Nem is szeretnek bulizni a kokainfüggők

A legújabb kutatási eredmények szerint a kokaint rendszeresen fogyasztók sokkal kevésbé lelik örömüket a szociális összejövetelekben és a barátaikkal töltött időben, mint mások.

A kokainfüggők ezen kívül a többi emberhez képest kevésbé empatikusak, és kisebb eséllyel segítenek önként embertársaiknak. A Zürich Egyetem kutatói szerint a kokainfogyasztók azért zárkóznak el a szociális érintkezéstől, mert nem találnak akkora örömet benne, mint korábban.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

A világ többi részéhez hasonlóan Európában is a kannabisz után a kokain a második legnépszerűbb kábítószer. A kokainfüggőség hosszú távon memóriaproblémákat, koncentrációs nehézségeket, valamint szociális problémákat okozhat.

A Zürich Egyetem korábbi vizsgálatai bizonyították, hogy a kokainfüggők a többi emberhez képest kevésbé empatikusak, nehezebben következtetnek az érzelmi állapotra a beszédhangból, és kevesebb barátjuk is van. A mostani kutatás során Katrin Preller és Boris Quednow pszichológusok arra a következtetésre jutottak, hogy az antiszociális magatartás a kokainfüggők esetében a szociális érintkezéshez köthető örömérzet csökkenésével hozható összefüggésbe.

A tudósok a kokainfüggők agyának megfigyelésekor észrevették, hogy az örömérzetért felelős régió - a mediális orbitofrontális kéreg - sokkal kevésbé aktiválódik a szociális érintkezés során. Érdekes módon a csökkent aktivitás szorosan összefüggött azzal a ténnyel is, hogy a kokainfüggők általában sokkal kevesebbet találkoztak barátaikkal.

A kokainfüggők eltávolodnak barátaiktól (Fotó: Europress)

A kokainfüggők eltávolodnak barátaiktól (Fotó: Europress)


"A kokainfüggők szemében a szociális érintkezés sokkal kevésbé vonzó" - nyilatkozta Dr. Quednow. A kutatók szerint az agyat érintő változások segíthetnek megmagyarázni, hogy a kokainfüggők miért nem képesek lemondani szenvedélyükről annak ellenére sem, hogy a függőségük komoly szociális és családi problémákat okoz. "A függőség sikeres kezeléséhez tehát úgy tűnik, elengedhetetlen lenne a jövőben az empátiához hasonló szociális képességek fejlesztése" - írják a tudósok. A kutatás részletes leírása a Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos szaklapban olvasható.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait