Miért imádjuk a kiscicás, kisbabás képeket?

A legújabb kutatások szerint a "cuki" élőlényekkel, állatokkal, babákkal kapcsolatos furcsa - és látszólag agresszív - reakciók teljesen normálisak.

Érdekes módon a legtöbben nemcsak verbálisan, de tettekkel is kiélik látszólag agresszív megnyilvánulásaikat. Egy, a Személyiség- és Szociálpszichológiai Társaság éves gyűlésén ismertetett kutatásból kiderült, hogy az aranyos képeket ábrázoló diákat megtekintő önkéntesek jóval több buborékot pukkasztottak ki a kezükben lévő buborékfóliáról, mint azok, akik vicces vagy semleges képeket nézegettek.
"Az ilyen képek nagyon erős pozitív affektust generálnak, amitől az ember úgy érzi, teljesen elveszti az önuralmát" - magyarázta a kutatás vezetője, a Yale Egyetem pszichológia szakos végzős hallgatója, Rebecca Dyer. "Ezek olyan erős ingerek, amiket már nem tudunk megfelelően kezelni, sőt néha már nem is bírunk elviselni." Ez a fajta "cukisági agresszió" rendkívül meglepő jelenség, mivel a legtöbben azt gondolnánk, az aranyos dolgokra az emberek gyengéden és védelmező szándékkal reagálnak. "Persze nem arról van szó, hogy az emberek tényleg azt szeretnék, ha az aranyos kiscicáknak bántódásuk esne" - mondta Dyer. "Társadalmunk szerencsére nincs tele agresszív szociopatákkal, nem kell emiatt aggódni."

Ajánló

Ilyen típusú tartalmakkal ajánljuk a Café Blogon a "Jaj, de cuki" blogot!

A jelenség ennek ellenére - legalábbis Dyer és csoporttársa, Oriana Aragon kísérletei szerint - valóban létezik: a kutatók először 109 online önkéntest kértek fel, hogy számítógépükön nézzenek meg egy diasort, amelyen aranyos, vicces, illetve semleges állatok képeit láthatták. A résztvevőknek osztályozniuk kellett a képeket aranyosság és humor szempontjából, valamint aszerint, hogy mennyire érezték, hogy nem tudnak uralkodni magukon a képek láttán.

Az eredmények alapján teljesen egyértelmű volt, hogy minél aranyosabb egy kép, annál kevésbé tudnak uralkodni magukon a résztvevők és annál gyakrabban ragadtatják magukat agresszív - verbális - megnyilvánulásokra. Az aranyos állatok sokkal gyakrabban váltottak ki ilyen reakciót, mint a vicces állatok. Legkevésbé a se nem vicces se nem aranyos állatok képei váltottak ki szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokat.

A második kísérletben 90 férfi és nő vett részt, akiknek laboratóriumi körülmények között kellett aranyos, vicces és semleges állatok képeiből álló diasorokat nézniük. A tudósok előzetesen azt mondták a résztvevőknek, hogy memóriájukat és motoros aktivitásukat vizsgálják majd a kísérlet során. A résztvevők mind kaptak egy-egy buborékfóliát, amelyről annyi buborékot pukkasztottak ki, amennyit csak akartak. A tudósok arra volt kíváncsiak, mennyiben váltanak ki a különböző állatok képei tettleges agressziót. Az eredmények szerint az aranyos állatok képeit tartalmazó diasort megtekintők átlagosan 120 buborékot pukkasztottak ki, míg a vicces állatok képeit nézők csak 80-at, a semlegesen ábrázolt állatok diáit nézegetők pedig kicsit több mint 100-at.Dyer és kollégai egyelőre nem tudják biztosan, mi okozza ezeket a - relatíve ártalmatlan - agresszív megnyilvánulásokat. Lehetséges, hogy a jelenség hátterében az a frusztráció áll, hogy az emberek nem tudják az aranyos állatokat kedvük szerint megszeretgetni, ez a frusztráció pedig agresszióhoz vezet. "De az is lehet, hogy az egésznek semmi köze ahhoz, mennyire aranyos vagy nem aranyos egy állat" - vélekedett Dyer. "Az intenzív pozitív behatások időnként negatívnak tűnhetnek és túlzottan eluralkodhatnak az emberen. Elképzelhető, hogy egyszerűen csak így éljük meg az erőteljes élményeket és ez a reakció segít feldolgozni a külvilágból érkező pozitív ingereket."
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +27 °C
Minimum:
+6, +11 °C

Hazánkban hétfon délelőtt derült lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag