelt szokás az ónöntés. Fotó: Getty Images

Ablakon kidobott óév

Csak óvatosan járkáljunk szilveszter éjjel a itáliai városok utcáin, előfordulhat ugyanis, hogy egy-egy régi serpenyő, ósdi bútordarab landol mellettünk. A szenvedélyes emberek hírében álló olaszok ezekkel a teátrális gesztusokkal jelzik: megszabadulnak az óévtől, eldobják az azzal járó régi dolgokat, hogy helyet csináljanak az életükben az új és pozitív változásoknak. A tárgyak kidobálása az ablakon azonban nemcsak Olaszországban dívik, Dél-Afrikában is átvették a szokást, főképp Johannesburg környékén érdemes a fejünkre vigyázni.

Hét hullámot kell átugrani

Brazíliában a megújulás jeleként sokan fehérbe öltöznek szilveszterkor, ám vannak, akiket az új év beköszönte az óceánban ér, miközben hét hullámot ugranak át. Ez a hagyomány Lamanja, a tenger istennőjének tiszteletéről szól. Ő a többi között a halászok és a hajótörések túlélőinek védelmezője, a hívők pedig a hullámok átugrása mellett rizst, ékszereket és egyéb felajánlásokat is az óceánba dobnak, hogy elnyerjék az istennő kegyeit az új évben.

Halomban heverő törött tányérok

Ha Dániában töltenénk a szilvesztert, ne lepődjünk meg azon, hogy ha reggel az ajtókban törött tányérokat látunk. Nem vandálok járják ilyenkor az utcákat, csak ünneplők mutatták ki törődésüket azzal, hogy szeretteik ajtói előtt vágtak földhöz néhány tányért. Minél nagyobb tehát a törött porcelánok halma egy ház előtt, annál többen szeretik az ott élőket.

Az agyunk szabotálja az újévi fogadalmak megtartását

Alig kezdődött el az új esztendő, és máris akadozni kezdett a fogadalmak megtartása? Biológiai oka van, hogy ilyen nehéz leküzdeni a rossz szokásokat: egyszerűen bevésődnek az agyunkba. Részletek itt.

Vigyázzunk a fogunkra

Bolíviában jobb, ha odafigyelünk arra, mit eszünk, különben a fogunk bánhatja. A helyi szokás szerint a tortába pénzérméket sütnek, aki pedig megtalálja, annak biztosan szerencséje lesz a következő évben.

A skótok január 2-ig ünnepelnek és elég "tüzesek"

Ami a világnak szilveszter, az a skótoknak Hogmanay, ez a buli pedig akár január 2-ig is tarthat. Számos hagyomány kötődik hozzá, amik teljesen egyedülállóak. Kezdésnek ott az "első láb" nevezetű, mely abból a meggyőződésből fakad, hogy éjfél után az első, aki az otthonunkba lép, meghatározza a háztulajdonos szerencséjét arra az évre. A legmenőbb szokás azonban kétségkívül a tűzzsonglőrködés. Ha igazán látványos műsort szeretnénk látni, érdemes egyszer ellátogatni a stonehaven-i tűzgolyó fesztiválra, ahol a helyiek saját készítésű (általában csirkehálóból és régi anyagokból, újságokból összetákolt) tűzgolyókat lengetnek a fejük felett miközben végigsétálnak a falu utcáin, majd a kikötőbe érve a vízbe hajítják a tűzgolyót.


Séta üres bőröndökkel

Kolumbiában szilveszterkor érdekes szokásnak hódolnak a helyiek. Üres bőröndökkel sétálnak fel-alá az utcákon, abban a reményben, hogy azok majd az új évben új utazásokkal telnek meg.

Férjjósló kakas

Ki megy legközelebb férjhez? - régen ez egy igen fontos kérdés volt a hajadonok körében, innen ered a fehérorosz szokás, melynek lényege, hogy az eladósorban lévő lányok felsorakoznak. Aztán mindegyikük letesz maga elé egy kis halom kukoricát, és jöhet a kakas. Akinek a kukoricájából először csipeget a tarajos baromfi, az az újévben biztosan férjhez megy.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag