Szipu

Demetrovics Zsolt

A szipuzás szerves oldószerek (pl. benzin, ragasztó, különböző hígítók, lakkok, csavarlazító, körömlakk, öngyújtógáz) gőzének belélegzését jelenti.

Hatóanyagai:

Tolunén, aceton, toulol, triklóretilén, benzin stb. Többségében a petróleum desztillációjával előállított erősen gyúlékony, szerves oldószerekről van szó.

Tipológia:

Hallucinogén, inkább nyugtató hatású.

Alternatív megnevezés:

Szipu, szipuzás, hígítózás, ragasztózás stb.

Kinézet:

Kellékei a bolti forgalomban szabadon hozzáférhető vegyszerek és a nejlonzacskók, de akár egy benzinbe vagy hígítóba mártott rongydarab is szolgálhat eszközül a kábulat eléréséhez.

Felhasználási mód, ráutaló jelek:

A szipuzás lényege, hogy az adott vegyszert valamilyen hordozóra (pl. rongy) vagy hordozóba (pl. nejlonzacskó) juttatják, majd a keletkező gőzöket belélegzik, mintegy inhalálják. A szipus környezetében számos jel utalhat káros szenvedélyére. Az üres flakonok, nejlonzacskók, festék vagy ragasztófoltos rongyok mind-mind gyanúsak lehetnek.

Hatása:

Mivel az oldószerek az orron keresztül gyorsan a tüdőbe és a keringésbe kerülnek (illetve az orr nyálkahártyájáról is felszívódik egy részük), és másodpercek alatt az agyba jutnak, a "fogyasztók" hamar hallucinálni kezdenek, viselkedésük pedig a hallucinációjuk fajtájától függően lehet eufórikusan boldog vagy éppen kimondottan agresszív. Hatásmechanizmusát nem lehet olyan egyértelműen leírni, mint az egyéb drogokét, hiszen nem egy konkrét szerről, hanem egy egész "szer-családról" van szó, és az sem mindegy, hogy ki, mennyi ideje és mire használja.Túladagolás tünetei:

Gyakori a fulladásos halál, amikor a "szipus" úgy próbál még koncentráltabb szippantáshoz jutni, hogy a fejére húzza a hígítót tartalmazó zacskót, mivel azonban a belélegzett szerves oldószer nagy koncentrációban bénítja az agy légzőközpontját, ráadásul a zacskóban elfogy az oxigén, a légzés leállhat, és az áldozat megfullad.

Elvonási tünetei:

Nincsenek kifejezetten felismerhető elvonási tünetek: nyugtalanság, agresszió léphet fel, illetve jellemző lehet a másnaposságra emlékeztető viselkedés.

Veszélyei:

Fizikai hatások

Az oldószer az orron keresztül gyorsan a tüdőbe, majd onnan a véráramba, végül az agyba kerül. Mivel a szerves oldószerek zsírban oldódó molekulákat tartalmaznak, ezért nagymértékben roncsolják a sejtmembránokat, így például az agy idegsejtjeit is. Ezért a rendszeres szipuzás gyors és visszafordíthatatlan agykárosodáshoz vezet. Gyakori még a máj- és vesekárosodás: egy tíz éve "szipuzó" ember mája olyan állapotban lehet, mint egy hetven éves alkoholistáé. A testi tünetek ezeknek megfelelően széles skálán mozognak: hányinger, reszketés, rossz közérzet, bizonytalan mozgáskoordináció, remegés, alhasi fájdalmak, ideggyulladás, apátia. A szívritmus felborul, a pulzus szabálytalan, előfordulhat hirtelen szívmegállás is.

Pszichológiai hatások

A szerves oldószerek okozta hallucinációk veszélyes viselkedésekhez, a kockázatok nem megfelelő felméréséhez vezethetnek.

Egyéb:

Az oldószerek nem számítanak drognak a büntető törvénykönyv szerint. Bár kábító hatásúak, jogi értelemben a szipuzáskor nem történik kábítószerrel való visszaélés, azért a rendőrség csak akkor tud fellépni a szipuzó ellen, ha az más jogsértést, például garázdaságot követ el. Eljárást indíthatnak viszont akkor, ha nagykorú személy ad kábulatkeltésre alkalmas anyagot kiskorúnak, bár ezt sokszor igen nehéz bizonyítani.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait