Heroin

Demetrovics Zsolt

A heroin, az ópium egyik összetevőjének, a morfiumnak módosított vegyülete. A heroin gyorsabban szívódik fel, így hatékonyabb fájdalomcsillapítást reméltek tőle, azonban a heroin éppúgy függőséget alakít ki, mint a morfium. 1874-ben állították elő.

Tipológia:

opiát

Hatóanyaga:

diacetil-morfin

Alternatív megnevezés:

H, Hercsi, Hernyó, Barna

Miről ismerhető fel?

A heroin tisztán fehér por, finom szemcsékkel. Előfordul azonban sötétebb árnyalatokban is, esetleg szürke, barna vagy teljesen fekete színben. A szín a hozzákevert anyagoktól függ, mely lehet cukortól a sztrichninig szinte bármi.

Felhasználási mód:

Leggyakrabban intravénásan vagy inhalálva fogyasztják.

Hatása:

A heroin rendkívül gyorsan hat: intravénásan szinte azonnal, inhalálva egy-két perc alatt kifejti hatását. A szer bevitele után általában eufóriát érez a fogyasztó, de az is megtörténhet, hogy az első reakció nem a legkellemesebb. Előfordulhat hányás , szájszárazság, felforrósodott bőr. Általánosabb azonban a feszültség csökkenése, a túláradó önbizalom, az örömérzet. Az első hatások után még órákig bódultan érzi magát a szert használó, ami lelassult szívveréssel, légzéssel és egyéb testi funkcióváltozásokkal jár együtt. A többi ópiumszármazéktól eltérően a hatások viszonylag rövid időn belül (3-4 óra) elmúlnak, és sajnos a függőség is meglehetősen gyorsan kialakul. A heroin utáni vágy itt a legerősebb az ópiumszármazékok körében. A tolerancia gyors kialakulása miatt egyre nagyobb dózisokban kell használni a szerből, hogy legalább az általános, megszokott érzést nyújtsa a heroin; egy idő után azonban már a dózis növelése sem vezet eufóriához.

Veszélyei:

A hosszabb intravénás használat egyik következménye a vénák tönkremenetele. Károsodhatnak a szívbillentyűk is, valamint ízületi gyulladások léphetnek fel. A közös tűhasználat egyik legkomolyabb következménye a fertőző betegségek (AIDS, hepatitisz) terjedése. Tartós használat során legyengül az immunrendszer. Étvágytalanság alakul ki, ami testsúlycsökkenéssel jár. A heroin ártalmasságát növelik az utcai használatban hozzákevert anyagok. Mivel ezek a hozzáadott anyagok a szervezetben nem oldódnak fel teljesen, blokkokat alakíthatnak ki a tüdőben, vesében, az agyhoz vezető vérerekben, így számtalan fertőzésért és további betegségért lehetnek felelősek. Könnyű túladagolni a kábítószert, hiszen soha nem lehet tudni, hogy milyen tisztaságú az utcán vásárolt szer.

Túladagolási tünetek:

Mivel könnyű túladagolni és erős függőséget okoz, az egyik legveszélyesebb kábítószernek tartják. A túladagolás tünetei a tűhegynyire szűkült pupillák, a csökkenő testhőmérséklet, a felületes légzés, a hideg és nyirkos bőr. A túladagolt kómába eshet, majd lassan minden belső szerve felmondja a szolgálatot. Túladagolás esetén a gyors orvosi segítség alapvető fontosságú, mivel opioid antagonista naltrexonnal a túladagolás többnyire kezelhető.

Elvonási tünetei:

Nyugtalanság, izzadás, libabőrözés és hidegrázás, csont- és izomfájdalmak, alvászavar, ingerlékenység, hangulatingadozás.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait