Meszkalin

A meszkalin az egyik legrégebben ismert hallucinogén hatású kábítószer. Legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit.

Megnevezés:

meszkalin

Tipológia:

természetes eredetű hallucinogén

Hatóanyagai:

2-(3,4,5-trimetoxifenil)etilamin

Alternatív megnevezés:

meszka, korong, kaktuszdzsúsz

Miről ismerhető fel?

A szintetikusan is előállítható meszkalin általában kapszulaformában érhető el. A növény jellegzetes, kerekded alakú kaktusz.

Felhasználási mód:

Fogyasztható szájon át, a kiszárított növény el is rágható, időnként teát főznek belőle. Manapság ritkán fordul elő.

Meszkalin: kaktuszból készül a drog

Hatása:

A meszkalin nagyjából ugyanúgy hat, mint az LSD, de az élmény kevésbé erős. Ez legalább annyira előny, mint amennyire hátrány - a gyengébb hatások egyúttal pszichikailag kezelhetőbbek is. A pszichedelikus élmény kialakulásához a meszkalinból 300-500 mg-ra van szükség. Ehhez kb. 6-15 kaktuszkorongra van szükség. Összehasonlításul, az LSD-ből 50-75 mikrogramm (milliomodgramm) elég. Hatása alatt megváltozik az érzékelés, "megnyílik" a gondolkodásmód, megváltozott idő- és térérzékelést okozhat. A realitásérzék torzul, a használó nem tudja elkülöníteni a valóságot a fantáziától.

A meszkalin használói különleges, színes, kaleidoszkópszerű fényjelenségekről számoltak be. Mivel úgy gondolták, hogy fokozza a képzelőerőt és a kreativitást, sok művész kísérletezett vele, többek között Aldous Huxley, Hunter S. Thompson, Carlos Santana vagy Jean-Paul Sartre. Jellemző kísérőjelenségei az aggodalom és a zavaró érzékcsalódások. Fizikai jelei a pupillatágulás, szédülés, fokozott nyálképződés, fokozott nyálkaképződés (egyeseknél köhögést okozhat), elpirulás, hidegrázás, libabőr, enyhe testhőmérséklet-növekedés, gyorsabb szívverés, izomgörcs, állkapocsgörcs, émelygés. Gyakori a hányás, különösen a szert első alkalommal használóknál.

Veszélyei:

Akárcsak a legtöbb hallucinogénnél, legfőbb veszélye, hogy a megváltozott tudatállapotban a használó nem tudja felmérni cselekedeti következményeit. A közlekedésben való részvétel kifejezett veszélyt jelent például ilyenkor. Szintén veszélyes lehet, hogy a használóban gyakran ellenállhatatlan "vándorlási" vágy támad fel, ráadásul ilyenkor nem tud magára vigyázni. A kellemetlen "trip" egyik súlyos következménye lehet, hogy az álomvilágban érzett hatások miatt ön- vagy közveszélyes cselekedetekre ragadtathatja magát. Használótól függően hozzájárulhat a lappangó pszichés betegségek felszínre töréséhez: skizofrénia, paranoia, pánikbetegség, halálfélelem, ön- és közveszélyes magatartás.

Túladagolási tünetek:

A túladagolás ritka, túl nagy mennyiségben fogyasztva hányást okoz.

Elvonási tünetei:

-

Érdekesség:

Dél-Amerikában honos kaktuszokból nyerhető. A peyotlkaktuszt istenként tisztelő huichol (vicsol) indiánok közel 5000 éve ismerik és használják vallási szertattásaikban. A répaszerű növény levágott és megszárított korongszerű csúcsát frisen vagy szárítva elrágcsálják vagy vízbe áztatják és a kapott italt megisszák . A szárított, megőrölt növényt kapszulában is fogyasztják - így nemcsak koncentráltabb volt a kapott élmény, de a kellemetlen, keserű íztől is megszabadultak.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait