A kevesebbet kereső férfiak hűtlenebbek

Azoknál a pároknál, ahol valamilyen módon felcserélődik a férfi-nő szerep, könnyen felüti a fejét a hűtlenség.

Egy új tanulmány szerint sokkal nagyobb az esély, hogy egy férfi félrelép, ha párjánál vagy feleségénél sokkal kevesebbet keres. Ugyanakkor a nők is hajlamosak megcsalni párjukat, ha sokkal többet keresnek náluk. Az eredmények arra engednek következtetni, hogy a jövedelem igen fontos szerepet játszik a fiatal párok életében, legalább is azoknál, akiket vizsgáltak.

"Azok a nők, akik relatíve keveset keresnek a férjükhöz képest, kevésbé hajlamosak a hűtlenségre. Ezzel szemben, ha a férj a feleséghez képest kevesebbet keres, inkább keresi más nők társaságát" - mondta Cristin Munsch, a tanulmány szerzője.

 Munsch, az amerikai Cornell Egyetem mesterszakos hallgatója azután állt elő az ötlettel, hogy egy ilyen felmérést készít, miután egy férfi nemű barátja elmondta neki, hogy megcsalta a párját. "A nő kereste a több pénzt. Neki volt több barátja. Őhozzá költözött a férfi, aki így tökéletesen gyengének és tehetetlennek érezte magát."

Korábban is voltak olyan tanulmányok, amelyek a hűséget vizsgálták, azonban ezek nem vették figyelembe a párok jövedelmének különbségét. Így végignézte egy régebbi felmérés anyagát, amely 9000 ember életét követte nyomon és a résztvevők életének 17-27 évig terjedő időszakát vizsgálta. Az eredményeket az Amerikai Szociológiai Társaság éves rendezvényén tette közzé.

Munsch eredményei szerint a férfiaknak alig 7, a nőknek pedig nagyjából 3 százalékának volt szexuális aktusa párkapcsolaton kívül a vizsgált időszakban. A fekete és latin férfiaknál ez a szám kicsit magasabb volt. A tanulmányból az is kiderül, hogy két életstílusbeli faktor volt csak, ami valamiképp kordában tartotta a hűtlenséget, a magasabb iskolázottság és a vallásosság. Azonban a pénz faktor fontos szerepet játszik, ugyanis, ha a férfi sokkal többet vagy épp ellenkezőleg, sokkal kevesebbet keres párjánál, mindkettő azt eredményezheti, hogy a férfinek lesz indíttatása "otthontól elkóborolni". Azonban Munsch hangsúlyozta, hogy nagyon kevés számú esetről lehet csak beszélni.

"Azok a férfiak, akiknél feleségük többet keres, azért lesznek hűtlenek, mert fenyegetve érzik a nemi szerepüket" - következtet Munsch. "A férfiak számára elfogadható viselkedések skálája sokkal szűkebb, ha pénzről van szó. Sokkal nehezebb eltalálni, mit hogy tegyünk."

Érdekes jelenség, hogy ha a pár egyik tagja jóval többet keres a másiknál, megnövekszik a hűtlenségi ráta, és ez független attól, hogy melyikük, a férfi vagy a nő volt a nagyobb jövedelemmel rendelkező.

 "Ha sokat dolgozunk és több elszórható pénzünk van, sokkal könnyebb elrejteni a kicsapongást" - magyarázta Munsch. Ilyenkor egy szokatlan kiadás nem tűnik furcsának egy bankszámlakivonaton. A sokat kereső emberek pedig általában sokat is utaznak munkájuk során, ezért sok ellentétes nemű emberrel találkozhatnak.

Helen Fisher, a Rutgers Egyetem antropológusa szerint van logika abban, hogy a sok pénzt kereső férfiak sokkal inkább lépnek félre. "Sokat utaznak, jobb kocsikkal járnak és valószínűleg a jobb éttermekben esznek. Ezzel azt hirdetik, hogy igen tehetősek, ez pedig vonzza a nőket, akik evolúciós késztetés miatt mindig a hierarchia csúcsán lévő férfiakra vadásznak."

Fisher szerint viszont evolúciós szempontból kevesebb logika van abban, hogy a férfi elkóboroljon, ha a nő a fő kereső a kapcsolatban. "Miért lenne logikus egy férfinak otthagyni azokat a forrásokat, amiket a nő biztosít? Erre inkább pszichológiai magyarázatot kell keresni."

Ugyanakkor a nők számára a gazdagság nagyobb hatalmat, biztonságot jelent, hogy azt tehessenek, amit akarnak, hogy kiléphessenek egy rossz kapcsolatból vagy akár, hogy félrelépjenek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+16, +25 °C
Minimum:
+15, +20 °C

Hazánkban pénteken délelőtt túlnyomóan borult lesz az ég, többfelé várható eső, zápor.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag