Nem vezet jóra a boldogság hajszolása

Azok, akik állandóan a boldogságot hajszolják, nagyobb eséllyel végzik magányosan. Ez azzal magyarázható, hogy csak magukra összpontosítanak, nem pedig a másokkal fenntartott kapcsolataikra.

Az önkereső emberek ennek következtében végül elszigetelődnek, ami természetesen rontja általános közérzetüket. Az Emotion szaklapban megjelent kutatás eredményei ráillenek arra a Szex és New York generációra, melynek tagjai sztereotipikus módon nyughatatlanul keresik a beteljesülést. A tanulmány szerzői, a denveri és a berkeley-i egyetemek kutatói úgy vélik, kevés dolog tűnik természetesebbnek, mint a boldogság keresése. "Ezzel az ösztönnel szemben azonban azt sugalljuk, hogy a boldogság értékelése bizonyos negatív következményekkel is járhat. A boldogság hajszolása károsan hathat az emberek személyes kapcsolataira, és magányossá teheti őket" - állítják a szakértők.
A pszichológuscsoport két kísérletet végzett. Az elsőben 206, húsz és hatvan év közötti személyt kértek fel arra, hogy töltsenek ki egy online kérdőívet arról, mennyire értékelik a boldogságot. Az alanyok egy hét múlva két hétig minden este naplót kezdtek írni, amelyben leírták a nap legstresszesebb eseményét, azt, hogy mennyire érezték stresszesnek, és mennyire érezték magányosnak magukat. Kiderült, hogy minél többre értékelte egy résztvevő a boldogságot, annál magányosabbnak érezte magát a stresszes esemény alatt.

A második kísérletben azt próbálták meghatározni, vajon a boldogság értékelése okozza-e az erősebb magányérzést. Negyvenhárom főiskolás diáklányt kértek fel arra, hogy nézzenek meg egy érzelmileg semleges filmrészletet, majd értékeljék, mennyire érzik magányosnak magukat. A résztvevők egy része ezután egy hamis újságcikket olvasott, amely a boldogság előnyeit hangsúlyozta a kapcsolatokra, a karrierre és az általános jólétre. A kontrollcsoport tagjai ugyanezt a cikket olvasták el, de a boldogság szó helyett náluk "pontos ítélőképesség" szerepelt. Ezt követően mindnyájan megnéztek egy 35 perces filmet, ami a személyes kapcsolatot és az intimitást erősítette. A két csoport között a magányosság érzése tekintetében nem volt különbség a kutatás elején, de a kísérlet és a hosszú film után a boldogság nagyobbra értékelésével manipulált résztvevők jelentősen magányosabbnak érezték magukat.

A kutatók úgy vélik, az eredmények lehetséges magyarázatot adnak arra, miért vezethet a boldogság iránti túlzott vágy kevesebb boldogsághoz és rosszabb közérzethez. "Elképzelhető, hogy a boldogság gyümölcseinek élvezetéhez az embereknek kevésbé kell akarniuk a boldogságot" - vonták le a következtetést a szerzők.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag