+10° - +26°
Nincs front

Borsószem királykisasszonyok és királyfik: a szuperérzékenyek

Kiss Verus

Magyarul is megjelent Elaine N. Aron "Szuperérzékenyen párban" című könyve.

És a kötetet - ahogyan a sorozat eddigi részeit - érdemes forgatni: a szuperérzékenységről ugyanis bebizonyosodott, hogy nem valamiféle "csodabogárság", hanem valóban létező jelenség, amivel nem is olyan kis eséllyel találkozunk a mindennapokban.
A pszichológus szerző ezúttal az emberi kapcsolatok, és leginkább a párkapcsolatok felől közelíti meg a jelenséget, eszközt adva azoknak a férjeknek, feleségeknek, gyermekeknek, barátoknak, akik maguk is szuperérzékenyek, illetve ezen keresztül talán mindenkinek, aki velük kapcsolatban áll. Ennek az esélye pedig nem is olyan kicsi, mielőtt még elkezdenénk hárítani, hogy minket az ilyesféle pszichológiai hóbortok nem érdekelnek: a szerző kutatásai szerint ugyanis az emberek 15-20 százaléka szuperérzékeny lehet. Sőt nem árt tudni, hogy - szemben a társadalmi normákkal és az uralkodó sztereotípiákkal - ez nem nemtől függő: férfiak is lehetnek szuperérzékenyek.

Én is az vagyok?

Tesztelje önmagát!

Ha az alábbi kijelentésekkel kapcsolatban a többségnél úgy érzi, inkább igenlő választ adna magának, vagy úgy érzi, partnerére is inkább igazak a kijelentések, elég nagy valószínűséggel szuperérzékenységről van szó.

- Mások hangulata hatással van rám. - Igaz/Hamis
- Nagyon érzékeny vagyok a fájdalomra. - Igaz/Hamis
- Túl mozgalmas napokon szükségét érzem, hogy leheveredjek egy sötét szobában, vagy más, ingermentes környezetben, ahol magamban lehetek. - Igaz/Hamis
- Különösen érzékeny vagyok a koffein hatására. - Igaz/Hamis
- Nehezen bírom az erős fényeket, az átható szagokat, a durva dolgokat, a közelben visító szirénák és az ezekhez hasonló erős ingereket. - Igaz/Hamis
- A belső életem gazdag és bonyolult. - Igaz/Hamis
- A hangos zajoktól rosszul érzem magam. - Igaz/Hamis
- Ijedős vagyok. - Igaz/Hamis
- Ideges leszek, ha rövid idő alatt túl sok mindent kell csinálnom. - Igaz/Hamis
- Igyekszem mindent megtenni, nehogy hibázzak, vagy elfelejtsek valamit. - Igaz/Hamis
- Észreveszem és élvezem a finom illatokat, jó ízeket, a szép hangokat és műalkotásokat. - Igaz/Hamis
- Szüleim, vagy tanáraim érzékeny, vagy félénk gyereknek tartottak. - Igaz/Hamis

A teljes tesztért keresse a könyvet!

Kik ők? Genetikailag kódolt idegrendszerrel született emberek, akik érzékenyebbek a rejtett finomságokra, hajlamosabbak a belső, mély elmélkedésekre, a túlingerlődésre, szívesen vannak egyedül egy csendes szoba magányában, mintsem sok ember között. Rájuk sokkal nagyobb hatással van a problémás gyermekkor, jellemzően alacsonyabb az önbecsülésük is, gondot okoz nekik felszólalni az osztály vagy a munkatársak előtt, illetve sokkal könnyebben megérinti őket minden hatás, legyen az akár munkahelyi történés vagy egy megható színházi darab, esetleg regény. Érzékenyen reagálnak a csípős megjegyzésekre, esetleg irreálisan zavarja őket a hangos zaj, a villódzó fények, a durva textíliák vagy a szélsőséges hőmérséklet-ingadozás. Az sem ritka, hogy közülük kerülnek ki a legjobb művészi vénájú, nagy képzelőerejű és kimagasló intelligenciájú emberek, akikre nem egyszer sütjük rá a szégyenlős, magának való, a töprengő, a válogatós, a kényes, a félénk vagy a hangulatember címkéket.

Ugye gyorsan fel tudunk idézni magunk körül olyanokat, akikre többé-kevésbé illik a meghatározás? Töltse ki a szuperérzékenységet felmérő tesztet itt, a lap hasábjain, ha úgy érzi, talán ön vagy hozzátartozója is ebbe a csoportba tartozik!

Élet egy "mimózalélekkel"

Ha ilyen típusú személyiséggel egy kevésbé érzékeny partner mellett kötünk ki, jobbára két forgatókönyv lehetséges: ezek a párosítások ugyanis legalább annyira magukban hordozzák a teljes sikertelenséget és a kivételes siker lehetőségét is. Ahogy azt a könyv szerzője nem győzi elégszer hangsúlyozni, az emberi kapcsolatokban jelentkező konfliktusok jó része a velünk született temperamentumbeli különbségekből fakad - és ezek 69 százaléka feloldhatatlannak bizonyul. A különbség csupán annyi, hogy azok, akik beszélnek róla, sokkal nagyobb valószínűséggel tartanak ki egymás mellett bármilyen kapcsolatban, azokhoz képest, akik örökké csak ölik egymást miattuk. És pontosan ez a helyzet a szuperérzékenységgel is: meg lehet vele tanulni úgy is együtt élni, hogy ne menjünk egymás agyára, akár házastársként, akár beosztottként vagy barátként. Ehhez ad kiváló mankót a könyv, felismerve, hogy mostani kultúránk több szempontból sem kedvez az érzékeny embereknek.

Az alábbiakban ezekből szemezgetünk néhány általános érvényű gondolatot, amiből a partnerek, hozzátartozók, barátok is rengeteget tanulhatnak szuperérzékeny társuk működéséről, mechanizmusairól, gondolat- és érzelemvilágáról.

Szuperérzékenység: sebezhető, érzékeny emberek

Szuperérzékenység: sebezhető, érzékeny emberek


Tanácsok szuperérzékenyeknek

  • Legyünk szelíden türelmesek, hiszen az, hogy intim helyzetekben bizonytalanul viselkedünk, évek alatt kialakult helyzet, így jó időbe telhet az is, hogy helyrejöjjön minden! Az önhibáztatásnak és büntetésnek nincs helye!
  • Szerezzünk pozitív tapasztalatokat! Bizonyára ismertünk eddig is olyan embereket, akik a mi valós szükségleteinkre reagáltak, nem csak a sajátjukra, és ezzel éreztették velünk, hogy megérdemeljük a figyelmet. Még több ilyen kapcsolatra van szükség!
  • Keressük a szuperérzékenyek társaságát, de ne feledjük, egy kevésbé érzékeny partner mellett is kinyílhat a világ.
  • Amikor izgatottak és idegesek vagyunk, tegyünk fel kérdéseket és figyeljünk! Ha izgalmi szintünk bármikor túl magasra szökik, tereljük el figyelmünket. Tegyünk fel beszélgetőpartnerünknek hosszabban megválaszolandó kérdéseket és engedjük, hogy miközben hallgatjuk, megszabaduljunk szorongásainktól.
  • Készüljünk fel arra, hogy különbözünk másoktól. Minden helyzetben álljunk ki azért, akik vagyunk, lelki alkatunkért, gyökereinkért, és ugyanezeket tartsuk tiszteletben partnereinknél, beszélgetőpartnereink és munkatársaink esetén.
  • Legyünk őszinték, ennél egyszerűbb út nincs a másikhoz való közeledés során.
  • Tartsunk fenn magunknak egy külön zugot, szobát, alkotó- vagy meditálós sarkot, ahová vissza lehet vonulni az élet zsivaja elől.
  • Párkapcsolatban gondolkozzunk akkor a szexuális vágyainkon, ha épp nincs velünk a partnerünk, hiszen ilyenkor nincs semmi, ami a valós igényeinkről elterelhetné a figyelmet. Szexuális töltetű álmainknak is érdemes jelentőséget tulajdonítani, hinni kell nekik, amikor azt súgják, hogy az álmunkon kívül is szexuális hangulatban vagyunk!
  • Ügyeljünk rá, hogy az ünnepek egyszerűek és bensőségesek legyenek, ha hagyjuk, hogy elhatalmasodjon rajtunk is a láz, a vásárlási mánia, a beáramló információs özön egy idő után telítődéshez vezethet, és így képtelenek leszünk élvezni az együttlétet, a családi programokat is.
Web: www.szupererzekenyek.hu

Elaine N. Aron: Szuperérzékenyen párban - Harmóniát hozó megoldások harsány világunkban, Sensum Donum Kiadó, 2013.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+21, +26 °C
Minimum:
+10, +16 °C

Hazánkban kedden délelőtt fokozatosan vékonyodik, szakadozik a felhőzet, de néhol még kisebb eső előfordul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag