Méltóságteljes halál: de mit is jelent ez pontosan?

Hol és milyen érvek mentén lehetséges az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság?

Az elmúlt napokban nagyon sokat lehetett hallani egy 29 éves amerikai nőről, aki végstádiumú agydaganata miatt úgynevezett asszisztált öngyilkosságot követett el. Oregon államban ez lehetséges, de nem sok helyen a világban. A The Week magazin arról közölt összeállítást, hogy hol és milyen érvek mentén lehetséges az aktív eutanázia, illetve az asszisztált öngyilkosság.

Jó tudni

Egy, a stresszre adott reakciókkal összefüggésben álló gén szűrővizsgálatával időben fel lehet ismerni, ha valaki hajlamossá válhat az öngyilkosság elkövetésére. Részleteket ide kattintva talál!

Brittany Maynard életének befejező szakaszában vált híressé: a 29 éves korában végstádiumú agydaganattal diagnosztizált nő amellett kampányolt, hogy "méltóságteljesen halhasson meg", azaz, hogy minél több országban legyen jogilag elérhető az asszisztált öngyilkosság. Férjével azért költöztek Kaliforniából Oregon államba, hogy úgy és akkor halhasson meg, ahogyan és amikor ő szeretne. Oregonban engedélyezik az asszisztált öngyilkosságot, így november első hétvégéjén a fiatal nő bevehette azokat az orvos által felírt tablettákat, amelyek halálos dózisú mérget tartalmaztak. Brittany Maynard november 1-jén hunyt el.

A kegyes halálnál is meg kell szüntetnie valakinek az életet

A kegyes halálnál is meg kell szüntetnie valakinek az életet


Maynard a "méltó halálhoz" való jogért harcolt. De mit is jelent pontosan ez? A haldoklónak azt a jogát értjük alatta, hogy a borzasztó fájdalmakat és szenvedéseket, a méltatlan testi kínokat elkerülve maga dönthessen saját halálának időpontjáról és körülményeiről. Ahhoz, hogy ez a jog megvalósulhasson, valakinek mesterségesen meg kell szüntetnie az életet. Ha - hivatalos orvosi támogatással - a beteg maga teszi ezt meg, akkor asszisztált öngyilkosságról beszélünk. (Ez történt Maynard esetében.) Ha pedig az orvos vagy esetleg az orvos felügyelete és irányítása alatt egy hozzátartozó segíti át a halálba a beteget, akkor aktív eutanáziáról beszélünk.

Eutanázia

Az eutanázia (kegyes halál) enyhébb fokozatát passzív eutanáziának nevezik. Ebben az esetben az orvos nem teszi meg az életmentő beavatkozásokat, hanem hagyja a beteget meghalni.A "méltó halálhoz való jog" védelme először az 1980-as években merült föl, majd az 1990-es években bontakozott ki az ezért küzdő mozgalom. Ebben az időben estek át az életmentő beavatkozások és műszerek hatalmas fejlődésen. A lélegeztető gépek, a dializáló berendezések és a mesterséges táplálás lehetővé teszi akár egy végstádiumú beteg életének is a jelentős mértékű meghosszabbítását - ezzel elnyújtva az életvégi szenvedést, ami méltatlan helyzetbe hozza a beteget. A "méltó halál" jogáért küzdők " mondják" az élet mesterséges meghosszabbítását utasítják el. Szerintük a betegnek joga van visszautasítani ezt a kiszolgáltatott és méltatlan helyzetet. A magyar jogszabályok a 1997-es egészségügyi törvény értelmében lehetővé teszik az életmentő kezelésekről való lemondást, ennél többet azonban nem engedélyeznek.

Hol valósulhat ma meg ez a jog?


Az USA államai közül Oregon volt az első (1997-ben), ahol lehetővé tették az asszisztált öngyilkosságot. Oregon után a mai napig négy további államban fogadtak el hasonló rendelkezést: Washington államban 2007-ben, Montanában 2009-ben, Új Mexikóban 2013-ban, és szintén 2013-ban Vermont államban engedélyezték. Ma hét további államban van terítéken hasonló szabályozás megvitatása a jogalkotásban.

Európában az aktív eutanáziát inkább elfogadják. Az orvos által fölírt halálos gyógyszerek legálisak Svájcban, Németországban és Albániában. Az orvos által végzett aktív eutanázia pedig lehetséges Hollandiában, Belgiumban (itt már gyerekek részére is!) és Luxemburgban. Európán kívül lehetséges az asszisztált öngyilkosság Kolumbiában, Japánban és a kanadai Québecben. A "méltó halálhoz való jog" törvényi szabályozása és annak implementálása azonban nagyon eltérő az európai és az amerikai államokban.

A mozgalomnak természetesen vannak ellenzői is. A vallások általában nem értenek egyet az eutanáziával. Vannak olyanok is, akik a veszélyeire és a vele való visszaélés lehetőségére hívják föl a figyelmet. Az elvégzett aktív eutanáziák száma 2008 óta 15 százalékkal nőtt; egyre több az olyan eset, hogy depressziós, kétségbeesett vagy épp nem végstádiumú betegségben szenvedő, hanem sérült emberek kérelmezik az eutanáziát. Jó példa erre egy siket ikerpár esete, akik elveszítették a látásukat is: arra hivatkozva kérték az eutanáziát, hogy ezt a helyzetet nem tudják már elviselni. Erkölcsi és jogi aggályokat vet föl az is, hogy Belgiumban gyerekek is kérhetik az aktív eutanáziát. A Svájcba irányuló úgynevezett eutanáziaturizmus is aggodalomra ad okot.

Mások inkább azt hangsúlyozzák, hogy az eutanázia nem szükséges, ha a beteg méltósága megőrizhető az élet végén is. A hospice-mozgalom keretében készült vizsgálatok azt mutatják, hogy azok a betegek, akik megfelelő fájdalomcsillapítást és palliatív (nem gyógyító, hanem a tüneteket enyhítő) kezelést kapnak, nem kívánják saját halálukat. A hospice-ellátásnak éppen az a legfőbb célja, hogy a végstádiumú beteg az élete végéig megőrizhesse a méltóságát.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag