Kodein

A kodein, mint hatóanyag valahol azon a határvonalon helyezkedik el, mely a gyógyszerek és kábítószerek között húzódik. Az orvostudomány körültekintően használja, de a használat és rászokás veszélyeivel a pácienseknek is tisztában kell lenniük.

Megnevezés:

kodein, codeinum, morfin 3-O-metil-éter, 3-metil-morfin

Tipológia:

nyugtató, fájdalomcsillapító (narkotikum)

Orvosi felhasználás:

köhögéscsillapító, fájdalomcsillapító

Kinézet:

A kodein egy fenantrénvázas opioid fájdalomcsillapító, mely az ópium második legfontosabb alkaloidja, a mák tejnedvében 0,3-3 százalékban fordul elő. Tabletta, szájon át adható oldat és injekció formájában is létező gyógyszer.

Felhasználási mód:

A kodeint gyógyszerformától függően adagolják, orvosi utasításoknak megfelelően. Nálunk szigorúan vényköteles valamennyi formája. Egyes formái más hatóanyagokkal, például paracetamollal, acetil-szalicilsavval és ibuprofennel alkotott gyógyszer kombinációk, melyeket a műtét utáni, a poszt-traumatikus, neuropátiás vagy a fájdalomérző idegek fájdalmának csillapítására használnak. Függőséget hosszantartó adagolása okozhat, ezért a kodein tartalmú gyógyszerek szedését nem is lehet gyorsan abbahagyni, csak orvosi felügyelettel egyre csökkentett adagolása akadályozza meg az esetleges fizikai és mentális elvonási tünetek jelentkezését.

Kodein: fájdalomcsillapító és drog (Képünk illusztráció!)

Hatása:

A kodein a fájdalomküszöb emelésével csökkenti a fájdalmat, lényegében a morfinnal egyező hatásmechanizmussal, melynek oka, hogy a szervezetben metilcsoportját "elhagyja", és ténylegesen morfinná bomlik, úgy kapcsolódik az agy opiátreceptoraihoz. A fájdalom elmúlása után a kodein fogyasztója egy álmos, nyugodt, jóleső, már-már eufórikus állapotba kerül, mely hatás 100 mg feletti dózisban jelentkezik (terápiásan egyszeri adagja 10-30 mg körül van, naponta pedig maximum 120 mg), és körülbelül hat óráig tart. Tartós szedése fizikai és mentális függőséget okoz, bár a hozzászokás veszélye kisebb, mint a morfinnál vagy a heroinnál.

Túladagolás tünetei:

A kodein túladagolása annak légzéslassító-légzésleállító hatása miatt könnyen halálhoz vezethet, különösen gyermekeknél. Szoptatásnál az anyatejbe is átjuthat, és a légzés leállást okozhatja a csecsemőnél, ezért a szer fogyasztója magzata, illetve megszületett gyermeke életét is veszélyezteti. Más légzést lassító szerekkel, mint például alkohollal vagy diazepammal együtt fogyasztva még nagyobb veszélyt jelent. Halálos adagja 800-1200 mg.

Elvonási tünetei:

székrekedés, hányinger és hányás, hangulatváltozások, vakaródzás, izzadás, izomgörcsök, álmatlanság, sóvárgási rohamok a szer után.

Jogi vonatkozásai:

A magyar jogban enyhébb előírások vonatkoznak rá, mint a morfinra és annak származékaira: a gyógyászatban nem kábítószer, de innen kikerülve már a drogokkal azonosan ítélik meg, így a vele való visszaélés bűncselekmény. Jogrendszerünkben 1 grammja feletti mennyiség birtoklása jelentős mennyiségnek számít, de a vele való visszaélés már kisebb mennyiség esetén sem szabálysértés, hanem bűncselekmény.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait