+13° - +25°
Nincs front

Légy a pszichológusod, ideje békából herceggé válni!

Pusztai Éva

Szüleink hasznos, vagy annak hitt üzeneteket, mintákat adtak át nekünk: légy kedves, viselkedj felelősségteljesen, ne hazudj, gondoskodj másokról - de közben ők maguk esetleg durván veszekedtek, hazudtak, önzők voltak és kiszámíthatatlanok.

"A gyermek a felnőtt apja" - mondta Freud, ami azt jelenti, hogy gyermekkori tapasztalataink, élményeink velünk maradnak, bár sokszor nem tudatosak. A bennünk élő kisgyerek örökké öt-hatéves marad, ebben a korban szívjuk ugyanis magunkba az otthon légköréből, szüleink hozzánk és másokhoz való viszonyából, cselekedeteiből, szavaiból és elhallgatásaiból a sorskönyvünket, vagy élettervünket. Ez az Eric Berne nevéhez fűződő elnevezés arra utal, hogy a gyerekkor szinte mindent eldönt a későbbi felnőtt életében - hacsak az nem tudatosítja magában, hogy milyen sorskönyvet követ, és nem változtat rajta, komoly, néha keserves lelki munkával.

Amit mondtak, és amit tettek

Szüleink és a környezetünkben élő felnőttek hasznos, vagy annak hitt üzeneteket, utasításokat, mintákat adtak át nekünk: légy kedves, viselkedj felelősségteljesen, ne hazudj, gondoskodj másokról - de közben ők maguk esetleg durván veszekedtek, vagy verekedtek, hazudtak, önzők voltak és kiszámíthatatlanok. Vagy tele voltak félelemmel, ezért ésszerűtlenül óvtak bennünket, vagy belebonyolódtak a saját problémáikba és alig figyeltek ránk. A kisgyerek ebből az üzenetáradatból összerakja a saját sorskönyvét, ami általában ellentmondásos, de néhány alapkérdésben nagyon is egyértelmű. Talán a legfontosabb, hogy az életben inkább győztesnek, nem-nyertesnek vagy vesztesnek tartjuk magunkat, ami attól is függ, hogy szüleink maguk melyik csoportba sorolták magukat, és mi melyikük mintáját vettük át. Eric Berne, aki sok ezer klienssel dolgozott a sorskönyvük átalakításán, így határozta meg ennek a célját: "Az a dolgom, hogy segítsek a békáknak herceggé válni."

"Sose légy okosabb nálam!"

A vesztesek sorskönyvében a dolgok előbb utóbb mindig rosszra fordulnak, ez a várakozás esetleg olyan, nem feltétlenül szavakban elhangzott szülői "üzenetekből" épült ki, hogy: "Menj innen, nem látod, hogy zavarsz?! "Sose légy okosabb nálam!" Amikor a vesztes-sorskönyvű ember nehézségekkel találja szembe magát, szinte gyerekesen reagál rájuk: " Bárcsak ez meg ez történt volna!", "Nem tudom megcsinálni!", "Egyszer majd talán nekem is lesz szerencsém!" stb.
A nem-nyertesek abban különböznek a vesztesektől, hogy sokszor a siker küszöbén rontják el a dolgokat, érthetetlen, banális hibákat követnek el, utána pedig ilyeneket mondanak :"Nem baj, de legalább megpróbáltam!", "Rosszabbul is járhattam volna!", stb. A nyertesek, a sikeresek nem figyelnek a szirén-hangokra, felnőttként viselkednek döntési helyzetekben, nem sodródnak az életben, hanem határozott célokat követnek, ügyesek az emberi kapcsolataikban, jól bánnak az idővel és tudnak másokkal együttműködni.

Ú-ú-ú-tálom az embereket!

A másik alapkérdés úgy hangzik, hogy általában jó vagy rossz véleményünk van saját magunkról és másokról. Ha magunkra és másokra vonatkoztatva csak két választásunk van: oké és nem oké, akkor négy különböző választ kapunk.
A válasz lehet
  1. én oké/ti oké,
  2. én nem oké/ti nem oké,
  3. én oké/ti nem oké,
  4. én nem oké/ti oké.
Aki az 1-es választ adja, az általában optimista, mások iránt nem ellenséges, velük együttműködni képes, nyerő típus.
A 2-es válasz az örök veszteseké, akik életük nagy részében magukat és a világot is reménytelen esetnek tartják.
A 3-as azoknak a válasza, akik a külvilágot, a többi embert riválisnak vagy akár ellenségnek tekintik, és ezt szembeállítják saját "kiválóságukkal".
A 4-es pozíció az önbizalom hiányos, másokba kapaszkodó emberé, aki egész életében a külső segítséget, megmentőt, a herceget hófehér paripán, vagy a lottófőnyereményt várja.

Egy szegény kisgyerek érzelmei

A tranzakció analízis olyan pszichoterápiás módszer, amivel szakképzett pszichológusok és pszichiáterek segítenek a békáknak hercegekké válni, felismerni és megváltoztatni az ártalmas, haszontalan, vagy egyszerűen csak korszerűtlen sorskönyvi utasításokat. Önsegítő módszerekkel is érthetünk el bizonyos változásokat, feltéve, hogy vállalkozunk a múltunkkal, gyerekkori emlékeinkkel való, sokszor fájdalmas szembenézésre.
  1. Tudatosítsuk aktuális negatív érzelmeinket: szomorúság, düh, önvád, félelem, szégyen, csalódás, reménytelenség stb.
  2. Emlékeztessük magunkat, hogy a bennünk élő ötéves kisfiú/kislány éli át, érzi ezeket a zavaró/fájdalmas állapotokat. Ma is csak úgy tudunk érezni, ahogy annak idején belénk "égtek" az érzelmek: a szomorúság, düh, önvád, félelem stb.
  3. Nyomozzuk ki, milyen sérelem, történés váltotta ki mostani rossz érzésünket.
  4. Kérdezzük meg magunktól, milyen régi emlék, sérelem, érzés keveredhetett bele a mostani reakciónkba. Tudatosítsuk, hogy az a régi tanítás, üzenet, amit a szüleinktől kaptunk, nem biztos, hogy még ma is érvényes. De az is lehet, hogy kisgyerekként valamit félreértettünk. Akár így, akár úgy felnőttként már lelkiismeret-furdalás nélkül elhagyhatjuk a sorskönyvünk sikertelenséget, fájdalmat okozó fejezeteit.

Ami elmúlt, annak vége

Nem könnyű, de nem is lehetetlen meghallani azokat a régi mondatokat, amikkel szüleink "neveltek", és talán akartuk ellenére életre szóló önvádat, önbizalomvesztést, félelmet ültettek el velük a lelkünkben. Ezeket a mondatokat közben magunkévá tettük és már nem kell hozzá a szülő, hogy rosszul érezzük tőlük magunkat. Kisgyerekként persze valahogy reagáltunk ezekre a helyzetekre, és ezek a reakciók - dac, nyafogás, szomorúság, mások hibáztatása - is beépültek a lelkünkbe. Ha most - belátva, hogy értelmes felnőtt életünket folyamatosan akadályozzák ezek a régi történetek - túl akarunk lépni a rossz automatizmusokon, fel kell vérteznünk magukat hasznosabb, érettebb élettechnikákkal. Sokan szenvednek attól, hogy talán nem is tudatos gyerekkori emlékekhez láncolva nem képesek kilépni ártalmas, boldogtalan kapcsolatokból. Amint szakítanának, megszólal bennük a kritikus Szülő és a nyafogó, ijedt Kisgyerek. Érett, felnőtt döntéseket csak az aktuális, mai helyzet alapján lehet hozni, függetlenül attól, hogy például a kapcsolat milyen gyerekkori emlékeket mozgósít bennünk. Érdemes megtanulni az "itt és most"-ban élni, és a múltat a befejezett, végérvényesen lezárt ügyek tárházának tekinteni.

www.tanulasmodszertan.hu
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+20, +25 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Délelőtt északkeleten napos idő lesz, máshol tovább növekszik a felhőzet, és elszórtan záporok alakulnak ki.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag