Segíts magadon - de hogyan?

Egyre több könyv és weboldal hirdet azonnali, bombabiztos megoldásokat arra, miként valósítsuk meg a bennünk rejlő potenciált és hogyan szerezzünk több időt, pénzt, bármit. A hetvenes évek Amerikájából kiinduló úgynevezett önsegítő mozgalom egyre erősebb - de vajon igaz minden, amit mondanak? Mire kell figyelnünk az ilyen könyvekkel és egyáltalán, életvezetési tanácsokkal kapcsolatban?

Az önsegítő weboldalak és könyvek mindegyike azzal indít, hogy ha boldogok akarunk lenni, követnünk kell az álmainkat: tudnunk kell, mit akarunk elérni, célokat kell kitűznünk ennek érdekében, el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk a megvalósításra, hogy megérdemeljük ezeket.
Vannak azonban, akik a fentiek érdekében feladják munkájukat vagy irreálisan sokat küszködnek azért, hogy üzletet csináljanak abból, ami "a csillagokban rejlik számukra". Hiába vannak tehát álmaink, előfordulhat, hogy a megvalósításhoz hiányoznak az erőforrásaink, gondolkodásunk, lelkierőnk. Sokan gondolják, hogy üzletet csinálhatnak bármiből, nem tervezik meg vállalkozásukat, nem számolnak, nem optimalizálnak, hanem csak belevágnak, mert túlzottan módon hisznek abban, hogy ha nagyon akarunk valamit, az teljesülni fog. Ez azonban sokszor vezetett már komoly csalódáshoz.

Kezdjük tehát egyszerűbb, könnyebb, átláthatóbb lépésekkel - ezek révén is megvalósítható egy üzlet, de megtanulunk gondolkodni és tervezni is. Egy gyönyörű álom ugyanis nem feltétlenül tart el.

Mondjuk igent mindenre - tényleg?

A könyvek azt is mondják, hogy "igenemberként" élni remek dolog - mindig lecsapni az éppen szembejövő lehetőségre, ugyanis az "igen" és a határozottság együttes ereje falakat döntöget. Azáltal, hogy keményen dolgozunk és elfogadunk mindent, a lehető legtöbbet érhetjük el az életben.

Ez a hipotézis. A gyakorlat inkább azt mondja, hogy intuíciónk, józan eszünk, belső hangunk révén arra is van képességünk, hogy megkülönböztessük: mely helyzetekben kell tényleg keményen dolgoznunk és melyek azok, amelyektől a lehető legjobban el kell távolodnunk. A "nem" egy olyan szó, amelyet meg kell tanulnunk használni és alkalmazni. Az eredményeket ugyanis nem a folyamatos "igen", hanem a mérlegelés segíti elő.

A pozitív hozzáállás az élet minden területén segíthet

A pozitív hozzáállás az élet minden területén segíthet


Arra figyeljünk, amit akarunk

Ha segíteni akarunk magunkon, meg kell tanulnunk helyesen fókuszálni. Gyakran ugyanis ha egy problémára figyelünk, csak erősítjük azt, egyben gyengítjük saját magunkat. Fókuszáljunk tehát csak arra, amit akarunk - legyen az üzleti, pénzügyi siker, személyes fejlődés vagy egy új párkapcsolat.

Ugyanakkor az is fontos, hogy ha figyelmen kívül hagyjuk problémáinkat, az ritkán old meg bármit is - sok üzlettel vagy egészséggel kapcsolatos dolog igényel azonnali cselekvést és megoldást.

Ami pedig a folyamatosan emlegetett boldogságot illeti - a világ minden boldogsága kevés lesz annak az embernek, aki egy gyorsvasút sebességével halad a csőd felé. Használjuk tehát a józan eszünket, előrelátásunkat, terveinket.

Tudatosítsunk!

A tudatosítás lényege, hogy csak a jelen pillanatra figyeljünk, lélegzetvételünk, gondolataink vagy érzéseink segítségével. Más szavakkal: csak azzal foglalkozzunk, amit éppen csinálunk. Ezt a képességet akár a technika segítségével is fejleszthetjük, több mobil app is készült már a témában. Mindegy is, milyen platformon kezdünk el gyakorolni, a lényeg, hogy működjön. Ehhez azonban rengeteg idő, gyakorlás, kitartás kell, ilyenkor pedig jól jöhet olyan valaki segítsége, aki már sok időt töltött ilyen gyakorlattal.

Legyenek terveink

Tanácsos tudnunk, hogy merre tartunk az életben, ezzel viszont arra is fel kell készülnünk, hogy bármi közbeszólhat. Ezért érdemes egy-, három- és ötéves terveket gyártanunk, amelyek irányban tarthatnak. Mindig, amikor fókuszt, koncentrációt, irányt vagy értelmet vesztünk, ezek a tervek segíthetnek - könnyebben megláthatjuk, hogy merre haladunk.

Fel kell készülni azonban arra is, hogy bármikor történhetnek nagyon szerencsés vagy éppen nagyon szerencsétlen dolgok, ezért bele kell kalkulálnunk életünkbe a véletlent és a váratlant is. Ha nem így teszünk és görcsösen ragaszkodunk eredeti terveinkhez, életünket úgy fogjuk élni, hogy "semmi sem úgy történik, ahogy akartunk" és motivációnkat, erőnket is elveszíthetjük. Ezt pedig nem szabad hagynunk! Az emberek változnak - a terveknek is változniuk kell.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag