Diazepám

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére alkalmazzák. Nagyon könnyű rászokni.

Megnevezés:

Diazepám

Hatóanyaga(i):

Diazepám (C16H13ClN2O)

Tipológia:

pszichotrop gyógyszer

Alternatív megnevezés:

"benzó" (utalván arra, hogy ez is egy benzodiazepin-származék)

Miről ismerhető fel:

itthon vényköteles gyógyszerek hatóanyaga, amúgy fehér, vagy csaknem fehér kristályos por.

Felhasználási mód:

Szájon át filmtabletta, kapszula formájában, végbélen keresztül (végbéloldat), injekció formájában, az egyik legkeresettebb rekreációs drog (nem a betegség kezelése, hanem hatásának élvezete a felhasználó motivációja).

Hatása:

A diazepám egy benzodiazepin-származék gyógyszer, szorongásoldó, antiepileptikus, nyugtató hatású, ezért szorongás és feszült állapotok rövid távú kezelésére, szedatívumként, izomgörcs oldására, valamint alkohol elvonási tünetek és epilepszia kezelésére rendelik a szakemberek. Ellazít, elnyomja a nyugtalanságot, szorongást, pánikot, eufóriaszerű érzést kelt, ennek tudatában igyekeznek sokan illegális úton beszedni és alkalmazni. Szájon át alkalmazva körülbelül egy óra elteltével éri el maximális koncentrációját a vérben. Nagyon könnyű rászokni.

Túladagolás tünetei:

A hosszú távú alkalmazás tünetei tipikusak, a túlzott nyugalomtól kezdve az álmatlanságig széles a skála, ugyanúgy jelentkezhet depressziós hangulat, tájékozódási zavarok és zavartság, mint emlékezetkiesés, szédülés, feledékenység, letargia, székrekedés, hányinger és hasmenés: A libidót is negatív irányba befolyásolja. Túladagolása akár halálhoz is vezethet.

Diazepám: fehér, kristályos por (Képünk illusztráció!)

Elvonási tünetei:

Észlelési torzulások, torz mozgásérzékelés, szédülés, hallucinációk, bizsergés, izompanaszok, fülcsengés, zavartság, rángatózás.

Veszélyei:

Alkohollal vagy régi típusú nyugtatókkal való együttes szedése kifejezetten kártékony. Hosszú távú felhasználás esetén sérülnek a tanulási képességek, a memória, a figyelem és a vizuális-térészlelési képesség.

Mi utalhat droghasználatra:

Gyógyszeres fiolák, több levélnyi gyógyszer.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait