+18° - +38°
Nincs front

A szennyvízcsatornában buknak le a drogosok

Egy kábítószerekkel foglalkozó európai szervezet a kontinens 42 nagyvárosában szúrópróbaszerű vizsgálatokat végzett a szennyvízcsatornákban. Eszerint Londonban és Antwerpenben fogyasztják a legtöbb kokaint. Keleten inkább a metamfetamin fordul elő. Egy itthoni konferencián közben a designer drogok terjedésére hívták fel a figyelmet.

A londoniak fogyasztják a legtöbb kokaint Európában - és leginkább keddenként. Ezt állapította meg az aktuális kábítószerügyi felmérés, amelyet a European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA, az európai drogokat és függőséget vizsgáló központ) állított össze. A szervezet 42 európai nagyváros szennyvízcsatornáinak tartalmát analizáltatta.
Nyugat-Európában és néhány nagyobb déli nagyvárosban eszerint a kokain és az ecstasy a legnagyobb forgalmú kábítószer - írja a német Spiegel Online. A szúrópróbaszerűen végzett vizsgálatokat egy héten át folytatták 2013-ban. Eszerint Londonban a szennyvíz ezer lakosra vonatkoztatva napi 711 milligramm benzoylecgonint tartalmaz. Ez a vegyület a kokain fő összetevője. Amszterdamban 393 mg volt ugyanez a mutató, Milánóban pedig 233 milligramm.

A belgiumi Antwerpenben két helyen is mértek, az egyikben meghaladja a londoni mennyiséget az adat (837 mg), a másikban 443 mg-ot mutattak ki, ami sokkal kevesebb a brit fővárosra jellemző értéknél. Németországon belül az EMCDDA Dortmundban 295 mg-ot mért, ami a svájci Genffel vagy St. Gallennel van egy "súlycsopotban". Az amfetaminfogyasztás a korábbi adatokhoz hasonlóan Eindhovenben, Hollandiában kiugró.

A szennyvízcsatornában buknak le a drogosok

A szennyvízcsatornában buknak le a drogosok


Az interneten elérhető adatok szerint az EMCDDA Magyarországon nem végzett vizsgálatot 2013-ban. Kelet-Közép-Európában a kontinentális felmérés szerint a metamfetamin elterjedtebb, így Prága kiugróan magas értékkel (327 mg) tűnik fel, utána pedig többek között a szlovákiai Pozsonyban (164 mg) és Pöstyénben (124 mg) kapott eredmények is viszonylag jelentős fogyasztásról tanúskodnak a közvetlen szomszédságunkban. Drezdában is viszonylag magas ez az érték 137 mg, ehhez hasonló a nyugati országokban csak Oslóban (Norvégia fővárosa) fordul elő. A kannabiszfogyasztás a felmérés szerint egész Európában elterjedt.

Egyre bonyolultabb a helyzet

A kábítószer-fogyasztás az európai szervezet szerint 2008-ban érte el a csúcsát, azóta Nagy-Britanniában és Dániában csökkenést regisztráltak. A 2011-2013 közötti jelentések szerint tizenkettőből tizenegy országban - körkérdések tanúsága szerint, amelyeket a Spiegel idéz - visszaesés mutatkozott a kokainfogyasztásban. Ugyanakkor a helyzet valójában nem ilyen egyszerű: a kábítószerhasználat állandóan változik. Újabb és újabb drogok jelennek meg, amelyek hasonló hatásúak az ismertekhez, de más a kémiai összetételük. Az EMCDDA például a 170 ismert drog mellé újabb nyolcvanat vett fel.

"Európa drogproblémája egyre komplexebb lesz" - figyelmeztet a szakértőkre hivatkozva a Spiegel. Az ismert drogok fogyasztása esetleg pozitív jeleket mutat, de a szintetikus drogok újabb veszélyt jelentenek. A piac ugyanis állandóan változik.

A német szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) statisztikái szerint a "kristálymet" (ez a metamfetamin egyik változata) tovább terjed Németországban. Tavaly 77 kilót foglaltak le ebből. A Spiegel Online szerint növekszik azoknak a száma, akik először próbálták ki az anyagot. A kokain és a heroin fogyasztása ugyanakkor tényleg visszaesőben van Németországban, míg a kannabiszfogyasztás továbbra is jelentős szinten áll. A kábítószerrel kapcsolatos esetek száma 145 ezer körül alakult Németországban, ami a legmagasabb érték az elmúlt öt évben.

A magyarországi helyzet

Hasonló tendenciákról számoltak be az előadók csütörtökön egy budapesti konferencián, amelyen a HáziPatika.com munkatársa is részt vett. A budapesti Olasz Intézet épületében az "A dívány a Dunán" címet viselő, immár tizenegyedszer megrendezett, magyar, olasz, svájci, belga és francia klinikai pszichológusok, pszichiáterek és pszichoterapeuták részvételével zajló eseményen elhangzott, hogy a designer drogok terjednek hazánkban is.

Dr. Bodrogi Andrea pszichiáter-addiktológus arról számolt be, hogy ezeknek a designer drogoknak bizonyos összetevői legálisak (illetve olyan gyorsan változik az összetételük, hogy a hatóságok nehezen tudják követni a tiltólistákkal a hatóanyagokat), így amíg azokról ki nem derül, hogy mit tartalmaznak, nehéz fellépni ellenük. A drogok készítői állandóan változtatják a kábítószerek összetételét, így hatásuk kiszámíthatatlan, óriási veszélyt jelentenek. Itthon az utóbbi időben több ilyen szer használata (para-metil-4-metilaminorex, illetve Pentedron) halálesetekhez is vezetett.

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait