Idegeskedünk? Tegyünk valami jót valakivel!

Könnyen elfelejthetjük az idegességet és az aggódást, ha önzetlen segítségre adjuk a fejünket, állítják kanadai kutatók.

A Simon Fraser University és a Unviersity of British Columbia kutatói szerint a szorongással küszködő, társas környezetben idegesebb emberek könnyebben meg tudnak barátkozni a nagyobb tömeggel és az ismeretlenek közeledésével is, ha jó cselekedetekkel foglalják le magukat - ez pedig számos olyan embert érint, akik félénkek, nehezen engedik el magukat mások társaságában vagy túl feszültek összejöveteleken. Minderről többet a Motivation and Emotion szaklapban publikált tanulmányból tudhatunk meg.

Legyen saját maga pszichológusa!

A tudatalattinkban vannak azok az emlékek, késztetések, vágyak, félelmek, remények, amelyeket általában nem tudunk vagy nem akarunk felidézni, ám rejtett utakon mégis hírt adnak a létezésükről. Kattintson!

A tanulmány alapját adó kísérlethez 155 olyan diákot választottak ki, akikről korábban már tudták, hogy nagy problémát jelent számukra a társas interakció - őket három csoportba válogatták be. Az első csoport tagjai önzetlen jó cselekedeteket hajtottak végre: elmosogattak barátaik konyhájában, jótékonysági célra fordítottak pénzt vagy lenyírták a gyepet szomszédjuk kertjében.

A második csoport tagjai látták ezen cselekedeteket, de nem vettek részt ezekben, a harmadik csoport tagjai pedig ezen helyzetektől mentesen élték életüket úgy, ahogyan korábban is. A konklúziók szerint az első csoport tagjai, akik effektíve tettek azért, hogy másoknak jobb legyen, sokkal kevésbé akarták elkerülni a társas szituációkat.

Jó cselekedetekkel enyhíthető a szorongás

Jó cselekedetekkel enyhíthető a szorongás


Ezen cselekedetek bizonyíthatóan jó helyzetkezelési stratégiának számítanak, állítja a kutatást végző Jennifer Trew és Lynn Alden. Az ilyen önzetlen tettek hatására ugyanis csökken az aggódás, a rosszérzet és a visszautasítás mértéke is. A második csoport tagjai - akik látták ezen tetteket, de nem csatlakoztak ezekhez - nem részesültek kedvező hatásban, tehát azért, hogy jobb legyen életünk, szó szerint meg kell dolgoznunk.

"Az önzetlen, jószándékú cselekedetek hatására pozitívabbnak érződik a világ, valamint a társas környezet iránt támasztott elvárások is sokkal pozitívabbak", magyarázta Trew, aki hozzátette: a módszer kifejezetten jó hatással van a szorongókra a kezdeti fázisban, amikor is pozitív reakciókra várnak azért cserébe, hogy kedvesek voltak.

Ez pedig kifejezetten sokat segíthet a társas szorongásban szenvedőkre: ők ugyanis sokszor még legközelebbi barátaik között is tudnak feszengeni, folyamatos feszültségük, frusztrációjuk következtében pedig mind az intimitást, mind a támogatást, mind pedig a biztonságot elfelejthetik, ha nem dolgoznak ki valamilyen kezelési mechanizmust - a kanadai kutatók munkájának hála, úgy tűnik, emiatt már nem kell aggódnunk.

Forrás: Daily Mail

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
, °C
Minimum:
, °C

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag