Légy a pszichológusod - nyit az ÉletIskola!

Pusztai Éva

Mennyire tudunk önmagunkon segíteni, ha lelki folyamatokról van szó? Talán nem is gondolná, milyen lehetőségek rejlenek tudatunkban! Tartson velünk, szabadítsa fel rejtett lelki erőforrásait - legyen a saját maga pszichológusa!

Mit jelent a pszichológiai önsegítés? Azt, hogy hatékonyabbá tesszük a mindennapok kihívásaira adott válaszainkat, folytonos gyakorlással egyre jobb küzdőkké leszünk. Felismerjük gyengéinket, és fejlesztjük készségeinket, ha kell, változtatunk a körülményeinken, és mindenek előtt saját magunkon. Ez utóbbi a magatartásunkat szokásainkat, készségeinket, érzelmeinket, gondolkodásunkat, sőt a tudatalattinkat is jelenti.
De miért én változzak?!
Miért nem a többiek, akik keresztezik az utamat, fájdalmat okoznak, becsapnak, nem becsülnek eléggé stb... A dolgok befolyásolása sokszor valóban mintha csak azt jelentené, hogy másokat próbálnak rávenni valamire: vásárolják meg a terméküket, szavazzanak rájuk, dolgozzanak keményen. Ám az igazán sikeres küzdők példái azt mutatják, hogy hosszú távon kizárólag mi magunk tudjuk egyenesben tartani életünk hajóját.

A mai kor egyik velejárója világszerte, hogy mindinkább magunkra vagyunk utalva, egyre kevésbé segítenek életünk megszervezetésében, kézbentartásában a hagyományok, a közösségi normák, a szülők mintái. A mai embernek saját, személyére szóló megoldásokat kell találnia a lelki egyensúlya, biztonságérzete megőrzéséhez, vagy visszanyeréséhez, mert csak így tud megbirkózni a családi élet, a munka, a párkapcsolatok, a politika, a nagyvilág ellentmondásos érzelmi terheivel.

Honnan várjuk a megoldást?

A pszichológia napjainkra érett tudomány lett, mint a kémia, vagy a fizika, amelynek felismeréseiből működőképes, mindnyájunk életét megkönnyítő gépeket, technológiákat, anyagokat lehet előállítani. Segítségével jobban el tudunk igazodni az információk, benyomások, élmények, kihívások dzsungelében. Ezekre jobb híján ösztönösen reagálunk, de épp növekvő zaklatottságunk bizonyítja, hogy sokszor lépünk rosszat, mert felkészületlenek vagyunk.

Mint mindig, a lelki bajok esetén is a megelőzés a legjobb megoldás. A lelki betegségek ugyanis nem váratlanul, előzmények nélkül törnek ránk. Legtöbbször éveken, évtizedeken keresztül görgetett, megoldatlan konfliktusok következménye a betegségként jelentkező kóros elváltozás.

Amerikából jöttem...

Az önsegítő módszereknek és mozgalmaknak, elsősorban az Egyesült Államokban több évtizedes hagyománya van, mert egyre inkább teret hódít az a felismerés, hogy megfelelő ismeretek birtokában, a laikusok is nagyon sokat tehetnek saját maguk, illetve környezetükben élő emberek lelki egyensúlyáért. Egy amerikai pszichológia-professzor, dr.Clay Tucker-Ladd harminc éven át foglalkozott mentálhigiénés, azaz lelki egészségi ismeretterjesztéssel, illetve ilyen célt szolgáló önsegítő csoportok szervezésével egyetemisták körében. Több mint 3000 hallgatóval szerzett tapasztalatai összegzéseképpen megírta a Pszichológiai önsegítés című, az interneten is olvasható, folyamatosan bővülő, számos díjjal kitüntetett kézikönyvet. Ennek a könyvnek szerkesztett, 67 részes változatát olvashatják "Légy a pszichológusod" című kiemelt témánkban.

Nem gyógyszer, de jó módszer!

A pszichológiai önsegítés elsősorban saját viselkedésünk, érzéseink, készségeink, gondolataink és tudatunk megismerésére és befolyásolására irányul. Nem gyógymódszereket közlünk, hanem a megértést, megelőzést, a megismerést segítő eljárásokat, információkat. Ezek a módszerek természetesen súlyosabb esetekben nem helyettesítik a gyógykezelést, pszichológus vagy pszichiáter segítségét.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag