Ecstasy

Demetrovics Zsolt

Az ectasy az egyik legismertebb paridrog, amelyre viszonylag könnyű rászokni és komoly veszélyeket rejt.

Hatóanyagai:

3,4-metiléndiox-metil-amfetamin (MDMA)

Tipológia:

Szintetikus, hallucinogén stimuláló szer.

Alternatív megnevezés:

Extasy, X, E, XTC, Adam, Eve, Love drug, Hug drug, Eki, kő, sárkány, Ekszi, bogyó, bogyesz, guruló felni, laszta, laszti, mosoly

Miről ismerhető fel:

Többnyire tabletta, ritkábban por vagy kapszula formájában árusítják. Gyakran különböző ábrákat is nyomnak a tablettákra. Egy-egy tabletta hatóanyag-tartalma nagyon nagy különbségeket mutathat.

Felhasználási mód:

Szájon át szedhető. Gyakran keverik koffeinnel, amfetaminokkal, efedrinnel vagy egyéb szerekkel.

Hatása:

Jókedvet, extatikus boldogságot okoz, mivel az agyban szerotonint és dopamint szabadít fel. Alkalmazása melegségérzettel jár, megnöveli az érzékenységet, szédülést és hányingert is okozhat, de ez utóbbiak gyorsan elmúlnak. Nem véletlen, hogy a (sokszor monoton) partyzenék élvezhetőségének növelésére használják, így transzállapotot eredményez. A feldobottságérzet erősödő hullámokban tör rá a használóra, és hatása 4-6 órán át ki is tart. A szervezet védekező mechanizmusait (éhség-, szomjúság-, fáradtságérzet) kikapcsolja, emeli a testhőmérsékletet, többszörös szív-, vese-, és májterhelést idéz elő. Hosszú távon máj-, vese- és agykárosodást okoz, de jelentkezhetnek szexuális- és alvászavarok, pánikbetegség, paranoiás, téveszmés tünetek, és a nőknél növekszik a spontán vetélések és koraszülések esélye.

Könnyű hozzászokni, ezért a felhasználók egyre többet igényelnek belőle a kívánt hatás eléréséhez. Ahogy a szer ürül, fáradság és kimerültség lép fel, de számítani lehet a hangulatingadozásra is.

Túladagolás tünetei:

Pánikroham, szorongás, keringési zavarok, fokozott szívdobogás, vérnyomás-emelkedés, hallucinációk, légzési elégtelenség, kóma. Az illegális előállítás miatt az ismeretlen szennyezőanyag-tartalom tovább növeli a mérgezés veszélyét.Elvonási tünetei:

Érdektelenség, kimerültség, vágyakozás, depresszió, öngyilkossági késztetés, alvászavar.

Veszélyei:

Az ecstasyhoz köthető halálesetek leggyakoribb oka a túlmelegedés, vagyis hyperthimia. Mivel megzavarja a szervezet hőháztartását, könnyen túlmelegedhet a használó, különösen, ha tánccal, testmozgással, alkoholfogyasztással is növekszik testhőmérséklete. Ezért fontos, hogy tánc közben a használó időről időre pihenjen, hagyja lehűlni a szervezetét és pótolja a folyadékveszteséget.

Érdekesség:

Az ecstasyt 1913-ban szintetizálták először Németországban. A Merck Company véletlenül állította elő egy másik gyógyszer szintézise során. Alexander "Sasha" Shulgin 1991-ban megjelent "Phenylethylamines I Have Known And Loved" (PIHKAL) című könyvében részletes beszámolót nyújtott a szerről és hatásairól.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait