Klórdiazepoxid

A klórdiazepoxid a kodeinhez hasonlóan nem klasszikus drog, hanem gyógyszer. Helytelen alkalmazása viszont komoly veszélyeket hordoz, és a könnyű rászokás, valamint a súlyos elvonási tünetek miatt tekinthető egyfajta kábítószernek.

Hatóanyagai:

A benzodiazepinek gyógyszercsoportjába tartozik.

Tipológia:

nyugtató, feszültségoldó

Miről ismerhető fel:

A gyógyszer - országonként eltérően - tabletta, illetve kapszula formájában került forgalomba. Hazánkban tabletta formájában található meg, vényköteles gyógyszer, forgalmát szigorúan ellenőrzik.

Felhasználási mód:

A tablettát szájon át, vízzel kell bevenni. Nem sorolható a tartósan szedett nyugtatók közé, adagolásának időtartama azokhoz képest rövid, maximum 4 hétig tart, ezután, ha szükséges, másfajta kezelést kap a páciens. Az orvos által előírt adagolást pontosan be kell tartani, azaz nem szabad se többet, se kevesebbet bevenni, még akkor sem, ha a felhasználó úgy érzi, már jobban van, és nincs szüksége az előírt dózisra. A klórdiazepoxidról csak fokozatosan csökkenő adagolással lehet "lejönni", különben könnyen az elvonási tünetek áldozataivá válhat a gondatlan beteg. Alkohol fogyasztása a gyógyszer szedése alatt szigorúan tilos, mert felerősíthetik egymás hatását.

Hatása:

A klórdiazepoxid a központi idegrendszer számos részére hat, főként azokra, amelyek az érzelmek szabályozásában vesznek részt. Szorongásellenes, nyugtató, görcsroham elleni, étvágygerjesztő és izomlazító tulajdonságokkal rendelkezik. Ezek közül a legfontosabb az első, azaz a szorongásellenes, feszültségoldó hatás. A szer megszünteti a beteg alvászavarait, érzelmi ingadozásait. Speciális felhasználási területe az alkoholfüggők (alkoholisták) leszokását segítő alkalmazása. Ilyenkor az alkoholról leszokó beteg fizikai és érzelmi elvonási tüneteit hivatott enyhíteni a klórdiazepoxid.

Túladagolás tünetei:

Először zavartság, beszámíthatatlanság, agresszió, majd aluszékonyság, zavartság, az izomerő csökkenése jelentkezik. Súlyosabb esetekben a túladagolás tünetei között szerepelhet a kóma is. Túladagolásban a beteget azonnal meg kell hánytatni (de csak akkor, ha eszméleténél van). A specifikus ellenszere a flumazenil.

Klórdiazepoxid: Magyarországon kapszula és tabletta formájában kapható (Képünk illusztráció!)

Elvonási tünetei:

Az elvonás jellemző tünetei: fejfájás, izomfájdalom, izgatottság és érzelmi feszültség, motoros nyugtalanság, zavartság, tájékozódási zavar, ingerlékenység, álmatlanság. Súlyos esetekben előfordulhat a valóságérzet elvesztése, személyiségzavar, érintéssel, hang-, illetve fényhatásokkal szembeni túlérzékenység, zsibbadás és a végtagok érzéketlensége, görcsrohamok.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait