50 felett kevésbé káros az alkohol

HáziPatika

Egy friss kutatás azt vizsgálta, életkorunk függvényében hogyan hat a szervezetünkre az alkohol. Az eredmények alapján 50 éves kor felett az alkoholfogyasztás negatív hatásai nem olyan súlyosak,  mint az ötvenedik születésnap előtt.

A túlzott alkoholfogyasztásnak rendkívül sok, már ismert negatív élettani hatása van. Többféle típusú rák, máj-, szív- és idegrendszeri betegség első számú okozója lehet. Mindemellett sokat hallani arról is, hogy a moderált alkoholfogyasztás esetenként akár pozitívan is befolyásolhatja az egészségi állapotunkat.

Egy korábbi kutatás például azt igazolta, hogy az enyhe alkoholfogyasztás kifejezetten csökkenti az érrendszeri betegségek miatti halálozás kockázatát. Nem meglepő, hogy az olvasók ezeket a cikkeket és kutatásokat örömmel fogadják, sok szakértő azonban szkeptikus az eredményeket illetően. Az erről folyó vita állandó, éppen ezért továbbra is rengeteg kutatás foglalkozik a témával. 

50 felett kevésbé káros az alkohol?
50 felett kevésbé káros az alkohol? Forrás: iStock

Korábban kimaradt adatokat vizsgáltak

A legfrissebb ezek közül a dr. Timothy Naimi massachusettsi orvos által a Boston Medical Centerben végzett kutatás, amelynek eredménye ismét csak olaj volt a tűzre. A mostani vizsgálatok azzal foglalkoztak, hogy a korábban elvégzett kutatásokban milyen módszertannal vizsgálták az alkohol egészségre gyakorolt hatását. Megfigyeléseik alapján a módszertan korántsem tökéletes, főleg azért, mert a vizsgált alanyok leggyakrabban az 50 év feletti korosztályból kerültek ki.

Ez azért problémás, mert így a vizsgálati eredmények automatikusan kizárják azokat az embereket, akik 50 éves koruk előtt haltak meg a túlzott alkoholfogyasztás következményeként. Ahogy a szakember ironikusan megállapítja kutatásában: "az elhunytak ugye nem túl jó kutatási alanyok".

Dr. Naimi már 2017-ben is írt erről a jelenségről az Addiction nevű folyóiratban. A kutatásokban részt vevő emberek kiválasztása hibás, így ezek a kutatások nem tekinthetőek relevánsnak. "Azok, akik 50 felettiek és az ital rabjai, már túlélői az alkoholfogyasztásuknak. Ezek az emberek korábban még kialakíthattak volna egészségesebb alkoholfogyasztási szokásokat, és ezáltal egészségesebb életet élhettek volna" - szögezte le.

Világszinten minden 20. ember az alkohol miatt hal meg. De mi a helyzet a magyarokkal? Részletek itt!

A kutatásban részt vevő szakemberek azt állítják, hogy az alkoholfogyasztáshoz köthető elhalálozások 40 százaléka 50 éves kor alatt következik be. Tehát a korábbi alkoholfogyasztással foglalkozó kutatások ezeket a haláleseteket teljesen kihagyták, mikor felállították a statisztikai adataikat, így nemcsak pontatlanok, de nem is adnak számot a valódi veszélyekről.

Dr. Naimi csapata megvizsgálta a korábban kimaradt adatokat. Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) statisztikái alapján hiteles képet kaptak a valóban alkoholfogyasztásból bekövetkezett halálokról, illetve azokról a betegségekről, amelyek miatt emberek éveket veszítettek az életükből.

Számít az életkor

Az analízisből egyértelműen kiderült, hogy az alkoholfogyasztásból adódó egészségügyi kockázatok szorosan összefüggenek az életkorral. Az összes alkoholfogyasztás miatt bekövetkezett elhalálozás 35,8 százaléka 20 és 49 éves korúakat érintett. Azok száma, akiket épp az alkoholfogyasztás óvott meg ebben a korcsoportban a haláltól (mert ilyen is van), csupán 4,5 százalékra tehető.

A 65 év felettieknél azonban egészen más a helyzet. Bár az elhunytak 35 százalékánál itt is az alkohol volt az első számú halálok, azok száma viszont, akiket épp az alkohol óvott meg a haláltól, 80 százalékra tehető.


A kutatók ugyanezt a szélsőséges különbséget fedezték fel a vizsgált korcsoportok között, amikor azt nézték, potenciálisan ki hány évet vesztett vagy épp nyert az életéből az alkoholfogyasztás következtében. Az összes potenciálisan elveszített életév 58,4 százaléka a 20-49-es korosztályé. Mindemellett az összes alkoholbevitel miatt nyert életévből ez a korcsoport csupán 14,5 százalékot tudhat magáénak. Ezzel ellentétben a 65 év felettiek csupán 15 százalékkal képviseltették magukat az elveszett évek elszámolásánál, ugyanakkor 50 százalék az övéké a nyert életévek közül.

A kutatás eredménye tehát az, hogy a 20-49 éves korosztály veszélyeztetettebb az alkohol miatti elhalálozásokban, és kevésbé veszélyes rájuk nézve az alkohol teljes mellőzése is. Az idősebb korosztály tagjainak viszont a mértékkel űzött alkoholfogyasztás kifejezetten jó irányba befolyásolja az egészségi állapotát. Ennek fényében megállapíthatjuk, hogy bár a mértékletes alkoholfogyasztás akár jót is tehet egy bizonyos életkor felett, a túlzásba vitt alkoholfogyasztás minden korosztályban egyértelműen káros.

Forrás: livescience.com

Tisztelt Doktor Úr! Fiatal korom óta pánikbeteg vagyok. Az elmúlt pár évben fokozatosan erősödött. Egy idő után rájöttem, ha iszok semmi bajom, csak így rászoktam az italra. Egyszerűen nem tudom mit csináljak, már az utcára se bírok kimenni. Orvoshoz szintén nem bírok elmenni, mert attól félek rosszul leszek. Mit tegyek? Válaszát előre is köszönöm.

Kedves Uram! Az alkohol jó szorongásoldó, csak hosszútávon meglehetős a mellékhatása. Ha mégis el tud menni otthonról, akkor jelentkezni kellene egy szakrendelésen vagy beutaltatnia magát, akár a háziorvossal pszichiátriára, hogy abbaha...

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+1, +6 °C
Minimum:
-3, +2 °C

Hazánkban hétfon délelőtt általában erősen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag