+13° - +31°
Nincs front

Napi egy spangli, és az iskolai teljesítmény leromlik?

Spanyol kutatók kimutatták, hogy a krónikus marihuána-fogyasztás állatokban olyan agyi gyulladás kialakulásához vezethet, ami koordinációs és tanulási zavarokat okoz.

A kutatásban azt is vizsgálták, miért okoz ez az agyi gyulladás motoros és tanulási zavarokat, és kiderült, hogy a kannabisz olyan immunsejteket aktivál, amelyek lényeges szerepet játszanak a cerebellum nevű agyi terület működésében.
A Journal of Clinical Investigation júliusi számában megjelenő kísérletükben a barcelonai Pompeu Fabra Egyetem kutatói delta9-tetrahidrokannabinolt (THC), a marihuána hatóanyagát adták egereknek hat napig. Ezután az állatoknak koordinációs feladatokat kellett végezniük, és azt is vizsgálták, képesek-e társítani a szemükbe fújt levegőt egy ezt megelőző hanggal. A THC-t kapott egerek mindkét típusú tesztben rosszabbul teljesítettek.A kutatók azt is kimutatták, hogy a THC aktiválja a cerebellumban lévő immunsejtek, a mikrogliális sejtek működését. Ezek a sejtek aztán gyulladást váltottak ki a cerebellumban, és ez okozta a tanulási és koordinációs zavarokat. Ezek a zavarok azonban elmúltak, amikor a kutatók egy olyan gyógyszert alkalmaztak az egerekben, amely megakadályozza a mikrogliális sejtek aktiválódását. Az eredmény a szakértők szerint érdekes új terápiás módszerekhez vezethet a marihuána mellékhatásainak kezelésében. A kutatást vezető Andrés Ozaita azt is hozzátette ugyanakkor, hogy ezek a mellékhatások általában azonnal elmúlnak, amint az egerek nincsenek többé kitéve a THC-nek.

A marihuána krónikus használata köztudottan csökkenti a kannabinoid receptorok számát az agyban. Ozaita szerint a receptorok csökkent száma váltja ki végül a mikrogliális sejtek aktiválódását. Az agyi gyulladáson kívül egyébként a marihuána-fogyasztást az alacsonyabb IQ-szinttel és a skizofrénia megnövekedett kockázatával is összefüggésbe hozzák.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait