Bölcsebb vagy csak öregebb?

Az öregedés sokunkban felvet egy fontos kérdést: mi lesz velem, ha majd nem vág már úgy az eszem? Szerencsére az agyi leépülés nem szükségszerű, de akkor mi történik az agyban a kor előrehaladtával?

Agyunkat több száz milliárd idegsejt hálózza be, amelyek ráadásul különbözőek attól függően, hogy az agyban hol helyezkednek el. Az idegsejtek testünk normál működéséért felelnek, nemcsak a gondolkozáshoz, de a mozgáshoz, a légzéshez és minden, a szervezetben lejátszódó folyamathoz közük van.

De vajon mi történik az idegsejtekkel az évek során?

Ahogy az egész testben, úgy az agyban is óriási változások következnek be az idő múlásával. Agyunk születésünkkor nagyjából 350 gramm súlyú, húszéves korunkra pedig 1300 grammra nő. A növekedés inkább az idegsejtek közötti kapcsolódások fejlődésének következménye, semmint az idegsejtek szaporodásáé. Születésünkkor agyunk már csaknem az összes neuront tartalmazza, amelyet életünk során használni fogunk. A húszas évek közepétől azonban fokozatosan csökken az agyi idegsejtek és az őket egymással összekötő axonok száma. Az idő előrehaladtával az agy zsugorodni kezd, mérete 20 és 90 éves korunk között 5-10 százalékkal is csökkenhet. A zsugorodást főként az agyi zsírszövet elvesztése okozza. A változás közvetlen módon nem hat a memóriánkra, de befolyásolja egész idegrendszeri működésünket.

Az agyi leépülés egyáltalán nem szükségszerű velejárója az öregedésnek
Az agyi leépülés egyáltalán nem szükségszerű velejárója az öregedésnek

"Változik a mozgás- és beszédtempónk, a célirányos mozgások kivitelezése egy bizonyos kor után bizonytalanná válik, nehezebben őrizzük meg az egyensúlyunkat, és mozgásunk sem lesz annyira harmonikus. Az ember 85 éves korára már nem tud olyan jól mozogni a térben, mert járása már nem annyira stabil - persze, ehhez hozzájárul a mozgásszervrendszer és az érzékszerveink öregedése is. Ennek ellenére a hosszú távú memória lehet ugyanolyan jó, mint korábban" - mondja dr. Ernyes Mária neurológus. Ugyanakkor az idősödés következtében a kognitív, vagyis a tanulási funkciók egy része is elvész, rövid távú memóriánk pedig az évek során fokozatosan romlik.

Élethosszig tartó tanulás

Nemcsak a felgyorsult világ és az információáradat miatt fontos, hogy megőrizzük a kíváncsiságunkat, a tanulás iránti vágyunkat, hanem azért is, mert a folyamatos tanulással karban tarthatjuk az agyunkat. "Hogy milyen ütemben és mértékben öregszik az agy, nagyban függ attól, hogy milyen képességeink vannak. Minél magasabb szintről indul valaki, annál tovább képes megőrizni szellemi fittségét. Persze, a tanulás idős korban már sokkal nehezebb, ugyanis a korábban említett rövid távú memória felelős azért, hogy az új információkat felfogjuk, elraktározzuk és szükség esetén minél gyorsabban felszínre hívjuk. A változás függ attól is, hogy kinek milyen az életmódja, illetve, hogy milyen munkát végez. A szellemi munkát végzőknél ahhoz, hogy az öregedés folyamata ténylegesen nagyfokú beszűkülést mutasson, nagyon sok inaktív évnek kell eltelnie" - mondja dr. Ernyes Mária.

Habár az idő valóban gyorsan telik, senki sem egyik napról a másikra öregszik meg. Ha tisztában vagyunk a folyamattal, még időben kellő figyelmet szentelhetünk szerveink fiatalon tartásának. Részletekért kattintson!

Az Annals of Neurology című szaklapban korábban megjelent tanulmány szerint a nyelvtanulás jelentősen lassíthatja az agy elöregedését. A kutatásban 262 ember vett részt, akiket először 11 évesen, majd a 70-es éveikben vizsgáltak a kutatók. Az alanyokban közös volt, hogy az angolon kívül mindnyájan beszéltek legalább egy idegen nyelvet. A vizsgálatban nem határozták meg, hogy a második nyelvet mikor kell elsajátítaniuk. Az eredmény rámutatott, hogy akik több nyelvet beszélnek, gördülékenyebben gondolkodnak, jobban olvasnak, és magasabb az általános intelligenciájuk idős korukban is.  Hogy valaki képes több nyelvet megtanulni, már eleve bizonyítja, hogy jobb képességekkel rendelkezik. Jobb a kiindulási helyzete, éppen ezért jó eséllyel az öregedés folyamata sem lesz akkora hatással az agyi teljesítményére, mint másoknak.

Szellemileg is fitten 

Bár a rövid távú memória romlik, ez nem jelenti, hogy szükségszerűen az értelmi képességeink is gyengülnek. A kutatások szerint az idősek 80 százalékának szellemi működése abszolút normálisnak mondható, éppen ezért itt az ideje, hogy leszámoljunk a tévhittel, hogy öregkorunkra elkerülhetetlen a szellemi leépülés.

"Az időskori feledékenység igen gyakori kórkép, ugyanakkor semmi köze nincs a demenciához. Az időskori feledékenységben szenvedők rendszerint azok a betegek, akik arra panaszkodnak, hogy gyakorta elfelejtenek valamit. Mondjuk, nem emlékeznek, hogy hova tették a kulcsukat, vagy elfelejtik az ismerőseik nevét. Ez a probléma jól kezelhető pszichológus segítségével és különféle mentális tréningek alkalmazásával. Például, ha megkérjük a beteget, hogy írjon le valamit, majd memorizálja, akkor kicsit aktivizáljuk a rövid távú memóriát."

Ugyanakkor az emlékezetvesztést nem az idegsejtek pusztulása, hanem az agyban lejátszódó bonyolult kémiai folyamatok lassulása, az idegsejtek vérellátásának csökkenése és a különböző anyagcseretermékek felszaporodása okozza. "A szellemi frissesség megőrzéséhez elengedhetetlen, hogy rendszeresen kommunikáljunk, emellett agyunknak nagy szüksége van arra is, hogy sportoljunk. A sport azért fontos, mert biztosítja az általános jó állóképességet és javítja a keringést, így az agy megfelelő mennyiségű oxigénhez és cukorhoz jut hozzá. Emellett vannak olyan növények és készítmények, amelyek serkentik az agy vérkeringését, gyorsítják az anyagcserét, elősegítik a cukor felhasználását. A ginkgo biloba és a goji bogyó javítja a memóriát, az antioxidáns vegyületek a szabad gyökök elleni harcban segítenek, és az agyműködés szempontjából fontos a C-, D- és az E-vitamin is. Az idegsejteket egy úgynevezett foszfolipid héj veszi körül, amelynek épségét telítetlen zsírsavakkal őrizhetjük meg. A kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás az agy védelmében is elengedhetetlen tényező" - mondja dr. Ernyes

Mária.


Aktív életmód

Szervezetünk egészének fontos, hogy ne kerüljünk ki a körforgásból. Bizonyára mindannyian ismerünk olyan nagymamákat, akik a családdal élnek, és fittek, frissek még idős korukban is. A kreatív tevékenység, az újdonságok rendkívül fontosak, de jó agytorna az is, ha jobbkezesként néha a bal kezünkbe vesszük az irányítást és fordítva. A mozgás jelentőségéhez pedig nem fér kétség - azok, akik életük során megőrzik fittségüket, később a kognitív képességeik terén 7 évvel fiatalabbak, mint keveset mozgó társaik.

A cikk a Nők Lapja Egészség különszámában jelent meg.

Nők Lapja Egészség

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag