Dizájnerdrogokkal ütik ki magukat a magyar fiatalok

A 2012-ben kiadott országjelentés szerint Magyarországon az elmúlt időszakban jelentősen nőtt az új pszichoaktív szerek, a dizájnerdrogok elterjedtsége. Sovány vigasz, hogy a heroin népszerűsége csökkent.

A Nemzeti Drog Fókuszpont - Nemzeti Kábítószer-adatgyűjtő és Kapcsolattartó Központ honlapján 2012 végén közzétett országjelentés szerint a tűcsereprogramokban részt vevők körében a heroint injektálók aránya nagymértékben - 23 százalékponttal - csökkent 2010-hez képest, míg az egyéb szereket használóké jelentősen, 26 százalékponttal emelkedett.

A 2011-ben végzett kutatásban megkérdezett 16 éves diákok 28,8 százaléka fogyasztott már valamilyen tiltott vagy legális szert. A vizsgált szerek közül változatlanul a legelterjedtebb a marihuána, valamint a gyógyszerek orvosi javaslat nélküli fogyasztása és a szipuzás.

Veszélyben a lányok

A jelentés szerint a valaha tiltott szert próbálók aránya nagyobb mértékben nőtt a lányok körében, illetve a vidéki iskolák esetében. A 2006 óta ismétlődő országos vizsgálatok alapján megállapítható, hogy a hazai intravénáskábítószer-használóknál a korábbi évekhez hasonlóan nagyon alacsony lehet a HIV-fertőzöttek száma, a hepatitis B fertőzöttek aránya egy százalék alattira tehető. Ugyanakkor nőtt a nem opiátot injektálók fertőzöttségi aránya.

A marihuána a legnépszerűbb drog a fiatalok között

A toxikológiai ellátásban megjelenteknél meredek emelkedést mutatott az amfetaminok és a kannabisz miatti kezelési igények száma. Az amfetamin típusú szerek okozta mérgezések emelkedésének hátterében a katinonok, a kannabisz miatti kezelési igények növekedése hátterében a szintetikus kannabinoidok térnyerése állhat.

Érdekesség, hogy 2011-ben eltűnt a mefedron, de az azt felváltó vegyületek (4-MEC, MDPV) és a szintetikus kannabinoidokkal kezelt növényi törmelékek jelentősen előre törtek.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait