+11° - +28°
Nincs front

A legnagyobb tévhitek a cigarettaalternatívákról

A dohányzás egészségkárosító hatásai közismertek, ennek ellenére még mindig sokan vannak, akik képtelenek leszokni a füstölésről. A dohánygyártók ezért az ártalomcsökkentés jegyében egyre több alternatív technológáit kínálnak a cigaretta helyettesítésére, ám ezekről sok téves információ él a köztudatban. Most eloszlatjuk a füstöt ezekkel kapcsolatban.

Az egészségügyi világszervezet, a WHO legfrissebb adatai szerint világszerte 1,1 milliárd ember dohányzik, akiknek 60 százaléka szeretne leszokni. Ám az egészségügyi tájékoztató és elrettentő kampányok, valamint a dohánytermékek adójának megemelésének ellenére csak nagyjából minden harmadik füstölő próbálja meg letenni a cigit, és mindössze 3-5 százalékuknak sikerül tartósan megszabadulnia káros szenvedélyétől. Látható tehát, hogy komoly függőségről van szó.

Így változik a testünk, ha leszokunk a dohányzásról

Dohányzás során több ezer káros vegyi anyag kerül a szervezetünkbe, ami számos módon károsítja az egészségünket. Ha viszont letesszük a cigarettát, már egészen rövid idő alatt érzékeli testünk a pozitív hatásokat. Ezeket vettük sorra korábbi cikkünkben.

Az elmúlt években a leszokni nem tudók számára elkezdtek különböző füstmentes dohányzási alternatívákat fejleszteni, amelyek egyre népszerűbbek. A WHO január végén kiadott állásfoglalása azonban elég negatív ezekről a termékekről, közleményük szerint fokozott veszélyt jelentenek az egészségre, szabályozni kell használatukat, továbbá nem ajánlják őket a cigiről leszokni vágyóknak. Ehhez képest egy nemrég Párizsban tartott konferencián, amelynek témája a nemfertőző betegségekmegelőzése és az ártalomcsökkentés volt, a szakértők egyöntetűen azt vallották, hogy a füstmentes technológiák használatával csökkenthetők a dohányzással járó egészségügyi kockázatok. Vagyis a tudományos közegben sincs egyetértés a témában, a hétköznapi emberek között pedig még kevésbé - ez részben annak is köszönhető, hogy sok tévhit kering az alternatív technológiákról. Alább ezeket gyűjtöttük össze.

Csupán a dohányzók 3-5 százalékának sikerül tartósan leszoknia. Fotó: Getty Images
Csupán a dohányzók 3-5 százalékának sikerül tartósan leszoknia. Fotó: Getty Images

Tévhit: Minden füstmentes technológia e-cigi.

Az igazság. Ugyan a köznyelvben az e-cigaretta, vagyis rövidebben az e-cigi terjedt el gyűjtőnévként a füst nélküli alternatívákra, valójában ez csupán az egyik csoport a két fő ág közül. Az e-cigaretták folyadékalapúak, nikotinsót vagy nikotinfolyadékot tartalmaznak. Ezt melegíti egy elektromos szerkezet bizonyos hőmérsékletre, a folyamat révén pedig pára képződik. Innen is jön az angol elnevezés ezek használatára: vaping (vapor = gőz, pára). Az e-cigaretták esetében  a nikotin égés nélkül juthat a szervezetbe, bizonyos típusoknál a felhasználók maguk adagolhatják annak mennyiségét.

A füstmentes technológiák másik fajtáját képviselik a dohányhevítésen alapuló szerkezetek. Ezek a felhasználói élmény szempontjából közelebb állnak a hagyományos cigarettákhoz, mivel szintén dohánylevelet tartalmaznak. Az elektromos eszköz a használat során meghatározott hőmérsékletre hevíti a dohányt. Mind az e-cigaretta, mind a hevítéses technológia használata esetében alacsony hőfokon történik a hevítés, ezen a hőfokon nincs égés, viszont a nikotin felszabadulásához már elegendő. Így füst nem keletkezik, ezáltal jóval kevesebb káros anyag juthat a fogyasztók szervezetébe. 

Tévhit: Károsabbak, mint a hagyományos cigaretta.

Az igazság. A párizsi konferencián több előadó is idézte Michael Russel híres kijelentését, miszerint "az emberek a nikotin miatt dohányoznak, de a kátrány miatt halnak meg". A cigarettában ugyanis a nikotin okoz függőséget, de a dohányzással járó egészségkárosodásért a füstben lévő, az égés során felszabaduló anyagok felelősek elsősorban. Az FDA (az Amerikai Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Gyógyszerengedélyezési Hivatalának) adatai szerint egyetlen slukkal megközelítőleg 7 ezer vegyületet szívunk magunkba, aminek egy részéről már kiderült, hogy összefüggésben állnak bizonyos daganatok kialakulásával. A füstmentes technológiákkal nagyrészt kiiktathatók ezek. Dr. Tarek Safwat pulmonológus, a Kairói Egyetem professzora ismertetett egy kutatást, amit az FDA végzett az egyik hevítéses dohányterméken. Az eredmények szerint formaldehidből 80 százalékkal, más anyagokból pedig több mint 90 százalékkal kevesebb jutott a felhasználó tüdejébe, ha ezt szívta a hagyományos cigaretta helyett.

Természetesen egészségünknek azt tesz a legjobbat, ha teljesen tartózkodunk a dohányzás valamennyi módjától. De amennyiben valaki nem képes felhagyni e szenvedéllyel, csökkentheti az ártalmakat, ha füstmentes termékre vált.

Az alternatív technológiákkal kapcsolatban azt is sokan felhozzák kifogásként, hogy mivel viszonylag új találmányokról van szó, a hosszú távú egészségügyi hatásaikat nem ismerhetjük. Ez tény, csupán következtetéseket lehet levonni. Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó konferencián felszólaló orvosok, szakértők azonban mind egyetértettek abban, hogy az égésmentes termékek - mivel csökkentik a toxikus anyagok bejutását a szervezetbe - valószínűsíthetően redukálják a dohányzással összefüggő betegségek kialakulásának kockázatát.

Tévhit: Az e-cigi halálos veszélyt jelent.

Az igazság. Tavaly nyártól kezdődően kiemelkedően sok halálesetet jelentettek az Egyesült Államokból, amelyek az e-cigaretták használatához voltak köthetőek. 68-an haltak meg és 2807 embernél alakult ki valamilyen tüdőbetegség a CDC (az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ) legfrissebb adatai szerint. Már külön szakkifejezés is létezik az e-cigarettákhoz társuló légzőszervi megbetegedésekhez: ezt az EVALI betűszó jelöli, mely az E-cigarette, or Vaping product use Associated Lung Injury illnesses kifejezés rövidítése.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy az összes füstmentes alternatíva életveszélyes lenne. További vizsgálatok megállapították, hogy az EVALI esetek nagy részében a felhasználók maguk keverték ki az e-cigivel használt töltőfolyadékot, az úgynevezett nyílt rendszerű verzióknál ezt könnyen megtehetik. A legtöbb beteg THC-val (a marihuána fő pszichoaktív hatóanyagával) dúsított, vagy nikotin helyett kizárólag THC-t tartalmazó e-cigit szívott. Emellett pedig arra is egyre több tanulmány utal, hogy a tüdőbe jutva az E-vitamin-acetát (egy tavaly bevezetett adalékanyag, amely főleg a THC-s e-cigarettákban található) is súlyosan egészségkárosító hatású. Ezt a vegyületet a betegek tüdőszövetébe beágyazódva is kimutatták.

Szakértők ezek alapján arra figyelmeztetnek, hogy a nyílt rendszerű e-cigik valóban veszélyesek, mert a likvid kikeverése ezeknél a felhasználóra van bízva. Egyrészt nagyobb a hibázási lehetőség, másrészt egészségre káros anyagok is kerülhetnek a termékekbe. A zárt rendszerű e-cigiknél, valamint a hevítéses dohánytechnológiáknál ezzel szemben nincs lehetőség "házilag" módosítani, ezért biztonságosabbnak mondhatók.


Tévhit: Nem leszoktat, hanem rászoktat a dohányzásra.

Az igazság. Az USA-ban valóban megugrott a fiatalok között az e-cigik népszerűsége. Emiatt több államban is betiltották az ízesített változatok forgalmazását, a gyártó cégeknek pedig 2020 májusáig kell bizonyítaniuk, hogy termékeik megfelelnek minden szabályzásnak, kritériumnak. Ez is azt mutatja, hogy szükség van megfelelő szabályzásra, de a szakértők szerint azonban ez nem jelenti azt, hogy teljesen el kell ítélni a füstmentes technológiákat, mert népegészségügyi szempontból fontosak. Dr. Tarek Safwat például így fogalmazott előadásában: "Ha a fogszuvasodás terén a cukorpótlókkal csökkenthetjük a negatív hatásokat, miért ne létezhetne alternatíva a dohányzás ártalmaival szemben?" - tette fel előadásában a kérdést Dr. Tarek Safwat.

Fontos hangsúlyozni, hogy a gyártók kommunikációjukkal és marketingjükkel felelősek azért, hogy a nem dohányzóknak ne tegyék vonzóvá ezeket az eszközöket. Abban pedig orvosok, ipari szakértők mind egyetértenek, hogy elsősorban a dohányzásról való teljes leszokásra kell ösztönözni az embereket, hiszen ez a leghatékonyabb módja az ártalomcsökkentésnek. De amennyiben valaki képteleken leszokni, olyan alternatívát kell számára keresni, ami kisebb egészségkárosoddal jár, mintha folytatná a cigarettázást.

Tisztelt Doktor Úr! Azt szeretném megkérdezni, hogy hepatitis B vírus hordozónak ártalmas lehet-e az e-cigi liquid-jében lévő propilén-glikol, mivel az alkohol származék? A vírusfertőzés 15 éve áll fenn, ezáltal krónikus májgyulladás lépett fel. Jelenleg a vírusszám 20 alatt van, de az elmúlt 15 évben elég változóak voltak az eredményeim, a legmagasabb vírusszámom 110 millió volt, ekkor interferon kezelésben részesültem. A vírusszám csökkentésére jelenleg Baraclude 0,5 mg tablettát szedek, kb. két éve.

Kedves Kérdező! Az e-cigiben levő alkohol kis mennyiségű és az égés során elillan, ezért a májára nem káros, de maga az e-cigaretta használata senkinek nem ajánlott, mivel a felszabaduló égéstermékek közel olyan károsak, mint a valódi c...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+23, +28 °C
Minimum:
+11, +16 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt a napos időben gyorsan melegszik a levegő, csapadék nem lesz.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag