0° - +12°
Kettős front

A marihuána káros hatásai

A kutatók szerint a marihuána különösen a tinédzserekre ártalmas, mert az addikciós folyamatokat befolyásolja a fejlődő agyban. Az eredmény meglehetősen nyugtalanító, mert a kannabisz nagyon népszerű a kamaszok körében.

"Az illegális kábítószerek közül a marihuána a legelterjedtebb a tinédzserek körében, mert a többség ezt tartja a legkevésbé ártalmasnak. Ez a tévhit vezetett oda, hogy egyre több amerikai államban legalizálják és teszik könnyen hozzáférhetővé a szert. A törvények meghozatalakor azonban általában nem vették figyelembe a kannabisz hatását a legsérülékenyebb populációra, a tinédzserekre, és nem tanulmányozták a tudományos kutatásokat" - állítják a tanulmány szerzői, Didier Jutras-Aswad, a Montreali Egyetem, valamint Dr. Yasmin Hurd, a New York-i Mount Sinai Egyetem kutatói.

A marihuána veszélyei

Füves cigaretta formájában erősen károsítja a tüdőt, torokfájás, légcsőhurut léphet fel. A marihuánát használóknál a rövidtávú memória és a tanulási készségek is gyengülhetnek, de a szer kiürülésével a szervezet regenerálódhat. A rendszeres (napi) használat az iskolai teljesítményen is meglátszik, enerváltságot okoz és növelheti a mentális betegségek kialakulásának veszélyét. Alkoholfogyasztás után használata könnyen vezet rosszulléthez, hányáshoz. Ha rosszullétet okoz, fontos a folyadék és cukor (édesség) bevitele. Erről a drogról bővebben Drog ABC-nkben olvashat, ide kattintva!

A szakértők hozzátették, hogy bár a kamaszok kannabisz expozíciójának hosszú távú hatásának alaposabb megértéséhez további szisztematikus kutatásokra lesz szükség, a jelenleg rendelkezésre álló adatok azt bizonyítják, hogy a marihuána jelentős hatást gyakorol a felnőttkori addiktív viselkedésre, különösen a sérülékenyebb személyek alcsoportjában.
A marihuána azokon a kémiai receptorokon keresztül lép kölcsönhatásba az aggyal, amelyek olyan területeken helyezkednek el, amelyek a tanulásért, a jutalmazás szabályozásáért, a motivált viselkedésért, a döntéshozatalért, a szokások létrehozásáért és a motoros funkciókért felelősek. Mivel az agy struktúrái kamaszkorban gyorsan változnak, a kannabisz befolyásolhatja ezeknek a tulajdonságoknak a fejlődését.
A kutatók azt is hozzátették, hogy a marihuána-függőség öröklött is lehet, vagy pszichológiai tényezők eredményeképpen is kialakulhat. A marihuána tehát nem ártalmatlan, és genetikai vagy pszichológiai szűréssel azonosítani lehet, kik vannak kitéve a droggal való visszaélés legnagyobb kockázatának.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait