Crack

Demetrovics Zsolt

A crack tulajdonképpen a kokain szabad bázisú, elszívható formája. Valamilyen hordozóanyagot (ammónia, szódabikarbóna vagy sütőpor és víz) adnak a kokain-hidrokloridhoz, vagyis a fehér porhoz.

A keveréket aztán hevítik, így jön létre a jellegzetes, kristályos forma. A nevét arról a pattogó, ropogó hangjáról kapta, amit hevítés közben kiad. Magyarországon viszonylag ritka.

Megnevezés:

crack, crack kokain

Tipológia:

stimuláns

Hatóanyagai:

Alternatív megnevezés:

Miről ismerhető fel? Kristályokra vagy kőre hasonlít, színe változó (fehér, sárgás vagy halvány rózsaszínes). Állaga kemény gyertyaviaszra hasonlít.

Crack rögök (Wikipedia Commons)

Felhasználási mód:

Hevítve, speciális "pipán" keresztül szívják el. Ennek köszönhetően nagyon gyorsan bejut a szervezetbe és rövid időn belül ki is fejti a hatását.

Hatása:

Igen könnyű rászokni! A cracktől nagyon gyorsan pszichés függőség alakul ki; a sóvárgás akár már egyetlen használat után is jelentkezhet. A szer a belégzés miatt nagyon könnyen eljut az agyba a vérárammal, ahol az örömközpontot izgatja, és eufórikus érzést okoz. Ez a dopamin felszabadulása miatt történik. Hatásai közé tartozik az örömérzet, az önbizalom, a figyelem élesedése, energikusság. A rövid, gyakran csak néhány percig tartó eufórikus hatást annak pontosan az ellentettje követi: mély depresszió, paranoia, bizalmatlanság más emberekkel kapcsolatban, kényszeres vágy a drog után (sóvárgás), érzékenység, nyugtalanság, álmatlanság, étvágytalanság. Ezek mellett magas pulzus és izompanaszok, izomrángások is jelentkeznek. Az agresszív viselkedés, indokolatlan düh és ellenségesség is gyakran előfordul, akkor is, amikor épp nincsen a crack fogyasztója közvetlenül a szer hatása alatt. A fizikai hatások közé tartozik a vérerek összeszűkülése, a kitágult pupillák, megnövekedett testhőmérséklet és pulzusszám, valamint a vérnyomás megemelkedése.

Veszélyei:

A crack használatával fokozottan megnő az esélye a légzés megbénulásának, szívrohamnak és az agyvérzésnek. Ezek eredménye azonnali halál is lehet. A nem tiszta crackkel azonban további problémák is jelentkezhetnek, mivel gyakran keverik más vegyi anyagokkal, melyeknek az égése mérgező lehet. Ezen kívül a rövid méretű pipák az égés hőjétől felhólyagosíthatják, megégethetik, repedezetté tehetik a fogyasztó száját. A kokain ezen formáját fogyasztók hosszú távon akár a tüdő vérzéséig is eljuthatnak a légszomj és az erős köhögés mellett. Használóinál gyakorta fertőző betegségek is jelen vannak a környezetük és önmaguk elhanyagolása, illetve a közösen használt crackpipák miatt. Hosszú távú használata továbbá a szív, máj és a vesék károsodását okozza.

Túladagolási tünetek:

Ha valaki rövid időn belül nagy mennyiségű craceket fogyaszt el, az intenzívebbé teheti a pozitív érzéseket, de agresszív és zavaros viselkedéshez is vezethet. A túladagolás tünetei a remegés, szédülés, izomrángás, agyérgörcs, agyvérzés, szívritmuszavar, megemelkedett vérnyomás, koszorúérgörcs vagy akár halálos kimenetelű szívinfarktus.

Elvonási tünetei:

-
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait