+10° - +25°
Nincs front

Komolyabb depresszió: érzelmi analfabéták leszünk?

A depresszió komolyabb tüneteit mutatók kevésbé hallják meg a beszédet, ha az bármilyen érzelmi töltettel rendelkezik, mint az enyhén depressziósok - derült ki nemrégiben egy kutatásból.

A kutatók kísérletükbe enyhén és komolyabban depressziós diákokat vontak be. A résztvevőknek az volt a feladatuk, hogy halljanak ki és értelmezzenek egyes mondatokat egy olyan szövegből, amelyben különböző zajok zavarják a megértést. A kutatók azt várták, hogy a komolyabban depressziós kísérleti alanyok fogékonyabbak lesznek a negatív érzelmekre, azaz azokat jobban meg fogják hallani, mint a pozitívakat. A kísérleti eredmények azonban rácáfoltak a kutatók hipotézisére.
"Korábban számos vizsgálat azt mutatta ki, hogy a depressziósok elfogultak a negatív információkkal szemben, azokat könnyebben észlelik zajos környezetben" - mondja Zilong Xie, a texasi egyetem hallgatója, a kísérlet egyik vezetője. Azt is megállapították már korábban, hogy a depressziósok magányossá, izolálttá válnak amiatt, hogy gondot okoz nekik a gondolkodás és a koncentráció, illetve az információk megjegyzése. Ha pedig zajos a környezet - amilyen például egy buliban vagy egy zsúfolt étteremben -, akkor nehezebben értik meg a beszédet, aminek következtében még magányosabbnak és izoláltabbnak érzik magukat.A kísérletben kétféle zajt használtak: az egyik esetében a beszédet különböző külső zajforrásokkal zavarták meg (pl. poharak koccanása, széklábak zörgése), a másik esetében pedig egyéb szöveggel, illetve beszédhangokkal (pl. beszélgetés a szomszéd asztalnál) zavarták meg a szöveget. Utóbbi zaj nagyobb mértékű izolációhoz vezet, hiszen az ilyen, "értelmes" zajból kiszűrni az információkat nagyobb kognitív terhelést jelent, mint a külső forrásokból eredő zajból.

A komolyabb depresszióban szenvedők kevésbé hallják meg az érzelmi töltetű beszédet

A komolyabb depresszióban szenvedők kevésbé hallják meg az érzelmi töltetű beszédet


A kísérletben a kutatók nem csupán érzelmi töltet nélküli, semleges szövegekkel dolgoztak, hanem öt különböző érzelmi töltetű beszédet használtak: boldogat, szomorút, mérgeset, félelmeteset és semlegeset. Ezzel kívánták hitelesebben modellezni azokat a hétköznapi szituációkat, amelyekben a beszédértés valójában működik. A kísérleti alanyoknak tehát a fenti ötféle érzelmi töltetű beszédet kellett meghallgatniuk, a beszédet azonban vagy külső forrásból érkező zajokkal, vagy pedig más beszélgetéssel megzavarták. A kísérleti alanyok feladat az volt, hogy leírjanak egy-egy célmondatot. Összesen 50 célmondat volt - mindegyik érzelmi típusból tíz-tíz.

Az eredmények azt mutatták, hogy a komolyabb depressziós tüneteket mutató résztvevők mind az ötféle érzelmi töltetű beszédet nehezebben hallották meg, mint az enyhén depressziósok abban az esetben, ha a zajforrás értelmes beszéd volt. Ha azonban valamilyen külső, "értelmetlen" zaj zavarta meg a beszédet, akkor mind az öt érzelmi típusú mondat értelmezésében egyformán teljesítettek a az enyhén és a komolyabban depressziósok.

Forrás: People with elevated depression 'poorer at hearing all types of emotional speech'

Ajánlatok a kínálatából

szponzorált tartalom
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+19, +25 °C
Minimum:
+10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt a napsütést keleten zavarja több felhő, de számottevő csapadék nem valószínű.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag