+16° - +38°
Nincs front

Szennyezett heroin okozhatta Philip Seymour Hoffman halálát

Vasárnap találták holtan manhattani otthonában az Oscar-díjas színészt, Philip Seymour Hoffmant. A halál oka kábítószer-túladagolás, a szakemberek szerint a híresség szennyezett szert használt. Miért veszélyesebb ez, mint a tiszta heroin?

Az Egyesült Államokban évek óta ismert egy "mocskos" heroinnak nevezett szer, mely az elmúlt hetekben újra felbukkant és 22 túladagolásért tehető felelőssé csak Pennsylvania államban. A szennyezett kábítószer fő összetevője a fentanil, egy hazánkban is ismert, igen erős kábító fájdalomcsillapító. Bár a hatása hasonló, közel százszor erősebb, mint a morfium.
Fotó: Wiki

Fotó: Wiki

Ezt vagy magában (de heroinként) vagy heroinnal, időnként kokainnal keverve árusítják különböző fantázianeveken. Sokkal olcsóbb, mint a tiszta heroin, ám sokkal (akár nyolcvanszor) erősebb, így a vágyott hatást is gyorsabban el lehet vele érni. Ez a kimagasló hatékonyság és a bizonytalan adagolás vezethet oda, hogy rengeteg halálesetért felelős, hiszen nem lehet kiszámítani, mikor adagolja túl magát valaki.

Amerikai szakemberek szerint ha a drogkereskedők olcsó fentanilforráshoz jutnak, akkor nagyon gyorsan elterjedhet a szennyezett heroin az utcákon, hiszen könnyű bevételt jelent - azonban a járványszerű terjedés rengeteg halálesetet okozhat. 2005-2006-ban közel 1000 ember halt meg a szer miatt csak az Egyesült Államokban, Kelet-Ázsiában pedig, ahol a kevert heroin még népszerűbb, ez a szám akár több tízezer is lehet.

Bár a legújabb hírek szerint Hoffman haláláért nem a fentanillal kevert heroin a felelős, a szakértők abban biztosak, hogy valamilyen szennyezett szert használt a színész. Emellett más gyógyszerekkel (például vérnyomáscsökkentőkkel és izomlazítókkal) is keverte a heroint. Ráadásul, mivel a híresség korábban is erősen függő volt, a toleranciaszintje növekedése miatt pedig jóval több kábítószerre volt szüksége a kívánt hatás eléréséhez.

"Ha valaki erősen függő, akkor akár kétóránként is injekcióznia kell magát ahhoz, hogy valóban hasson nála a szer. Hoffman lakásában 70 csomag kábítószert találtak. A felhalmozás szintén jellemző viselkedésforma" - mondta dr. Louis Baxter addiktológus.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait