+13° - +31°
Nincs front

Láthatatlan nemi különbségek

Már egészen kicsi korunkban tudjuk, hogy miben különböznek a lányok a fiúktól. Néha azonban még felnőttként sem tudunk eleget azokról a kommunikációs különbségekről, amik a nők és a férfiak között vannak, pedig a kapcsolati gondokat gyakran ezek okozzák.

Térjünk a lényegre!

Általánosan elterjedt nézet, hogy a nők többet beszélnek, mint a férfiak. A vizsgálatok alátámasztják ezt a hiedelmet: egy nő átlagosan naponta 6-8000 szót mond ki, míg egy férfi csak 2-4000 szót. Valójában ez a nézet mégis leegyszerűsítő. Ha egy szónokra gondolunk, általában férfi jut eszünkbe, s ez nem véletlen: nyilvános helyzetekben, csoport előtt (pl. munkahelyi értekezletek felszólalóiként, ünnepségek szónokaiként stb.) a férfiak sokkal többet beszélnek, mint a nők. Egy férfi azonban ritkán beszélget hosszasan telefonon - az ilyen "csacsogás" inkább a nőkre jellemző.
A különbség oka az, hogy a férfiak és a nők másként használják a beszédet. A férfi számára a beszéd elsősorban információk átadását szolgálja, míg a nőknél a beszéd nagy része a kapcsolatok ápolásának az eszköze. "És mi a poén?" "Térj már rá a lényegre!" - mondják gyakran a férfiak a nőknek, ha már nem bírják kivárni az elkezdett történet végét. A nők számára azonban ez olyan lenne, mintha az ebéd csak tápanyagokat tartalmazó tablettákból állna: számukra éppen a "körítés" adja meg a beszélgetés ízét. A férfiak beszélgetése inkább célorientált, vagyis valamit el akarnak érni vele, míg a nők beszélgetése folyamatorientált, vagyis a beszélgetés egyik fő célja éppen maga a beszélgetés, vagyis a kapcsolat fenntartása, megerősítése.

A férfiak beszélgetése inkább célorientált, vagyis valamit el akarnak érni vele, míg a nők beszélgetése folyamatorientált, vagyis a beszélgetés egyik fő célja éppen maga a beszélgetés, vagyis a kapcsolat fenntartása, megerősítése

A férfiak beszélgetése inkább célorientált, vagyis valamit el akarnak érni vele, míg a nők beszélgetése folyamatorientált, vagyis a beszélgetés egyik fő célja éppen maga a beszélgetés, vagyis a kapcsolat fenntartása, megerősítése

Vihar előtti csend

Mivel a nő számára a beszélgetés a másik iránti érdeklődés, nyitottság, szeretet kifejeződése, ezért a nők általában sokat beszélnek ahhoz, akit szeretnek, és hallgatásukkal büntetik azt, akire haragszanak. A férfiaknál azonban ez teljesen másként van. A napi munkájából fáradtan hazatérő férfi gyakran egy kis csendre, nyugalomra vágyik, mivel a férfi számára a csend a kikapcsolódás, a pihenés megtestesítője. Két horgászó férfi akár órákig tud egymás mellett ülni szótlanul. A feleség számára azonban a csend azt jelenti, hogy a férfinak valami baja van, ezért faggatni kezdi - s egyébként is szeretne már vele beszélni, kifejezvén ezzel szeretetét. A férfi, aki mindezt "locsogásnak" tekintheti, esetleg csak kényszeredetten kapcsolódik be a beszélgetésbe, alig mond valamit. A hallgatást kimondatlan bajok jelének tekintő feleség kapcsolatuk megerősítése érdekében még többet beszél és kérdez, hogy beszélgetésbe vonja a férfit is, aki ezt faggatásnak érzékeli - a feszültség mindkét félben egyre nő, s rövidesen talán egy olyan veszekedésben találják magukat, amiről nem tudják, hogy hogyan és miért kezdődött.

"Ne szakíts félbe!"

Természetesen ez történhet másként is. Napi élményeiket gyakran a férfik is szeretnék elmesélni - ez azonban akár újabb kommunikációs konfliktusok forrása is lehet. A nők ugyanis figyelmüket gyakran azzal fejezik ki, hogy félbeszakítják a beszélőt, akár egy csodálkozó felkiáltással, akár egy kérdéssel, vagy megjegyzéssel. Mindezek mögöttes üzenete a nők számára az, hogy "figyelek rád, nagyon érdekes, amit mondasz". A férfiak azonban gyakran dühössé válnak: "Ne szakíts folyton félbe!" - mondja sok férfi a partnerének. A férfi számára ugyanis a beszéd egyben a hatalom eszköze is: aki beszél, az van a középpontban, ő mondhatja el a véleményét, a gondolatait (ezért is beszélnek a férfiak sokat a nyilvánosság előtt), a félbeszakítás tehát egy férfi számára a hatalom, a kontroll átvételére irányuló agresszió jele lehet. (A beszéd hatalmi jellegét mutatja az is, hogy a férfiak társaságban előszeretettel mesélnek vicceket, történeteket - ez egyfajta rivalizálás a férfiak között, mintha minden viccel, történettel azt kérdeznék: "na, tudsz-e ennél jobbat?!" A legtöbb férfi rengeteg viccet ismer fejből - a nők viszont általában alig emlékeznek vissza a viccekre.) De nem csak azt értheti félre a férfi, ha egy nő félbeszakítja, hanem azt is, ha nem szakítja félbe... A néma bólogatás jó példája lehet annak, hogy hogyan értelmezik eltérően ugyanazt a jelenséget a férfiak a hatalom, a nők pedig a kooperáció szemszögéből. A nők gyakran bólogatással fejezik ki figyelmüket, együttérzésüket, empátiájukat. A bólogatás ebben az esetben független az egyetértéstől - pusztán a beszélgetésben való aktív részvétel jele. A férfi számára a bólogató partner azonban azt jelenti, hogy a másik egyetért vele, elfogadja az ő véleményét, alárendelődik az ő szándékainak.

"Ne oktass ki!"

A félbeszakítás azonban férfiaknál sem csupán a dominancia jelzése lehet. Ha a nő mesél egy történetet, s a férfi félbeszakítja, akkor gyakran tanácsokat ad a partnerének azzal kapcsolatban, hogy hogyan csinálhatta volna mindezt másként, vagy jobban. Mint minden jelenségnek, ennek is több oldala van: a tanács nemcsak azt jelzi, hogy a tanácsot adó okos(abb), hanem annak a jele is lehet, hogy a férfi számára fontos, akivel beszél, szereti őt, segíteni akar neki. A férfiak világában ugyanis a beszéd a problémamegoldás eszköze, a férfi tehát kimondatlanul is feltételezi, hogy ha a partnere elmond neki valamit, azt azért teszi, mert szüksége van az ő véleményére. A férfi javaslatai azonban elzárják a történet további elbeszélésének a lehetőségét a nő elől, aki gyakran egyszerűen csak szeretné kibeszélni magát, anélkül, hogy tanácsot kérne. A férfi tanácsára a nő így ingerülten reagálhat, amit a férfi értetlenül fogad: "Én csak segíteni akartam!" - mondhatja, mire a partnere felcsattanhat: "miért kell mindig kioktatnod arról, hogy mit csináljak?"

"Mert te mindig azt mondod..."

Az értelmetlenül kirobbant vita parttalanná válásának újabb lehetősége az, ha a férfi ilyenkor azt mondja, hogy "mi az, hogy mindig kioktatlak? Mikor oktattalak én ki téged?" A nő válaszként valószínűleg régmúlt sérelmeket idéz majd fel, amin a férfi megdöbben, hiszen ezeket a történeteket ő már el is felejtette, nem tartja őket kioktatásnak, s egyébként sem gondolja, hogy ez azt jelentené, hogy ő "mindig" kioktatja a másikat. A férfiak sokszor racionálisan közelítenek a kérdésekhez, s a szavakat hajlamosak szó szerint értelmezni. Az érzelmeiket erősebben átélő és kifejező nők számára a "mindig", "teljesen", "soha", "semmikor" jellegű szavak valójában az erős érzelmeket jelzik, s nem szó szerint értelmezhetők. Ha a férfi ilyenkor a nő érzelmei helyett a szavak jelentésére összpontosít, s ezeket boncolgatja - márpedig a férfiak hasonló helyzetekben sokszor ezt teszik -, akkor mindkét fél egyre inkább azt érzi, hogy a másik nem érti meg őt.

"Nem értesz meg engem"

Egy-egy vita vége gyakran ez a következtetés lesz. Fájdalmasan vonulunk el, mert úgy érezzük, hogy mi jót akartunk, de a másik nem ért minket, és mindent elront. S közben azon gondolkodunk, hogy nem értjük őt...
Helyesen érezzük: ha megértenénk egymást, sok fölösleges veszekedés elkerülhető lenne. Ehhez mindenekelőtt azt kell tudatosítanunk, hogy ami számunkra természetes és nyilvánvaló, az a másik számára talán teljesen mást jelent, s az ő nézőpontja semmivel sem jobb vagy rosszabb, mint a miénk, egyszerűen csak más. Férfiak és nők nemükből, neveltetésükből adódóan más jelentést tulajdonítanak a beszélgetésnek, a csöndnek, a félbeszakításnak, a tanácsnak, sőt néha maguknak a szavaknak is. A félreértések miatt gyakran azt hisszük, hogy partnerünk "nem jól szeret" minket, mert nem úgy fejezi ki a szeretetét, ahogyan azt elvárnánk, pedig lehet, hogy az olyannyira sóvárgott nagyobb szeretetet azonnal átérezhetnénk, ha megértenénk, hogy ő hogyan szeret.

Forrás: Allen Pease, Barbara Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők? Fiesta Kft., Budapest, 2000.
Allen Pease, Barbara Pease: Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? Park Könyvkiadó, Budapest, 2003.
John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek. Trivium Kiadó, Budapest, 2001.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+25, +31 °C
Minimum:
+13, +18 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt fokozatosan tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, de hosszabb-rövidebb napos időszakok is előfordulnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag