Hasis

Demetrovics Zsolt

A hasis enyhe hallucinogén hatású drog, amelytől testi függőség nem, pszichés azonban hamar kialakulhat.

Hatóanyagai:

A hasis is az indiai kender származéka. Fő hatóanyaguk a THC (delta-9-tetrahydrocannabinol). Hatóanyag-tartalma attól függ, milyen típusról van szó.

Tipológia:

enyhe hallucinogén hatású drog

Alternatív megnevezés:

haska, csoki

Miről ismerhető fel?

A kereskedelembe lemezre préselt formában kerül. Zöldes, barnás, vagy egészen fekete árnyalatú, gyurmára vagy csokoládéra hasonlít az állaga.

Hasis (Parameter.sk)

Felhasználási mód:

Dohánnyal keverve, cigarettában vagy pipában szívják. Ha elkészült a pipa, vagy megsodorják a cigarettát, körbejár a társaságban (leginkább társaságban fogyasztott drog). Mindenki mélyet szív, a füstöt nagyon sokáig bent tartja, akár egy köhögési rohamig. A hasisból lepárlással (alkohol, éter, petróleum) képzett, aromás szagú, sűrű olajat cigarettára, dohányra cseppentve fogyasztják. Előfordul, hogy vaporizátorral párologtatják, vagy zsiradékban/alkoholban oldva viszik be a szervezetbe.

Hatása:

Viszonylag gyorsan hat a vegetatív idegrendszerre, a rövid távú hatás 2-3 órán át érzékelhető. Gyorsítja a szívműködést, növeli a szövetek véráramlását, a szem kivörösödik, a pupilla kitágul, megnő az étvágy. A használó ellazultságról számol be, úrrá lesz rajta az eufória. Az érzékek felerősödnek (élesebb hallás, differenciáltabb szaglás, ízlelés és tapintás), az időérzék torzul, a koncentráció erősen csökken. Ha növelik az adagot, erőteljes nyugtalanság, érzékcsalódások jelentkeznek. A használó a szokottnál többet beszél és nevet, negatív alaphangulatnál viszont lehangoltság, félelem ("para"), szorongás jelentkezhet. A hasisnál nem alakul ki testi függőség, csak pszichés, ami hosszú távú fogyasztáshoz vezethet.

Túladagolás tünetei:

Pánikrohamok, ingerlékenység, bizalmatlanság, rohamszerű félelem, kínzó üresség érzése.

Elvonási tünetei:

Erőteljes feszültség, csökkent tűrőképesség, dührohamok, hirtelen hangulatváltások, kézremegés, alvászavar.

Veszélyei:

Hosszú távon hatására leépülhetnek a használó kapcsolatai. Romolhatnak egyes mentális képességek és az általános motiváltság.Irodalom:

A hasis élvezetről például Dumas Monte Cristo grófjában olvashatunk.
"Ujjhegyeimben könnyű hideg érzés jelentkezett, amely csakhamar annyira fokozódott, hogy úgy éreztem, mintha ujjaimat jéghideg vízzel telt edénybe merítettem volna... A hideg szinte kézzel fogható vált" egész valómat átjárta, olyannyira, hogy éreztem, szinte megfagynak a gondolataim is. Vagy talán sokkal inkább egy gondolkodó jégdarabnak hittem magamat, hiszen hatalmas jégdarabból faragott szobornak tűntem." (Baudelaire)
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait