Egyetlen kérdéssel kideríthető a drogfüggőség

Kutatók szerint egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is.

A Bostoni Egyetem legújabb kutatásából az derül ki, hogy egyetlen kérdéssel nemcsak a drog- és alkoholfogyasztás egészségtelen szintje határozható meg, hanem a függőség mértéke is. Ráadásul az egyszerű szűrőkérdés időnként jobb, mint a hosszabb szűrővizsgálatok.

Drog ABC

A leggyakoribb drogokról, felismerésükről, veszélyeikről minden fontos információt megtalál a HáziPatika.com Drog ABC oldalán!

"Rájöttünk, hogy egyetlen kérdés hatékonyabb lehet a szűrésben és a függőség mértékének meghatározásában is" - nyilatkozta a Journal of Studies on Alcohol and Drugs szaklapban megjelent tanulmány szerzője, dr. Richard Saitz. "A hosszú interjúk és kérdőívek helyett, amelyek akadályt jelentenek az alapellátásban, ez a módszer nagymértékben megkönnyíti az egészségtelen anyaghasználat azonosítását."

Kutatásukban a Bostoni Egyetem kutatói 286 beteget vizsgáltak a Bostoni Orvosi Központ alapellátó intézményben. Az alkoholfogyasztással kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal ittak az elmúlt évben egy nap ötnél több italt (férfiak), illetve négynél több italt (nők). Más anyagok használatával kapcsolatban azt a kérdést tették fel, hány alkalommal használtak az elmúlt évben illegális drogot, vagy hányszor használtak vényköteles gyógyszert nem orvosi célból.

A drogfüggőség mértéke is számít (Fotó: Europress)

A drogfüggőség mértéke is számít (Fotó: Europress)


A kutatók ezt követően összehasonlították az alkoholfogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket az alkoholfüggőség referencia szabványaival, és a kábítószer-fogyasztásra vonatkozó szűrési eredményeket a kábítószer-függőség szabványaival. Kiderült, hogy az alkoholszűrő kérdés az alkoholfüggőségben szenvedők 88 százalékát azonosította, a kábítószerre vonatkozó kérdés pedig a drogfüggők 97 százalékát azonosította. A válaszok ritkán voltak pozitívak olyan esetben, amikor a páciens nem szenvedett függőségben. Az egyetlen kérdésből álló teszt eredményei hasonlóak voltak a hosszabb szűrővizsgálatok eredményeihez.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait