+10° - +25°
Nincs front

Új módszer marihuánafüggőknek

A legújabb kutatási eredmények szerint az agyban található egyik természetes anyag koncentrációjának növelésével megelőzhető lenne a leszokni vágyó marihuánafogyasztók visszaesése.

A tudósok drogfüggő patkányokat és majmokat megvizsgálva rájöttek, hogy a kinurénsav nevű anyag tompítja a marihuána aktív összetevőjeként számon tartott THC függőséget okozó hatásait. A kinurénsav ugyanis blokkolja azokat a receptorokat, amik segítik a dopamin által kiváltott pozitív érzések áramlását.
"Tudjuk, hogy a drogfüggőség minden esetben kapcsolatban van a dopaminnal - nyilatkozta Robert Schwarcz, a Maryland Egyetem pszichiáter professzora - Néhány évvel ezelőtt pedig rájöttünk, hogy a kinurénsav irányítja a dopamin működését. Most csak annyi volt a dolgunk, hogy ezt a két adatot összehozzuk egymással." Annak ellenére, hogy az Egyesült Államokban sokkal többen kérnek segítséget a marihuánafüggőségük miatt, mint akár a kokain-, akár a heroinfüggőség miatt, a marihuánafüggőségnek jelenleg nincs ismert kezelési módszere.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

A tudósok úgy gondolták, hogy a kinurénsav - ami a triptofán elnevezésű, a banánban és pulykahúsban is megtalálható anyag lebomlásakor keletkezik - használata kevesebb mellékhatással járhat, mivel ez az anyag normális esetben is az agyban lévő dopamin szinten tartásáért felelős.
Hogy kiderítsék, a kinurénsav valóban képes lehet-e segíteni a marihuánafüggőségen, Schwarcz és kollégái olyan gyógyszert adtak a kísérleti patkányoknak és majmoknak, ami jelentősen megnövelte a kinurénsav-szintjüket. A kísérletben részt vevő állatok ezek után egy kar meghúzásával annyi THC-t, vagy más szintetikus drogot adhattak be maguknak, amennyit csak akartak. A Nature Neuroscience című tudományos szaklap október 13-ai online kiadásában napvilágra került kutatási adatok szerint a rágcsálók és a majmok jóval kevesebb kábítószert adtak be maguknak a kísérlet során, ahhoz képest, amikor csak a dopamingátlókat szedték.

Új szer segít a marihuána rajongóinak

Új szer segít a marihuána rajongóinak


Az eredmények szerint a megnövelt kinurénsav-jelenlét megakadályozta, hogy az állatok visszatérjenek régi drogfogyasztási szokásaikhoz. "Rájöttünk, hogy képesek vagyunk csökkenteni a dopamin-szintet, és ettől a kísérleti állatok másképp kezdenek el viselkedni - nem esnek vissza, és nem kezdenek el újra marihuánát fogyasztani" - nyilatkozta Schwarcz professzor.

Bár az eredmények ígéretesek, a kutatási adatokat emberek esetében is igazolni kell. Emellett természetesen az is elképzelhető, hogy ez az új szer azokra az agyi területekre is hatással van, amik nem játszanak szerepet a marihuánafüggőség kialakulásában.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait