Egyetemre vagy főiskolára jár? Tovább fog élni!

Kimutatások bizonyítják, hogy iskolázottságtól is függ az életmódból eredő önpusztítás mértéke. A csupán érettségizettekhez képest a felsőoktatásban tanulók kevesebbet dohányoznak, és ritkábban fogyasztanak alkoholt.

Kutatási eredmények

Fiatal egyetemistákkal készített kimutatást az Egy Csepp Figyelem Alapítvány. A vizsgálat a szív-érrendszeri betegségek és a diabétesz rizikófaktorainak felderítésére és az ezekkel kapcsolatos egészségnevelő tevékenységre irányult, mivel a dohányzás, az alkoholfogyasztás, az elhízás és a fizikai aktivitás hiánya rizikótényezőnek számít ezeknél a betegségeknél.

Az elkészült kutatásokból kiderül, hogy a hallgatók (99 százalékban 36 év alatti fiatalok) testalkata, táplálkozási szokásai és életvitele alapján nagyobb mértékben vannak kitéve ezeknek a betegségeknek, mint néhány évtizeddel korábban. A magyar felnőtt népesség európai összehasonlításban is magas halálozását döntően meghatározó szív-érrendszeri és daganatos betegségek hátterében is elsősorban életmódbeli tényezők állnak.

A vizsgálat szerint magasabb a nemdohányzók aránya, és a hallgatóknak csupán 15 százaléka dohányzik naponta a felsőoktatásban. Ez az arány nagyon kedvező, sokkal alacsonyabb, mint a fiatalabb életkorú, középfokú tanintézetbe járó fiataloké. A magasabb iskolázottságú fiatalok sokkal tájékozottabbak az iskolai egészségnevelésnek köszönhetően.

A vizsgálatok

A hallgatóknál testsúly-, testmagasság- és haskörfogatmérést végeztek, és ennek alapján meghatározták a tápláltsági állapotot, valamint vérnyomás- és vércukormérésre is sor került. Ezzel párhuzamosan a jelentkezők névtelenül kitöltöttek egy kérdőívet, amelyben a kérdések többsége az életmódjukra vonatkozott. Ezekből kiderült, hogy a családokban az apákat leginkább a magas vérnyomás, a nagyszülőket elsősorban a cukorbetegség, az anyákat pedig leginkább az elhízás veszélyezteti. A hallgatók többségükben (magasabb arányban a férfiak) egészségesnek tartották magukat. Ez a minősítés általában erre a fiatal korosztályra jellemző.

Életmód

A táplálkozás már fiatal korban döntően befolyásolja későbbi egészségi állapotunkat, tehát már gyerek korban nagyon fontos a főétkezések rendszeressége. A megkérdezettek közül mind a férfi, mind a női hallgatók legmagasabb arányban a reggelit hagyják ki, ami nagyon egészségtelen, és legmagasabb arányban szinte minden nap vacsorát fogyasztanak.

A rendszerességen túl nagyon fontos az elfogyasztott táplálék minősége. Általános tapasztalat, hogy a húsfélék fogyasztásában főként a sertés és marhahús dominál, teljes kiőrlésű kenyér helyett legtöbben fehér kenyet, vaj helyett pedig margarint választanak. A húsfogyasztásban hasznos változást jelentene a halfogyasztás elterjedése, az állati és növényi eredetű zsiradékokat pedig váltakozva ajánlott fogyasztani. A dr. Aszmann Anna által végzett kutatásból az is kiderült, hogy a fiatalok csak ritkán fogyasztanak zöldséget és gyümölcsöt.

A táplálkozás mellett a fokozott fizikai aktivitás vezetne csökkenő rizikófaktorhoz a modern népbetegségek tekintetében. A felmérés szerint ebben a hölgyek maradnak el az ellenkező nemtől, amit változatos és egészséges táplálkozással igyekszenek kompenzálni. Érdekes az is, hogy a fiatal nők közül kétszer annyian gondolják magukat elhízottnak vagy túlsúlyosnak, mint amennyien a mérések alapján valóban azok!

Az cikk alapjául szolgáló összefoglalót Egyetemista Fiatalok Egészségi Állapotának és Életmódjának Vizsgálata címmel Dr. Aszmann Anna készítette az Egy Csepp Figyelem Alapítvány gondozásában.

Felhasznált irodalom: Dr. Aszmann Anna - Egyetemista fiatalok egészségi állapotának és életmódjának vizsgálata (Egy Csepp Figyelem Alapítvány)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.