+7° - +22°
Kettős front

Nem mindenki beteg, aki pszichológushoz fordul

HáziPatika

"Az, hogy valaki pszichológushoz fordul, nem feltétlenül jelenti azt, hogy beteg, vagy valamilyen klinikai szintű pszichés zavara van" - mondta el Kökönyei Gyöngyi, az ELTE Pszichológiai Intézetének megbízott igazgatója. A szakemberrel készült friss interjúban szó esett a kuruzslók tevékenységének veszélyeiről, a pszichológus és a pszichoterapeuta közötti különbségről, és arról is, tényleg pszichológushiány van-e itthon.

"Több fórumon azt olvastam, ahol a gyakorlatban dolgozó szakemberek szólaltak meg, hogy jelentősen megnőtt a segítségkérők aránya, és ugyanezt hallottam az általam ismert praxisban dolgozóktól is. A telefonos segélyszolgálatoknál is sokkal nagyobb lett a hívások száma" -szögezte le Kökönyei Gyöngyi a Pénzcentrumnak adott interjújában, majd hozzátette: mindez egybevág a kutatási eredményekkel, amelyek azt mutatják, hogy az elmúlt egy évben a korábbiakhoz képest nőtt a különböző pszichés tünetek és zavarok előfordulása.

A szakember szerint az, hogy valaki pszichológushoz fordul, nem feltétlenül jelenti, hogy beteg, vagy valamilyen klinikai szintű pszichés zavara van. Adódhatnak ugyanis olyan krízishelyzetek az életben, amikor szükségünk lehet szakember segítségére. "Ez az elmúlt egy év rámutatott arra, hogy fontos szerepe van a pszichológiának, és kell is, hogy legyen szerepe egy ilyen helyzetben" - magyarázta Kökönyei Gyöngyi.

Az elmúlt évben nőtt azoknak a száma, akik szakembertől kértek segítséget.

Az elmúlt évben nőtt azoknak a száma, akik szakembertől kértek segítséget.

A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A kuruzslók tevékenysége veszélyes is lehet

Kökönyei Gyöngyi örül annak, ha olyan hiteles szakemberek szólalnak meg a médiában, akik a saját területükön kiválóan teljesítenek - példaként említette Balázs Juditot, a Pszichológiai Intézet Fejlődés- és Klinikai Gyermekpszichológia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanárát, vagy Demetrovics Zsolt egyetemi tanárt -, azt ugyanakkor nem tagadja, hogy vannak kuruzslók is, akikkel a szakmának foglalkoznia kell. "Nem annyira könnyű kiszűrni azokat, akik nem rendelkeznek megfelelő végzettséggel és ismeretekkel, hogy ilyen típusú szolgáltatásokat felajánlhassanak másoknak. Itt is fontos az edukáció, hogy aki viszont úgy dönt, hogy segítséget kér, tisztában legyen azzal, hogy egyáltalán ki ajánlhat fel például bizonyos típusú szolgáltatásokat" - részletezte, majd úgy folytatta, a kuruzslók tevékenysége veszélyes is lehet, ezért nagy és egységes szakmai összefogásra van ellenük szükség, amire egyébként abszolút megvan a szándék.

Erre számíthatunk, amikor először járunk pszichológusnál

Aki még sosem járt mentálhigiénés szakembernél, annak kissé ijesztő lehet belegondolni, mi is vár ránk egy pszichológussal történő konzultáció során. Aggodalomra azonban semmi ok: felejtsük el a filmes kliséket, a forgatókönyvírók fantáziája ugyanis csak nyomokban fedi le egy valódi terápia menetét. Részletek!

Kérdésre válaszolva elmondta, kicsit túlzásnak érzi azt az állítást, hogy mindenkinek folyamatosan járnia kellene pszichológushoz. Ő inkább úgy fogalmazna, hogy nagyban segítene, ha mindenki jó önismerettel rendelkezne, és időt töltene azzal, hogy a saját érzéseire, gondolataira reflektáljon. Az viszont abszolút igaz szerinte, hogy mindenkinek az életében lehetnek olyan fordulópontok, problémák, váratlan helyzetek, amikor érdemes lehet megfontolni egy szakember bevonását.

Pszichológus és pszichoterapeuta: mi a különbség?

A szakember a pszichológus és a pszichoterapeuta közötti különbségre is rávilágított. Mint elmondta, pszichológus csak az lehet, aki az alapképzést követően elvégzi a mesterképzést is, ami összesen 5 évet jelent. "Az egyetem, azaz az 5 éves képzés után, még további 2-4 év alatt lehet speciális képzettséget szerezni, például aki klinikai szakpszichológusi végzettséget szeretne, annak még egy 4 éves képzést el kell végeznie a mesterképzést követően" - húzta alá Kökönyei Gyöngyi, aki kitért rá: pszichoterapeuta képzésre csak az jelentkezhet, akinek már van valamilyen speciális szakpszichológusi végzettsége, például az említett klinikai szakpszichológusi.


Több állást kellene meghirdetni

Azzal kapcsolatban, hogy gyakorta hallani, hogy pszichológusokból óriási hiány van Magyarországon, úgy vélekedik, a fő ok inkább az lehet, hogy nincs elegendő állás meghirdetve. "Rengeteg iskolában például biztos, hogy nem egy pszichológusra lenne szükség. Az érvényben lévő szabály szerint 500 fő feletti iskolában kell egy pszichológust alkalmazni, ez alatti létszám esetében egy félállást lehet csupán betölteni. A pszichiátriai osztályokon is több pszichológusra lenne szükség, de ahogy korábban említettem a szomatikus osztályokon is abszolút lenne a pszichológiának létjogosultsága. Biztos vagyok benne, hogy a büntetés-végrehajtás intézményeiben is több pszichológusra lenne szükség, mint ahogy a munka világában is" - így Kökönyei Gyöngyi.

Szép napot! Előre írom, hogy eszembe se jut semmi erotikus dologra gondolni, mindketten nők vagyunk, kb. egykorúak. Pszichológushoz járok két éve, bizonytalanság, szorongás, depresszió miatt. Hipnózist ajánlott, elutasítottam, így álmokat elemeztünk. Az utóbbi néhány alkalommal mellém ült, megpróbálta óvatosan megérinteni hol a kezem, hol a vállam. Nem nagyon ment, húztam magam el. Csütörtökön azt vettem észre, hogy a hátamon átnyúlva simogatja a vállamat, utána a másik vállamat - itt kicsit próbáltam kerülni. A végén a fejemet a vállára húzva, nem simogatta, csak tartotta a vállamat-fejemet, és időnként valami elismerő dolgokat súgott a fülembe, pontosan nem emlékszem. Eltelt kb. 15 perc, de ezt csak akkor vettem észre, amikor pár percben megbeszéltük utána, mi volt, hogy éreztem magam. Számomra jó, megnyugtató volt, de furcsa, ez 35 évemből teljesen kimaradt. Szerinte óriás lépés volt, nagyon szépen haladunk. Utána nehezen, kóválygósan mentem haza, bár mondták, üljek még kicsit. Mi történhetett abban a 15 percben? Relaxáció? Hipnózis? Köszönöm.

Kedves Ildikó! Leírása alapján a történtek bennem sok kérdést és kételyt vetnek fel. Nem ismerem az egész ülés kontextusát, ezért általánosságban tudok válaszolni: az érintés a pszichoterápiában kényes és nem általános kérdés, főleg tra...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+13, +22 °C
Minimum:
+7, +13 °C

Hazánkban hétfon délelőtt nyugat, délnyugat felől növekedni, vastagodni kezd a felhőzet, de legfeljebb délen lehet helyenként eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag