Mit szeretünk magunkban? Ezért jó, ha tudjuk

Kiss Gréta

"Jobban kellene szeretned magad!" "Miért nem szereted magad?" "Ha te nem szereted magad, más sem fog!" Legalább egyszer biztosan mi is találkoztunk már az előbbi megállapítások, kérdések valamelyikével életünk során. Az önszeretet témája az utóbbi időben egyre népszerűbbé vált: de vajon egészen pontosan mit jelent az, hogy szeretjük magunkat, miért olyan fontos és nehéz az önszeretet, illetve hogyan érhetjük el?

Jóllétünk egyik elengedhetetlen feltétele, hogy szeressük önmagunkat - szögezi le dr. Deborah Khoshaba pszichológus a psychologytoday.com-on megjelent cikkében. A szakember szerint az önszeretet hatással lehet arra, milyen párt választunk magunknak, milyen kép alakul ki rólunk a munkahelyen, és hogyan birkózunk meg a problémákkal. Éppen ezért kiemelten lényeges, hogy mindenki megtanulja szeretni magát. 

Az önszeretet jóllétünk egyik záloga.
Az önszeretet jóllétünk egyik záloga. Fotó: Getty Images

Elfogadjuk gyengeségeinket, és figyelünk a szükségleteinkre

Viszlát, perfekcionizmus!

Az önszeretetet sok esetben a perfekcionizmus gátolja meg - hívja fel a figyelmet a medicalnewstoday.com cikke. A perfekcionisták azért olyan kemények magukkal szemben, mert az a vágy vezérli őket, hogy kitűnjenek a tömegből, és mindent tökéletesen csináljanak. Ez szinte folyamatos önkritikát szül, hiszen az érintettek úgy érezhetik, egy könyörtelen belső hang állandóan azt szajkózza, hogyan lehetnének még jobbak.  Mindezek alapján nem meglepő, hogy vizsgálatok kimutatták, a perfekcionisták esetében nagyobb a kockázata számos betegség kialakulásának. Kutatók azonban arra is fényt derítettek, hogy az önszeretet, és annak minden jótékony hatása - például az önmagunkkal való együttérzés - segíthet a perfekcionistáknak az egészségesebb szemlélet kialakításában. 

Az önszeretet nem csak annyit jelent, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Egyfajta önbecsülésről van szó, amely a fizikai, pszichológiai és lelki fejlődésünket támogató cselekedetekből fakad. Dr. Khoshaba azt írja, ha tetteink folyamatosan erősítik bennünk az önszeretetet, akkor idővel elkezdjük elfogadni gyengeségeinket és megismerni erősségeinket. Nem lesz akkora szükségünk arra, hogy magyarázatot találjunk a hiányosságainkra, együttérzőbbek leszünk önmagunkkal szemben, és jobban tudunk összpontosítani a céljainkra, az élet értékeire. Egyre világosabban láthatjuk majd, hogy az életet csak úgy tudjuk a maga teljességében megélni, ha mi magunk teszünk ezért erőfeszítéseket.

A Brain & Behavoiur Research Foundation cikkében dr. Jeffrey Borenstein pszichiáter tovább árnyalja a képet. Mint kiemelte, aki szereti önmagát, az nagy figyelmet fordít a saját boldogságára, figyel a szükségleteire, és arra, hogy ne áldozza fel saját jóllétét mások öröméért. Dr. Borenstein úgy vélekedik, az önszeretet azt jelenti, hogy nem elégszünk meg kevesebbel, mint amit megérdemlünk.

Úton az önszeretet felé

Bármennyire csodálatos dolog is önmagunk szeretete, nem könnyű elérni ezt az "áldott állapotot". Dr. Khoshaba szerint fontos, hogy tudatosan álljunk hozzá a feladathoz, és adjunk időt magunknak a változásra. Segítségképpen egy 7 pontból álló listát is összeállított azoknak, akik elindulnának az úton.

  1. A szakember leszögezte: az első lépés az önszeretet felé, hogy magunkba mélyedünk, és megismerjük gondolatainkat, érzéseinket, azt, hogy mit akarunk. Legyünk tisztában önmagunkkal, és a jövőben igyekezzünk ennek a tudásnak megfelelően cselekedni. Ne azt nézzük, hogy mások szerint mi a jó nekünk!
  2. Az önszeretethez elengedhetetlen, hogy cselekedeteinket ne a vágyaink, hanem a szükségleteink határozzák meg. Aki szereti magát, képes lemondani a jó és izgalmas dolgokról, hogy helyettük valami olyannak adjon helyet az életében, amely erősíti, segíti a fejlődésben. Ennek köszönhetően eltávolodhatunk azoktól az automatikus viselkedésmintáktól, amelyek gyengítik az önszeretetet, megakadályozzák, hogy elengedjük a múltat, és akár még bajba is sodorhatnak minket.
  3. Dr. Khoshaba harmadik tanácsa, hogy óvjuk egészségünket. Figyeljünk oda a táplálkozásunkra, mozogjunk és aludjunk eleget, és töltsünk elég időt családtagjainkkal, barátainkkal, szerelmünkkel. 
  4. Az önszeretet érdekében ne szégyelljünk határokat szabni! Amivel kapcsolatban úgy érezzük, fizikai, érzelmi és szellemi szempontból túlságosan kimerít minket vagy sokat árt nekünk, azt ne engedjük be az életünkbe. 
  5. Csak azokkal az emberekkel törődjünk, akik pozitív hatással vannak ránk, segítenek minket, ha kell, és osztoznak örömünkben, bánatunkban. Semmiképpen se pazaroljuk az időnket olyanokra, akik miatt akár csak egy pillanatra is felmerülhet bennünk, hogy nem vagyunk értékesek. 
  6. Bocsássunk meg magunknak - így hangzik dr. Khoshaba hatodik javaslata. Az önszeretet addig nem valósítható meg, amíg nem fogadjuk el, hogy nem vagyunk tökéletesek, és amíg minden hibánkért vagy hiányosságunkért büntetjük magunkat. 
  7. Végül, de nem utolsósorban: legyen célunk. Ha arra törekszünk, hogy egészségesen és hasznosan éljünk, a döntéseinket is úgy fogjuk meghozni, hogy mindezen elgondolások megvalósulását támogassuk. Dr. Khoshaba úgy vélekedik, amennyiben azt látjuk, hogy teljesítjük, amit elterveztünk, egyre jobban szeretjük majd magunkat.

Milyen előnyei vannak annak, ha megtanulunk hálásak lenni? Cikkünkből kiderül.

+1. HáziPatika-tipp: a szakember ajánlásait egy aprósággal mi is kiegészítenénk. Sokat segíthet önmagunk elfogadásában, ha összeírjuk, mit szeretünk a legjobban magunkban. A legtöbben sajnos hajlamosak arra koncentrálni, melyik az a külső vagy belső tulajdonság, amivel elégedetlenek, ezzel azonban csak lehúzzák magukat. Ha fókuszt váltunk, és összeszedjük előnyös sajátosságainkat, rájöhetünk, valójában mennyi okunk van szeretni magunkat - és mennyi okuk van másoknak szeretni minket.  


Bármekkora közhely is, a saját magunkkal való kapcsolat életünk leghosszabb és legfontosabb kapcsolata. Éppen ezért, ha jól akarjuk magunkat érezni a mindennapok során, az önszeretet elengedhetetlen - és nem luxus, mint ahogy azt sokan gondolják. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +27 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a ködfoltok feloszlanak, gyengén felhős, napos idő lesz jellemző.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag