Hogyan javíthatunk a testképünkön?

Ön mit érez, ha a tükörbe néz? Büszkeséget? Szégyent? Kétségbeesést? A negatív önképnek hosszú távon az egészségünkre is káros hatása van, többek között depressziót és szorongást is okozhat. Hogyan javíthatunk a testképünkön?

Ne higgyünk a médiának!

A televízióban, a magazinokban és a filmekben olyan idealizált, tökéletes testeket mutatnak be, amelyekhez nem lenne szabad hasonlítgatnunk magunkat. A modelleknek, színészeknek és hírességeknek olyan alakja van, amelyet az átlagember nem, vagy csak nagyon nehezen érhet el. Kutatások szerint ezek a tökéletes testek (illetve az, hogy állandóan ezekhez próbáljuk mérni magunkat) látványa a férfiak és a nők esetében egyaránt csökkenti az önbizalmat és az önértékelést, és a hatásukra sokkal elégedetlenebbek leszünk a saját testünkkel.

Válogassuk meg az ismerőseinket!

BMI

Nézze meg, egyáltalán van-e oka az önostorozásnak! Testtömegindex-kalkulátorunk jó kiindulópontul szolgálhat az egészséges önkép kialakításához!

Lehetőleg kerüljük azoknak az embereknek a társaságát, akik túlságosan is a külsejükkel vannak elfoglalva, túl sokat adnak a megjelenésre vagy minduntalan irreális vágyakat táplálnak a saját testükkel kapcsolatban. A családtagok, barátok és ismerősök ugyanis meglehetősen nagy hatással vannak a testképünkre, és az, ahogyan ők nyilatkoznak, befolyásolhatja a saját elképzeléseinket is. Ha például állandóan azt hallgatjuk, hogy az ismerőseink másokat kritizálnak, könnyen azt hihetjük, hogy minket is bírálni fognak. Ha pedig valaki folyton a fogyókúráról, a szépészeti beavatkozásokról vagy éppen a saját teste iránt érzett gyűlöletről beszél, akkor egy idő után úgy fogjuk érezni, hogy nekünk is csatlakozni kell ezekhez a beszélgetésekhez.

Írjunk egy levelet!

A címzett lehet egy ismerősünk vagy akár saját magunk is, a lényeg, hogy fogalmazzuk meg, mennyire fontosnak tartjuk az egészséget és az önbecsülést, és milyen károsnak tartjuk az idealizált testekhez való igazodás vágyát! Így nemcsak szavakba önthetjük, amit érzünk és gondolunk, de meg is erősíthetjük magunkat az elképzeléseinkben.

Ismerjük fel, és tegyünk a káros, önbecsülésünket romboló gondolatok ellen!

Ha felismerjük és megkérdőjelezzük ezeket, megpróbálunk reális válaszokat adni ezekre, akkor egy idő után képesek leszünk eltávolodni ezektől a gondolatoktól. Ha pedig eltávolodunk ezektől, akkor egészséges, önépítő gondolatokra tudjuk őket kicserélni. Egy papírt osszunk két részre, az egyik oszlopba írjuk fel a leggyakoribb önromboló gondolatainkat, a másik oszlopba pedig írjuk mellé az ezekkel ellentétes, pozitív és megerősítő gondolatot. Ha például gyakran eszünkbe jut, hogy a testünk tökéletlensége miatt értéktelenek vagyunk, emlékeztessük magunkat arra, hogy a személyiségünk és a tetteink alapján válhatunk értékes emberré, nem pedig a külsőnk alapján.

A negatív önképnek, testképnek hosszú távon az egészségünkre is káros hatása van

A negatív önképnek, testképnek hosszú távon az egészségünkre is káros hatása van


Ha utálatot érzünk a saját testünk ellen, mert az nem közelíti meg az ideálisnak tartott alakot, jusson eszünkbe, hogy nagyon kevés ember tudja ezt elérni, és nekik is rengeteg munkába, időbe, energiába, pénzbe és megfelelő genetikára van szükségük ahhoz, hogy megfeleljenek a divat elvárásainak.

Cserélje le a nézőpontját!

Ahelyett, hogy az alapján vizsgálnánk az étrendünket, az edzésprogramunkat vagy éppen a szokásainkat, hogy milyen hatással van a testünkre és az alakunkra, igyekezzünk az alapján értékelni ezeket, hogy miként hatnak az egészségünkre. Így ugyanis a hosszabb távú pozitív és negatív hatásokat is jobban tudjuk mérlegelni. Igyekezzünk a lehető legjobb egészséget elérni, próbáljuk meg minél jobban érezni magunkat a bőrünkben, erre ugyanis jóval nagyobb esély van, mint arra, hogy minimálisra tudjuk csökkenteni a testzsírszázalékunkat.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +19 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt a ködfoltok feloszlanak, változóan felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag