+16° - +35°
Nincs front

Hogyan hat az agyra a kokain?

A Brookhaveni Nemzeti Laboratóriumban végzett kísérletek szerint a kokain hatása felülkerekedik a dopaminrendszeren, és jelentős befolyással van az agy anyagcseréjére, egerek esetében is.
A koainfüggőséggel és a függőséget okozó hatást kivédő fáradozásokkal kapcsolatos tanulmányok eddig a dopaminátvivőkre koncentráltak: azokra a fehérjékre, amelyek újra felszívják az agy "jutalmazó" vegyületét, amikor jelzést bocsát ki. Mivel a kokain megakadályozza, hogy a dopamintranszporterek elvégezzék munkájukat, a jó érzést keltő anyag továbbra is küldi a kellemes érzés jelzéseit.
Az átvivőanyag nélküli egereknél az agyi anyagcserére gyakorolt hatások függetlenek a kokain dopaminra való hatásától - mondta Panayotis Thanos, a kutatás vezetője. Ezek az anyagcserefaktorok erős szabályozói lehetnek a kokainhasználatnak- és függőségnek, és talán új távlatokat is nyitnak a függőség kezelésében.
A tanulmány a Synapse májusi számában jelenik majd meg, amely online már elérhető. A tudósok pozitronos tomográfiát, azaz PET CT-t használtak az egerek vizsgálatára. Radioaktív cukrot - az agy fő energiaforrását - adtak be az egereknek, és a gép segítségével mérték le a koncentrációját az agy különböző területein. Az adatokat lemérték a kokain beadása előtt és után, és összehasonlították azokkal az egerekével, amelyek a kábítószer helyett sóoldatot kaptak.
Mielőtt még bármilyen kezelést kaptak volna, a dopaminátvivő nélküli egerek agyi anyagcseréje jelentősen élénkebb volt a talamuszban és a nyúltagyban a normál egerekéhez képest. Ez a megemelkedett anyagcsere talán a dopamin tartósan magasabb szintjének ulajdonítható. Arra is utal, hogy a dopaminszint fontos szerepet játszhat az agy cukorellátásának szabályozásában, ami fontos lehet az érzékszervekből érkező információk integrálásában, a tanulásban és a mozgásos funkciókban.
Érdekes, hogy a dopamin nélküli egereket javasolták a figyelemhiányos hiperaktív funkciózavar (ADHD) modellezésére is. A kokain adagolása után mindkét egércsoport esetén lecsökkent a teljes agyi anyagcsere. Ez azt sejteti, hogy az anyagcsere lassulása valamilyen összefüggésben van azzal, hogy a kokain blokkolja a dopamin jellegű anyagokat. A transzporter nélküli egerek esetén a talamuszban szintén anyagcserecsökkenést tapasztaltak, ami feltételezi, hogy a kokain más ingerületátvivő rendszerekre is hat, mint például a norepinefrin vagy a szerotonin.
Összefoglalva, a kokain hatással van az agy részeinek aktivitására, amit legfőképp a dopamin irányít, illetve másodlagosan a norepinefrin és a szerotonin. Alátámasztja a feltételezést, hogy a talamusz és a nyúltagy kulcsszerepet játszik a kokain érzékelésre, tanulásra és mozgásra kifejtett hatásaiban. Így könnyebben érthetővé válik a kokainfüggőség mechanizmusa és az ADHD.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+29, +35 °C
Minimum:
+16, +21 °C

Hazánkban hétfon délelőtt a többórás napsütés mellett elkezdődik a gomolyfelhő-képződés, de ezekből számottevő csapadék még nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag