Ön tudja, hogy mi a jó halál? És az orvosa?

A legtöbb ember az élete végén békét szeretne, a lehető legkevesebb fájdalmat, és némi kontrollt arra, ahogyan távozik. Egy új kutatás feltárta e halálos vágyakat, s betekintést enged abba, ahogyan az emberek általában meghatározzák a "jó halál" fogalmát.

Akik szembesülnek egy halálos betegséggel, s életük befejeződésének bizonyosságával, talán a velük történő dolgok feletti ellenőrzés megtartása a legfontosabb a haldoklásuk során, ahogy lezárják az életüket, ahogy meghalnak. Például inkább otthon szeretnének lenni, mint kórházban, fájdalomtól mentesen szeretnék eltölteni az utolsó időszakot, és találkozni érzelmi és lelki szükségleteik teljesülésével. A családjaik számára e remények nagyrészt azonosak - állapította meg egy széleskörű nemzetközi kutatás, amelyet az American Journal of Geriatric Psychiatry folyóirat ismertetett.
Kiderült azonban, hogy a végstádiumú betegeket kezelő orvosok ennek ellenére gyakran arra összpontosítanak, hogy a paciensek milyen kezeléseket akarnak, és melyeket nem. Dr. Dilip Jeste, a University of California (San Diego) öregedéskutató intézetének igazgatója elmondta, hogy a "vigyenek haza" kívánság, amit komolyan meg kellene beszélni. Ez azonban gyakran tabu az orvosoknak, a családtagoknak, de gyakran maguknak a betegeknek is.

Még ha a beteg akarna is beszélni róla - Jeste úgy véli -, gyakran fél elmondani a családjának, mert nem akar a terhükre lenni, vagy felzaklatni őket. Az orvos szerint a betegek bevallják, hogy megkönnyebbülnek, amikor ez a téma végül szóba kerül.

A legtöbben csak nyugalmat és a családjuk közelségét szeretnék utolsó napjaikban

A legtöbben csak nyugalmat és a családjuk közelségét szeretnék utolsó napjaikban

Dr. R. Sean Morrison, a New York-i Mount Sinai orvosi iskola palliatív intézetének igazgatója szerint fontos kérdés persze, hogy a beteg akarja-e, hogy lélegeztető gépen tartsák, ha már nem képes az önálló légzésre, vagy csövön át etessék-e, ha már nem képes máshogyan táplálkozni. De ez a tanulmány azt mondja, hogy valójában nem ez a legfontosabb a betegeknek és családjuknak, hanem az, hogy a vég felé közeledők hátralévő ideje hogyan fog kinézni, és nem csak az utolsó napokban. Nem a gyógyításra, hanem az emberek érdekeire és értékeire kell összpontosítani.

Jeste és csapata 36 nemzetközi vizsgálat eredményeit tekintette át a betegek, a családok és az egészségügyi szolgáltatók véleményét alapul véve arról, hogy mi a "sikeres" haldoklás. A betegek életkorát nem tartották alapvetőnek, habár javarészük idős volt már. Leggyakrabban előrehaladott rákban, szívelégtelenségben, tüdőbetegségben vagy AIDS-ben szenvedtek.

Összességében a kutatók 11 központi témát találtak, amely következetesen felbukkant a vizsgálatok során. A betegeknél a leggyakoribb témák a következők voltak: legyen befolyásuk a haldoklásuk folyamatára; ne legyenek fájdalmaik; legyenek szellemi és érzelmi jólétben; és érezzék, hogy teljes életet éltek, ami azt jelenti, hogy esélyük legyen a búcsút mondani a szeretteiknek, és érezzék, hogy jó volt az életük. Az esetek többségében, a családoknak ugyanezek voltak a prioritásaik.

A hospice-ról sokaknak a halál, a haldoklás jut eszébe, pedig az ellátásnak inkább az a célja, hogy a súlyos állapotú betegek életminőségén javítsanak. Részletek!

Az orvosok és egyéb egészségügyi szolgáltatók eközben a fájdalom kontrollálását, és a beteg preferenciáit tartották fontosnak abban, hogy hol és hogyan haltak meg. De kevésbé foglalkoztak az egzisztenciális problémákkal, mint a betegek érzéseivel az életük teljessé válásáról, értelméről vagy a spiritualitásról.

Morrison szerint a kutatás megállapításai útmutatót adnak az orvosoknak, hogy az életük lezárására készülő betegeik számára melyek a valóban fontos problémák. Ez a szakasz a gyógyításban akkor kezdődik, amikor egy páciensnél diagnosztizálták a valószínűleg halálos betegséget.

Jeste egyetértett ezzel: "Végső soron, hogy mi a jó a számára, azt a haldokló határozza meg. Beszélhetünk a személyre szabott gyógyításról, amely kiterjesztheti az életet. De a végén a sikeres élet kiterjesztése lesz a sikeres haldoklás" - foglalta össze a véleményét.

Forrás: MedicineNet
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+12, +18 °C
Minimum:
+3, +8 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag