Add a szép kezed! - 3. rész

Senki nem méri, eszünkbe sem jut, hány baleset származik abból, hogy a balkezeseket arra kényszerítjük, hogy ügyetlenebb kezüket használják. Pedig...

Balesetek


Az Országos Munkavédelmi Főfelügyelőség vizsgálja, hogy a munkahelyi baleset milyen munkavégzés közben történt, a munkaidő hányadik órájában, a balesetet elszenvedő milyen jellegű munkát végzett, férfi vagy nő, hány éves, de balkezességre vonatkozó kérdésük nincs. Így tehát semmilyen olyan adattal nem rendelkezünk, hogy mennyi baleset származik a jobbkezeseknek kitalált munkagépekből. A közlekedést, az autóvezetést is jobbkezesekre szabták. Bal kézzel a jobbkezeseknek is nehéz sebességet váltani! És ez még nem minden.
Meg kell tanítanunk a "sete" gyereket az íráshoz szükséges helyes kéz- és testtartásra - minél később tesszük, annál nehezebben fogja elsajátítani.

Egy kis grafológia

Laikusan azt gondolnánk, mi sem egyszerűbb, mint az írásképből megállapítani, hogy valaki balkezes. Egyszerűen balra dőlt betűkkel ír, és kész. A Grafológiai Intézet munkatársai, dr. Szőllőssy-Csoma Enikő grafológus szakértő és Hamperger Anita oktató határozottan cáfolják ezt a nézetet. Jobb kezes írásnál ugyanúgy dőlhetnek balra a betűk, így a balkezesség megállapítása ennél bonyolultabb és alaposabb munkát igényel - mondják. A grafológusok - ha tehetik - adatként bekérik az író kéz megjelölését is.
Az is csak tévhit, hogy a balkezesek írását elég egyszerűen tükörképként értelmezni. Ha egy betű vagy betűrészlet leírásának iránya például jelentőséggel bír egy jobbkezes írásában, nem biztos, hogy annak fordítottja is ugyanilyen jelentést hordoz a balkezeseknél.
A kézírásunkról egyébként sokkal pontosabban ismerszünk meg, mint gondolnánk, hiszen közel 150 jegyet vizsgálnak, és egy-egy tulajdonságot is 10-15 jegyből állapítanak meg. Miután az ember átlagosan 7-9 dologra tud egyszerre odafigyelni, a csalás, a becsapás lehetősége fel sem merülhet. Tulajdonságainkat a grafológusok öt fő területen vizsgálják:
  • mentális képességek - ami tartalmazza többek között a gondolkodás tempóját, a logikai képességeket, a kreativitás mértékét
  • szociabilitás - kézírásunkból kiderül például, hogy nyitottak vagy zárkózottak vagyunk-e, milyen mértékben tudunk másokkal együtt érezni, milyen dominanciaigényünk van
  • a munkavégzés jellemzői - sok más mellett megállapítható, hogy mennyire vagyunk precízek, az elméleti vagy a gyakorlati dolgok iránt érdeklődünk-e jobban, milyen vezetői képességeink vannak, hatékonyan tudunk-e másokkal együttműködni
  • az érzelmi élet jellemzői - racionális vagy érzelmi beállítottságú-e a kézírás tulajdonosa, mennyire makacs, milyen az aktuális érzelmi állapota, párkapcsolata, szexuális élete
  • önmagához való viszony - az önbizalom mértékét, az önértékelést, önelfogadást tárja fel.
A vizsgálható íráskép tizenkettő-tizennégy éves korban alakul ki, addig gyermekeknél rajzot is elemeznek - más módszerekkel is, mint a pszichológusok.

Csak másság

Összeállításunkból világossá vált, hogy a balkezesség még mindig sötét folt, amiről agykutatók, genetikusok, pszichológusok, pedagógusok másként vélekednek, sőt, gyakran még egymással sem értenek egyet. Abban viszont összhangra találhatunk közöttük, hogy a balkezesség nem fogyatékosság, nem üldözendő rossz, csupán másság, ami néha fejtörést okozhat a balkezesnek és környezetének egyaránt. A legjobb, ha nem nézzük le a balkezeseket, de nem is kezeljük őket különleges tehetségként, csak mert kevesebben vannak. Kétségtelen, hogy ez a divat ártalmatlanabb, mint a lenézés, a megbélyegzés, ám ez is deformálhatja a személyiséget. Balkezes gyermekeinket kezeljük természetesen, de adjunk nekik minél több segítséget, hogy ne legyen sokkal nehezebb dolguk, mint jobbkezes társaiknak.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+18, +25 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban pénteken délelőtt a napsütést fátyolfelhők szűrik, csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag